Hlavní obsah

V Brně začala lodní sezona, na první loď nasedlo asi 20 lidí

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zhruba 20 lidí natěšených na první projížďku lodí po Brněnské přehradě se v sobotu sešlo v bystrckém přístavišti v Brně před 08:30, kdy odplouvala první loď letošní sezony.

Článek

Bylo slunečné počasí, takže většina se posadila na horní vyhlídkovou palubu lodi Vídeň. Kvůli opatřením v souvislosti s covidem-19 byl letošní start ochuzen o úvodní slavnost, a prvnímu odjezdu tak přihlíželo jen několik lidí včetně vedoucího lodní dopravy brněnského dopravního podniku Martina Eclera.

Standardně začíná lodní sezona v první polovině dubna, což letos nebylo kvůli koronavirové epidemii možné. Město, které je akcionářem dopravního podniku, proto chce sezonu prodloužit více než do poloviny října, pokud bude příznivé počasí.

„Letošní hlavní novinkou je nová zastávka Sokolské koupaliště, která nahradila dvě zastávky, a to stejnojmennou a Osadu. Leží na půli cesty mezi nimi, je bezbariérová a jsou u ní čtyři lavičky,“ řekla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková. Nově mohou lidé také platit jízdenky na lodi platební kartou.

O víkendu vyplouvají lodě z přístaviště každých 45 minut, část z nich končí v Rokli a část pokračuje kolem hradu Veveří až do Veverské Bítýšky. Podnik má k dispozici pět lodí a v úterý se do Brna po více než roce vrátí renovovaná historická loď z roku 1955, o jejímž jméně bude jasno v pondělí. V neděli končí hlasování a rozhodovat se lidé mohli mezi původní Moskvou, Bratislavou a Moravou.

Rekreační plavby po Brněnské přehradě jsou v posledních letech velmi oblíbené, v loňské sezoně je využilo 245 000 lidí.

Reklama

Doporučované