Hlavní obsah

V Brně začala výstava ČTK o manipulaci ve fotožurnalistice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Před brněnskou fakultou sociálních studií začala venkovní výstava Nežádoucí okamžiky, která na příkladech z historie ukazuje manipulaci a cenzuru ve fotožurnalistice.

Článek

Vznikla v produkci České tiskové kanceláře (ČTK) a čerpá z fotografického archivu veřejnoprávní agentury, ale také z dalších zdrojů.

Riziko zneužití fotografií k manipulaci je zároveň tématem Multimediálního dne, který pořádá Katedra mediálních studií a žurnalistiky na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Každoroční setkání novinářů, vysokoškolských studentů a zájemců o žurnalistiku z nižších stupňů škol se dnes koná pouze on-line.

Výstava Nežádoucí okamžiky o fotomanipulaci volně navazuje na putovní venkovní expozice, které ČTK připravila ke 100. výročí existence republiky i samotné agentury a k 30. výročí pádu komunistického režimu. Premiéru měla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

„Výstava na 134 fotografiích mapuje české a československé dějiny v letech 1918 až 1990 prostřednictvím fotografií, které byly z ideologických důvodů upraveny, ale zejména po určité období zakázány. I cenzura je jednou z forem manipulace. Co se týče retuší, jsou k vidění i ukázky podobných praktik v zahraničí,“ uvedla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, která je spoluautorkou výstavy.

Panely s fotografiemi a doprovodnými informacemi si zájemci mohou v prostoru tramvajové a trolejbusové zastávky Komenského náměstí prohlédnout do 10. ledna.

Reklama

Doporučované