Hlavní obsah

V Brně začali instalovat vánoční osvětlení

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Brno se už chystá na Vánoce, pracovníci Technických sítí Brno v centru postupně instalují vánoční osvětlení. Se zásadními novinkami se letos nepočítá.

Článek

Technické sítě začaly s instalací vánočního osvětlení stejně jako v předchozích letech na přelomu října a listopadu. „V tuto chvíli již je například výzdoba rozmístěna na části ulice Česká,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska magistrátu. Instalace svátečního osvětlení i vybudování stánků a dalšího technického zázemí na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí by mělo být podle ní dokončeno poslední listopadový týden, tedy před počátkem adventu.

S rozšířením ani žádnými zásadními novinkami se letos podle Loukotové nepočítá, jinak než loni by ale měl být nazdobený vánoční strom na náměstí Svobody. Loukotová uvedla, že to je ale zatím překvapení, které magistrát nechce zveřejňovat.

Do Brna obvykle přiváží vánoční strom na náměstí Svobody koňský povoz z Bílovic nad Svitavou na Brněnsku. V bílovickém polesí tradice Vánočního stromu republiky začala. Založil ji brněnský novinář a spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který s přáteli našel při procházce v lese u Bílovic odložené batole. Díky tomuto zážitku se zasazoval o vybudování dětského domova Dagmar. Pod vánočním stromem na náměstí bývala kasička na příspěvky.

Loni byly Vánoce na náměstích v centru Brna s ohledem na pandemii koronaviru jiné, komornější. Například stánků bylo méně než v minulých letech. Kromě vánočního stromu na náměstí Svobody ale nechyběly ani další vánoční symboly - Halouzkův betlém na Dominikánském náměstí a další strom na Zelném trhu, samozřejmostí byla světelná i další výzdoba.

Reklama

Související témata:

Doporučované