Hlavní obsah

V Brně kontrolují kvůli koronaviru lety z Itálie, na Ruzyni zadrželi 11 lidí

Foto: Brno Airport

Letiště v Brně.

Reklama

Do Brna létá dvakrát v týdnu spoj z italského Bergama. Itálie od soboty hlásí případy koronaviru, zemřelo už sedm lidí a skoro tři sta je nakažených.

Článek

Na letišti v Brně se od středy zvýší nad rámec dosavadních opatření dohled u linky z italského Bergama, důvodem je to, že se v Itálii šíří koronavirus. Hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD) uvedl, že k dispozici bude lékař pro cestující s možnými potížemi, zaměstnanci letiště dostanou ochranné pomůcky. Záchranná služba bude mít připravený speciální tým. Z Bergama do Brna létá jedno letadlo ve středu a druhé v neděli.

Bezpečnostní radu Jihomoravského kraje svolal kvůli situaci v Itálii, kde na koronavirus zemřelo už sedm lidí a stovky lidí jsou nakaženy, hejtman Bohumil Šimek (ANO). Jednání se zúčastnili zástupci kraje, ale také zdravotníci a další. „Projednali jsme téma koronaviru a nad rámec běžných opatření jsme se dohodli nastavit další opatření. Při přistání z Bergama bude na místě lékař, který bude schopný nabídnout pomoc a konzultaci cestujícím, kteří budou nachlazení nebo budou mít teplotu,“ uvedl Hanák.

Podle něj se budou projednávat další opatření, aby zaměstnanci letiště dostali ochranné pomůcky, jako jsou například roušky nebo jednorázové rukavice. „Záchranná služba bude držet v pohotovosti tým, který může případné nakažené cestující odvézt do krajských nemocnic,“ doplnil Hanák. Dodal, že lety z Bergama přistávají v Brně ve středu a v neděli a cestující se nesetkají s pasažéry žádných jiných letů, takže budou v odbavovacím prostoru sami. Hanák zdůraznil, že opatření jsou preventivní a není potřeba podléhat panice.

Kontroly na letišti v Praze

Na pražském letišti dnes zajistili jedenáct Čechů, kteří přicestovali z Íránu, kde je zvýšený výskyt koronaviru. Část z nich podstoupila preventivní vyšetření v Nemocnici Na Bulovce, část čeká domácí karanténa, příznaky nemoci však žádný z pasažérů nevykazoval.

„Žádný z cestujících nevykazoval žádné známky respiračního onemocnění, neměli zvýšenou teplotu ani žádné další potíže. Podle standardních postupů jsme však o cestujících okamžitě informovali Hygienickou stanici hlavního města Prahy, která rozhodla o tom, že cestující budou preventivně odesláni k dalšímu vyšetření do Nemocnice Na Bulovce,“ uvedl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Podle něj je případ výsledkem fungujících ochranných opatření. Letiště kvůli šíření koronaviru zavedlo řadu preventivních opatření. Například pro přílety z Itálie či Jižní Koreje, kde zaznamenali v posledních dnech zvýšený výskyt nemoci, vyhradilo speciální brány, které jsou určeny pouze pro tyto lety. Cestující jsou cíleně sledováni pro případ, že by vykazovali příznaky nemoci. Prostory jsou také častěji dezinfikovány, na letišti jsou rovněž rozmístěny informační letáky a cedule. Na letišti zároveň funguje stálá lékařská služba. Už dříve byly zrušeny všechny lety do Číny, kde je ohnisko nákazy.

V Itálii zemřelo na koronavirus už sedm lidí, v zemi je skoro 300 nakažených. Epidemie koronaviru vypukla koncem loňského roku v Číně, kde od té doby zemřelo už přes 2500 lidí a nakazilo se kolem 77 000 lidí. Oběti ale hlásí i další země jako například Jižní Korea, Írán nebo nově i Chorvatsko a Rakousko. V ČR bylo dosud na koronavirus testováno 86 lidí a všechny vzorky byly negativní.

Reklama

Související témata:

Doporučované