Hlavní obsah

V brněnské Knihovně Jiřího Mahena si čtenáři od pondělí půjčí tituly z polic

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Knihovně Jiřího Mahena v Brně si čtenáři od pondělí vypůjčí tituly přímo z polic. Zatím je to možné jen přes výdejní okénko, změnu umožnilo zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru.

Článek

I když u čtenářů objednávání přes internet a okénko mělo úspěch, chyběla jim možnost knížku si prohlédnout nebo zvolit to, co jim padne do oka, řekla ČTK mluvčí instituce Jana Vyklická. V reakci na změny vládních opatření v posledním roce je knihovna podle Vyklické v takzvaném pohotovostním režimu, a příprava proto není velká. „Aktuálně spočívá již pouze v drobných krocích jako označení rozestupů, doplnění dezinfekčních prostředků a podobně. Například v oddělení pro dospělé na Ústřední knihovně jsme knižní novinky, o které má obvykle zájem více čtenářů, přestěhovali do jiné, větší místnosti, právě abychom koncentraci čtenářů předcházeli,“ popsala Vyklická.

Na dodržování opatření budou dohlížet pracovníci knihovny. Počet čtenářů ve větších provozech ohlídají pomocí košíků, na koho nezbyde, do knihovny nevstoupí. „Otevření knihovny vnímáme z hlediska služeb pozitivně a na čtenáře se velice těšíme. Na druhou stranu to provází také jisté obavy, protože epidemická situace není zdaleka ideální. Proto budeme frekventované prostory navíc pravidelně v noci dezinfikovat pomocí generátorů ozonu nebo germicidní lampou a v Ústřední knihovně nadále organizujeme provoz ve dvou oddělených skupinách pracovníků, které se nepotkávají. Věříme, že čtenáři budou respektovat pokyny našich pracovníků a pochopí, že omezení například studoven, čítárny, přístupu na internet a dodržování preventivních opatření je v zájmu zdraví nás všech,“ dodala mluvčí.

V knihovně mohlo od 15. února fungovat alespoň výdejní okénko. „Považujeme jej za vhodný kompromis pro omezení služeb knihovny. Čtenáři si na objednávání knih a jejich vyzvedávání v okénku zvykli velice rychle. Těm, kteří si s informačními technologiemi příliš nerozumí nebo nemají přístup na internet, jsme s objednáváním pomáhali telefonicky nebo e-mailem. Ohlasy byly vesměs pozitivní,“ poznamenala.

Všechny pobočky knihovny se ale od pondělí neotevřou. Například v Chrlicích se nachází v prostorách Centra sociálních služeb, kde je nadále přístup cizích lidí výrazně omezen, a v Černovicích jsou technické problémy s internetem. Pobočka na Křižovatce je experimentální pobočka, kde provoz zajišťují studenti Katedry informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity. Protože jsou studenti na distanční výuce, provoz pobočky lze zajistit pouze formou výdejního okénka.

Reklama

Doporučované