Hlavní obsah

V brněnském ANO se „velrybařilo“, přiznává vlivný poslanec

Foto: Facebook Andreje Babiše

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec Pavel Staněk.

Reklama

„Tahle situace v hnutí ANO byla od samého počátku a pořád se nějakým způsobem projevuje,“ popisuje poslanec účelové přijímání členů v brněnské buňce Babišova hnutí.

Článek

Brněnské hnutí ANO rozděluje spor o tři zrušené a znovu obnovené buňky. Členové z Černovic, Židenic a Starého Lískovce čelí obvinění kolegů, že figurují v korupční kauze Stoka. V ní uváznul bývalý vlivný člen ANO Jiří Švachula obžalovaný z uplácení a ovlivňování veřejných zakázek.

A objevilo se také podezření, že se v těchto buňkách „velrybařilo“. Tedy že se narychlo a účelově přijímali členové, kteří měli ovlivnit důležitá hlasování uvnitř strany.

Brněnský poslanec hnutí Pavel Staněk zakládal stranickou buňku v městské části Žabovřesky a dál do ní patří. V rozhovoru pro Seznam Zprávy přiznává, že k velrybaření členů v brněnském ANO skutečně docházelo. „Nezastírám, že jsem je přímo v Brně řešil,“ říká.

Jeho jméno ve Stoce také figuruje, přestože není mezi obžalovanými. Byl předsedou představenstva městské společnosti Technické sítě Brno. A Švachulovi lidé podle policie ovlivnili zakázku na odvlhčení primární kolektorové sítě za 38,3 milionu korun. Staněk jakákoli obvinění či napojení na Švachulovy lidi odmítá.

Jak na vás působí nejasnosti ohledně tří škrtnutých a minulý týden znovu obnovených brněnských organizací?

Pravděpodobně se udělala chyba při tom prvním březnovém rozhodnutí, které bylo sice razantní, ale nejspíš neodpovídalo postupům hnutí. Chyba se napravila a to je správně.

Myslíte si, že je tím pádem problém vyřešený a podaří se zapomenout na nařčení z korupce a velrybaření uvnitř brněnské organizace?

Zapomenuto to asi nebude. Musíme si vše vyříkat uvnitř jednotlivých buněk a také v brněnské oblasti i jejím předsednictvu. Nařčení z napojení různých lidí na kauzu Stoka jsou hodně medializovaná. Já sám jsem byl rovněž označený za aktéra a z mého pohledu k tomu nebyl žádný důvod. Tohle i po osobní zkušenosti tak dramaticky nevnímám. Samozřejmě otázka velrybaření a ovlivňování hnutí zvenčí, s tím jsem se i osobně setkal.

Přímo v Brně?

Není to novinka ani v Brně, ani v našem hnutí. To se prostě děje a co je politika politikou, tak se to dít bude. V tomto případě zastávám názor, že na každém šprochu je pravdy trochu. Tohle se nejspíš dělo. Nevím, jestli se to dělo především nebo výhradně v organizacích, kterých se to dotýká. Tahle situace v hnutí ANO byla od samého počátku a pořád se nějakým způsobem projevuje. Bude se to muset nějakým způsobem vyčistit. Nicméně zastávám názor, že zrušení celé buňky není správné řešení. Šel bych cestou individuálních debat k nápravě.

Řekl jste, že i sám jste politické velrybaření zažil. Snažil jste se mu nějak zabránit?

Historicky jsem byl předseda buňky v brněnských Žabovřeskách. Nebudu zastírat, že jsme se tam s velrybařením museli potýkat. Na konci toho volebního dne se situaci podařilo vyřešit. Je to už za námi. Lidé s těmito tendencemi hnutí opustili. Ty, kteří odešli, můžeme podle mě rozdělit do dvou skupin. Jedni šli do politiky se srdcem na dlani a měli obrovské ideály. Ani komunální politika, ani ta vyšší ale není vždycky jen o ideálech. Potom byla druhá skupina, jejíž členové do hnutí vstoupili jako do výtahu, který je vyveze. Těm se to povětšinou naštěstí nepodařilo. Ale nechtějte po mně, abych ukazoval, kdo patří mezi první a kdo patří mezi druhé.

„Rebelie“ ANO v Brně

- Předsednictvo ANO v březnu zrušilo tři místní organizace v brněnských Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci.

- Buňky byly údajně napojené na aktéry kauzy Stoka a řídili je lidé zvenčí.

- Vymazání buněk prosazoval krajský lídr do voleb a místopředseda ANO Petr Vokřál i krajská šéfka Taťána Malá.

- Členové tří vyloučených buněk nařčení odmítají a hrozili hnutí soudem.

- Ve čtvrtek předsednictvo ANO své původní rozhodnutí revokovalo a organizace přijalo zpět.

- Údajné napojení na Stoku a další obvinění mají nejdřív řešit členové v Brně a na jižní Moravě.

Jak tedy nyní vyřešit situaci tří organizací?

Podle mého osobního názoru je třeba tyto věci diskutovat, řešit je na úrovni celé buňky. Rušení asi není správné řešení, ale v určitých případech nejspíš nebylo zbytí. K velrybaření mohlo docházet. Z tohoto pohledu šlo uvažovat o zrušení celé buňky, nebo dokonce celé oblasti Brno-město. To by ale neslo velmi negativní dopad na lidi, kteří pro hnutí pracují s ideály a dělají to s dobrou vírou, že se něco podaří změnit. A to se myslím v mnoha ohledech podařilo, nejen v Brně. Není to jen o zprofanovém hesle ANO, bude líp. Obecně se ty procesy posouvají k lepšímu. I někteří kolegové z jiných stran od nás přejímají sociální rétoriku.

Ale zpět k vašemu hnutí. Na bývalého primátora Petra Vokřála a krajskou předsedkyni Taťánu Malou se i od kolegů snesla kritika za to, že vyškrtnutí tří organizaci málo vysvětlovali. Zůstává jejich pozice neotřesitelná?

Oba dva měli zřejmě informace, které je vedly k tomu rozhodnutí, které v březnu původně vyslyšelo také předsednictvo. Já ty informace nemám. Nevím, jak závažná podezření a argumenty měli. Jestliže předsednictvo poté uznalo, že ten krok nebyl provedený procesně správně, ale argumenty zůstávají na stole, tak je jejich pozice v pořádku a neotřesena.

A v opačném případě?

Pokud argumenty v pořádku nebyly a nešlo jen o procesní pochybení, ale dostatečné svá tvrzení neměli podložená, pak to jejich pozici výrazně ohrozí.

Reklama

Doporučované