Hlavní obsah

V Brništi vznikl nový spolek Pro Tlustec, podporovat chce těžbu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Spolek chce přispět ke znovuobnovení těžby stavebního kamene na kopci Tlustec, které má zajistit peníze nejen na sanaci a rekultivaci kopce narušeného léty těžby, ale také podpořit rozvoj obce Brniště.

Článek

S výjimkou Brniště, které obnovení těžby čediče na Tlustci podporuje, ji lidé v okolních obcích odmítají. „Jsme přesvědčeni, že boj proti těžbě a zakonzervování současného stavu na ‚věčné časy‘ nepřináší žádné řešení pro kopec, na kterém nám záleží. Jediný smysluplný postup tedy vidíme v dotěžení, následné rekultivaci a zpřístupnění tohoto krásného přírodního prostoru veřejnosti,“ uvedl za zakládající členy spolku Miloš Matys.

Tlustec, který leží zhruba dva kilometry od Brniště, patří k dominantám Českolipska. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století a patří k nejkvalitnějším v Česku. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník - Kamenolom Brniště. Počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici. Lom ale zatím získal podporu jen v Brništi, kde zastupitelé dali těžbě zelenou a obnovení těžby podpořili i obyvatelé obce v referendu. Obec se s vlastníkem lomu dohodla na kompenzacích. Brniště by mělo dostat 125 milionů korun během 25 let. Vlastník lomu má vybudovat obchvat Luhova, aby nákladní vozy naložené kamenem nejezdily obcí.

Ekologové a také lidé v okolních obcích včetně Jablonného v Podještědí ale těžbu odmítají. Obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Těžařům také chybí výjimka z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Kladné rozhodnutí Libereckého kraje o jejím udělení, které potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, loni na začátku října zrušil soud a vrátil k novému projednání. Báňský úřad měl v prosinci v Brništi naplánované místní šetření, kvůli koronaviru ho ale zrušil.

Reklama

Doporučované