Hlavní obsah
Online

EU dá Británii odklad. Ale kratší, než chtěla Mayová

Další kolo jednání o brexitu komentoval Jiří Hošek v pátečních poledních zprávách přímo z Londýna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Po několikahodinovém jednání 27 zemí Evropské unie v Bruselu se lídři shodli na dvou variantách odkladu brexitu, a to buď na 22. května, nebo 12. dubna. Nevyhověli tak žádosti Theresy Mayové odložit brexit do 30. června. Obě varianty znamenají, že Británie nemusí v pátek 29. března opustit unii bez dohody.

Článek

Aby se brexit mohl odložit na květen, musí Dolní sněmovna britského parlamentu schválit během příštího týdne dohodu o podmínkách brexitu. Pak by Británie přestala být členskou zemí EU k 22. květnu. Druhá varianta považuje za klíčové datum 12. dubna kvůli otázce, zda se Britové zúčastní květnových voleb do Evropského parlamentu. K druhé variantě dojde v případě, že se ani tentokrát nepodaří schválit brexitovou dohodu. Londýn by pak musel Evropské radě do dubna upřesnit, jak si představuje další postup.

Předseda Evropské rady Donald Tusk novinářům v noci na pátek potvrdil, že s dosaženou dohodou sedmadvacítky souhlasí i britská premiérka. S Mayovou se kvůli tomu v průběhu večera několikrát setkal. Podle Mayové ukazuje rozhodnutí šéfů a vlád ostatních zemí 27 zemí unie varianty, které nyní před Británií a před britskými poslanci stojí. Zopakovala, že i nadále preferuje odchod své země z unie na základě její vládou dojednané dohody. Ocenila, že summit ve čtvrtek potvrdil doplňující dokumenty k irské pojistce, kterou dojednala s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem 11. března ve Štrasburku.

„Dnešní dohoda (summitu EU) podtrhuje potřebu, aby Dolní sněmovna příští týden schválila smlouvu o vystoupení, abychom tak ukončili nejistotu a odešli hladkým a spořádaným brexitem,“ prohlásila premiérka na tiskové konferenci.

Donald Tusk označil jednání za pozitivní a konstruktivní. „V praxi to znamená, že do tohoto data zůstanou všechny možnosti otevřené a hraniční datum bude odloženo,“ vysvětlil Tusk. Londýn se podle něj může do té doby stále rozhodnout pro odchod podle zatím odmítané dohody, pro brexit bez dohody, pro úplné stažení svého rozhodnutí odejít či pro další dlouhé prodloužení brexitu. Poslední možnost by ale automaticky padla pod stůl, pokud by se britská strana rozhodla na svém území nepořádat květnové volby do europarlamentu.

Britská premiérka Mayová je toho názoru, že by bylo chybou tři roky po referendu o vystoupení z unie žádat britské občany o to, aby si ve volbách vybrali své nové europoslance.

Brexit ve 100 vteřinách.Video: Kuba Bernáth, Seznam Zprávy

Podle českého premiéra Andreje Babiše se lídři EU27 shodli na velkorysejším řešení ohledně odkladu brexitu, než jak se předpokládalo v původně předloženém návrhu. Premiérka Mayová dostane bez dalších podmínek více času na to, aby se ještě pokusila dohodu o brexitu prosadit v parlamentu. „Původní návrhy, že do týdne musí být souhlas parlamentu, jinak končíme, se v průběhu debaty ukázaly jako špatné,“ řekl novinářům Babiš.

  • Mayová naznačila, že dohodu s EU parlamentu možná nepředloží

    Britská premiérka Theresa Mayová dnes rozeslala všem britským poslancům dopis, v němž podle agentury Reuters naznačila, že parlamentu možná příští týden nepředloží do třetice svou brexitovou dohodu. Dodala, že tak učiní, pokud bude zjevné, že text upravující podmínky odchodu země z Evropské unie nemá mezi zákonodárci dostatečnou podporu. Mayová také členům Dolní sněmovny nabídla schůzky, pokud o to budou mít zájem.

    Poslanci už dokument dvakrát odmítli. Očekávalo se, že k dohodě, která by měla zajistit spořádaný brexit a o níž Británie dva roky vyjednávala se zbytkem EU, se parlament potřetí vysloví příští týden.

  • Míč je na britské straně hřiště

    Jiří Hošek popisuje situaci okolo brexitu.Video: Seznam Zprávy

  • Tusk: Nic není nemožné, včetně zrušení brexitu

    Předseda Evropské rady Donald Tusk v pátek řekl, že v případě brexitu „nic není nemožné“, a to včetně jeho zrušení. Podle Tuska se tak stalo po dohodě členských států EU na odkladu brexitu a rozšířením článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, kterou před téměř dvěma lety zahájila dvouleté období jednání o brexitu.

    Donald Tusk na tiskové konferenci v Bruselu také uvedl, že Británie bude mít čas změnit svou strategii, nebo dokonce zrušit brexit, který je „privilegiem britské vlády“, píše server The Independent.

  • Počet odpůrců brexitu roste, petici podepsaly tři miliony lidí

    Více než tři miliony lidí již podepsaly petici požadující odvolání odchodu Británie z Evropské unie. Obrovský zájem o dokument, který je na webu britského parlamentu teprve třetí den, stále způsobuje stránce technické problémy. „Vláda opakovaně tvrdí, že odchod z EU je ‚vůlí lidu‘. Musíme toto tvrzení zastavit a to tím, že dokážeme, jak silnou podporu lidu má nyní setrvání v EU,“ píše se v textu, který do dnešních 13:00 podpořily tři miliony a osm tisíc lidí.

  • Šance na brexit bez dohody vzrůstá, míní politici

    Francouzský prezident Emmanuel Macron po vystoupení Mayové v Bruselu prohlásil, že místo dosavadních deseti procent dává premiérce pětiprocentní šanci na získání potřebné většiny poslanců. „Pokud nebude většina, pak budeme zase o krok blíže tvrdému brexitu,“ řekl novinářům rakouský kancléř Sebastian Kurz. Lucemburský premiér Xavier Bettel odhadl šance na přijetí dohody na 50 procent a prohlásil, že nejlepším možným výsledkem současných zmatků by bylo nové britské referendum.

  • Donald Tusk: V pekle je místa dost

    Tiskovou konferenci po jednání o brexitu, na které vystoupili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk, provázelo i několik úsměvných momentů.

    Jean-Claude Juncker a Donald Tusk odpovídali na otázky novinářů. Video: Esther Beshirová

  • Babiš po jednání: Jasno bude příští týden, všichni máme zájem o brexit s dohodou

    Podle Andreje Babiše stále ještě existuje mnoho scénářů budoucího vývoje, ale panuje shoda v tom, že nikdo z lídrů EU nestojí o divoký brexit. (Zdroj: Newsroom, European Council, Council of the European Union)Video: Esther Beshirová

  • Online petice za zrušení brexitu má už 2 miliony podpisů

    Petice vyzývá premiérku Mayovou, aby zrušením článku 50 stornovala brexit. Tiskový mluvčí premiérky zopakoval, že Mayová nemá v úmyslu článek rušit, protože by to bylo v rozporu s demokratickými principy referenda.

    Poté, co webová stránka s peticí spadla kvůli přetížení, britský parlamentní petiční výbor na Twitteru napsal, že počet podpisů je „nejvyšší, s jakým se kdy webové petiční stránky musely vypořádat“.

  • EU27 se dohodla na odkladu brexitu ve dvou variantách

    Lídři 27 zemí Evropské unie se dnes večer shodli na společné odpovědi na středeční žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad odchodu její země z evropského bloku. Na Twitteru to pozdě v noci uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. EU27 se vyslovila pro dvě varianty, přičemž obě počítají s kratší dobou odkladu, než žádala Mayová navrhující 30. červen.

    Nakonec se lídři po několika hodinách komplikovaných jednání shodli na možnosti odložit brexit do 22. května nebo do 12. dubna. V prvním případě je podmínkou, že britská Dolní sněmovna příští týden, tedy před dosud platným datem brexitu 29. března, na třetí pokus schválí už dvakrát odmítnutou dohodu o vystoupení. Pak by Británie přestala být členskou zemí EU k 22. květnu. Druhá varianta považuje za klíčové datum 12. dubna s tím, že Londýn má do té doby Evropské radě upřesnit, jak si představuje další postup.

  • Reuters: Zástupci EU chtějí dva odklady

    Agentura Reuters s odvoláním na diplomatické zdroje píše, že sedmadvacítka přijme dvě možnosti odkladu brexitu. První by byla do 22. května, přičemž Theresa Mayová by musela do pátku, původního data brexitu, protlačit dohodu hlasováním v parlamentu.

    Druhou variantou je odklad do 12. dubna za předpokladu, že premiérka ve třetím hlasování o dohodě u poslanců neuspěje. Pak by do tohoto data muselo Spojené království uvědomit EU o tom, zda se zúčastní voleb do europarlamentu nebo ne.

  • Britští poslanci dostali radu, aby nechodili sami a brali si taxi

    Místopředseda britského parlamentu Lindsay Hoyle dnes doporučil poslancům, aby se pokud možno nepohybovali venku sami a na cesty do práce nebo domů si raději brali taxi. Důvodem je vyhrocená atmosféra kolem brexitu a skutečnost, že mnoho členů Dolní sněmovny už bylo kvůli svým postojům zastrašováno nebo slovně napadáno.

    „Za dobu, co jsem ve sněmovně, jsem nikdy nezaznamenal takové napětí. A vím, že ostatní kolegové cítí totéž,“ uvedl podle BBC labourista Hoyle, jenž v parlamentu zasedá od roku 2010. Poslankyni Anně Soubryové z Liberálně demokratické strany na základě množství výhrůžek smrtí, které dostala, policie doporučila nechodit dnes domů.

  • BBC: Jednání se nadále protahuje, ve hře je možnost dlouhého odkladu

    Politická editorka stanice BBC Laura Kuenssbergová píše, že jednání sedmadvacítky se značně protahuje. Napomáhá tomu i prý debata ohledně možnosti dlouhého odkladu brexitu.

  • V sídle Evropské rady se tvrdě pracuje za i před zavřenými dveřmi

    Takto vypadají právě teď chodby v sídle Evropské rady. Napilno mají i novináři.

  • „Situace je nestabilní“

    Zpravodajka stanice DW News Barbara Weselová pro stanici BBC řekla, že situace na jednání je nestabilní. To je způsobené tím, že ve hře je hned několik dat, do kterých by mohl být brexit odložen.

  • Jednání se zřejmě vrací k původním stanoviskům

    Podle bruselského zpravodaje stanice BBC se nyní jednání posunulo směrem k původní dnešní dohodě, přičemž z té by v konečné verzi měl být vynechán dodatek vylučující další prodloužení brexitu dále než na 22. květen, a tudíž účast Spojeného království ve volbách do europarlamentu.

  • Jednání bylo přerušeno

    Podle Prebena Aamana, mluvčího předsedy summitu Donalda Tuska, asi ve 20:45 SEČ lídři jednání na krátkou chvíli přerušili. Pokračovat budou ve stejné sestavě – tedy bez premiérky Theresy Mayové – v debatě o odkladu brexitu i u pracovní večeře. Té se původně měla šéfka britské vlády účastnit, protože se na ní měla probírat strategická budoucnost vztahů mezi Evropou a Čínou.

  • Jednání se může protáhnout až o dvě hodiny

    Podle novinářů v Bruselu se může jednání kvůli nečekanému vývoji protáhnout až o dvě hodiny. Odsouvají se tak i tisková prohlášení Tuska a Mayové.

  • Prohlášení se odsouvá, schválení odkladu brexitu bylo možná změněno

    Podle informací v sídle Evropské rady přítomných novinářů jednatelé pracují na změně konečného stanoviska. Tony Connelly z RTE píše, že dohoda na odkladu brexitu do 22. května byla úplně zrušena a nahrazena nespecifikovanou „novou konfigurací“.

  • Obchodní komora a průmyslová konfederace varují Mayovou

    Dvě instituce zveřejnily společné prohlášení, ve kterém apelují na Theresu Mayovou, aby v brexitových vyjednáváních dbala na ochranu britských pracujících.

Reklama

Hlavní zprávy