Hlavní obsah

V Budějovicích skončila oprava Plavské, přibyla i cyklostezka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Po půl roce oprav bude od středy průjezdná část silnice Plavská v Českých Budějovicích pro auta i MHD. Vozovku stavební firma rozšířila ze sedmi na 7,5 metru, vznikla i cyklostezka.

Článek

Před tím se na silnici stávala řada nehod. Práce na úseku dlouhém 1,1 kilometru stály přes 43 milionů Kč, kraj zaplatil téměř 33 milionů a město přes deset milionů. Oprava skončila proti plánu skoro o měsíc dřív. Novinářům to dnes řekli zástupci kraje a města.

Úsek byl před tím úzký, krajnice se propadaly. Nákladní auta nebo autobusy musely zpomalit, aby se mohly bezpečně minout. „Byla to hrůzostrašná komunikace, kde bylo mnoho dopravních nehod a bohužel i dvě tragické,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Antonín Krák (ČSSD).

V zastavěné části nebyla silnice přizpůsobena pro chodce a cyklisty, proto jsou na ní teď dělící ostrůvky. Stavební firma také musela vykácet stromy, které vadily v rozhledu a byly na pokraji životnosti. Místo nich je za cyklostezkou nové stromořadí.

Město postavilo osvětlenou stezku pro chodce a cyklisty, investovalo do chodníků, osvětlení i zastávek MHD. Radnice chystá další fázi prací na příští rok, kdy kromě jiného přestaví autobusové zastávky a upraví křižovatky, parkoviště a chodníky. Tato část prací bude asi trojnásobně nákladnější než první, řekl náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Auta i MHD se na silnici dostanou 2. prosince. Při opravách museli řidiči jezdit po objížďce, což ovlivnilo hustotu provozu na Lidické ulici, jedné z hlavních dopravních tepen města, uvedla v tiskové zprávě Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

Reklama

Doporučované