Hlavní obsah

V budoucnu by mezi USA a Čínou mohla vypuknout i válka, tvrdí profesor

Svět bez obalu: Je možné, že v budoucnu vypukne mezi Spojenými státy a Čínou i válka, tvrdí americký politolog a historik Graham Allison.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Americký politolog a historik Graham Allison, který mnoho let pracoval jako poradce amerického ministerstva obrany, má obavy nejenom ze současné obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, ale obává se i případného konfliktu.

Článek

„Když se podíváme na vývoj, ke kterému teď dochází v Číně, což je nejrychleji rostoucí velmoc, jakou kdy svět viděl, a ve Spojených státech, což je zase největší vládnoucí velmoc, jakou kdy svět měl a která hravě překonává i Římskou říši, když se podíváme do historie, co se stalo, když se rostoucí velmoc dostala do konfliktu s tou vládnoucí, tak k něčemu takovému došlo už šestnáctkrát v posledních 500 letech a dvanáct z těchto střetů skončilo válkou,“ varuje Graham Allison, profesor Harvardské univerzity.

Největším problémem v americko-čínských vztazích přitom podle něj nejsou obchodní spory, ale jiné dvě věci. „Tchaj-wan. Ohrožení jeho nezávislosti by mohlo vést k válce mezi Amerikou a Čínou. A pak Severní Korea, což by před nedávnem bylo ještě více pravděpodobné. I tak ale platí, že je možné, že Severní Korea bude pokračovat v testování jaderných zbraní, což by mohlo vést k americkému útoku a zahájení druhé korejské války. A když si vzpomeneme na první korejskou válku, tak v ní bojovali a umírali především Číňané a Američané,“ dodává profesor.

Podle americké listu The Washington Post probíhají v současnosti mezi Íránem a Čínou jednání o užší spolupráci, která může znamenat miliardové investice do íránské infrastruktury. Pokud se Teherán s Pekingem dohodne, bude to další z proher administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa, která vyvíjí na Írán mimořádný tlak.

Americko-čínské vztahy jsou nyní napjaté. Důvodů je několik: obchodní spory, postup v souvislosti s pandemií koronaviru a nový čínský bezpečnostní zákon ohledně Hong Kongu. Poslední spor mezi oběma státy se rozhořel ohledně utlačování Ujgurů. USA minulý týden ohlásily sankce proti čtyřem čínským představitelům, kterým znemožní získat vízum pro cestu do USA. Tento týden provedla Čína reciproční opatření za americké sankce.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované