Hlavní obsah

V budově bez lidí budou uložena data z vašeho auta. Podívejte se dovnitř

Reportáž o datovém centru v Mladé Boleslavi.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladoboleslavská automobilka představila rozšířené datové centrum v Mladé Boleslavi. Podle firmy má jít o největší podnikové úložiště dat v Česku.

Článek

Na první pohled jde o nenápadnou budovu v areálu Škoda Auto. Od zbytku závodu je oddělená plotem a platí tady přísná bezpečnostní opatření. Uvnitř budovy navíc nejsou žádné kanceláře a nebudou tam ani žádní lidé.

„Celá budova je koncipovaná jako absolutně bezobslužný provoz. Tady není jediný zaměstnanec, jediná kancelář. Všechno je dohlíženo z dohledového centra, které máme u nás v závodě,“ říká vedoucí IT pro výrobu a logistiku Škoda Auto Petr Rešl.

V budově jsou všude vidět kilometry kabelů a stroje, za tím vším se skrývá rozšířené datové centrum automobilky, které zvládne zpracovat až 15 biliard výpočetních operací za sekundu.

Nové datové centrum má význam i pro jednotlivé zákazníky.

„Když si zákazník na internetu z domova konfiguruje nový vůz, konfigurace se uloží tady u nás. Když si například nakonfigurujete 5 modelů aut tak, jak se vám líbí, všechny budou parkovat tady u nás ve virtuální garáži v datovém centru,“ uvádí Petr Rešl.

V budoucnu se v datovém centru budou ukládat i data aut Škoda, která budou připojená přes internet.

Reklama

Doporučované