Hlavní obsah

V Bulharsku brutálně zavraždili novinářku, věnovala se tunelování eurofondů

V Bulharsku brutálně zavraždili novinářku Viktorii Marinovovou.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

aktualizováno •

Úřady zatím nepotvrdily, zda Marinovová zemřela právě kvůli své práci.

Článek

V pátém největším bulharském městě Ruse byla brutálně zavražděna novinářka místní televize Viktorie Marinovová.

Tamní média, například lokální deník Ruse Media, píší, že se zločin odehrál v sobotu odpoledne nedaleko Dunaje. Novinářka byla zřejmě uškrcena, před smrtí ji zatím neznámý pachatel či pachatelé znásilnili a surově zbili. Těla se pak zbavili v křoviscích na těžko dostupném místě u řeky.

Viktorie Marinovová pracovala na korupčních kauzách. Naposledy natáčela o případu v Bulharsku známém jako GP Gate. Společnost GP měla údajně tunelovat evropské fondy.

Úřady zatím nepotvrdily, zda Marinovová zemřela právě kvůli své práci.

Třicetiletá Marinovová pracovala pro největší privátní bulharskou televizi bTV, kterou vlastní společnost Central European Media Enterprises (CME). Té v Česku patří také stanice TV Nova.

Pokud se potvrdí, že byla zavražděna v souvislosti se svou profesí, půjde v krátké době o třetího zavražděného novináře.

Loni v říjnu zabila bomba, nastražená v autě, maltskou novinářku Daphne Caruanovou Galiziovou, která se věnovala kauze Panama Papers. Rozkrývala, kdo z tamních politiků pere peníze přes daňové ráje.

Letos v únoru byl ve svém domě zavražděn slovenský novinář portálu Aktuality.sk Ján Kuciak, o život přišla i jeho snoubenka Martina Kušnírová. Slovenská policie i prokuratura jako důvod Kuciakovy vraždy již dříve označily jeho novinářskou práci. V nedokončeném článku reportér psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou sdělovacími prostředky spojováni s mafií, a o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Reklama

Související témata:

Doporučované