Hlavní obsah

V bunkru jsem byl na inspekci, neskrýval jsem se, tvrdí Trump

Foto: Twitter.com/ForrestDavid01

V rozhovoru s Fox News Radio Trump řekl, že v „malinkaté“ místnosti byl jenom chvilku. A odmítl, že by se tam skrýval.

Reklama

Americký prezident Donald Trump se pokusil vysvětlit návštěvu podzemního bunkru Bílého domu při pátečních protestech před prezidentskou rezidencí. Tvrdil, že tam prováděl inspekci.

Článek

V mnoha městech Spojených států již osmý den pokračovaly protesty proti policejní brutalitě za účasti desítek tisíc lidí. Protestovalo se i v parku nedaleko Bílého domu, pokojný protest ale pořádkové síly s použitím gumových projektilů a slzného plynu násilně rozehnaly, aby se prezident mohl nechat vyfotit s biblí před kostelem.

Kvůli nečekané intenzitě demonstrací v blízkosti Bílého domu se Donald Trump v pátek musel podle agentury AP asi na hodinu ukrýt do nouzového bunkru v prezidentské rezidenci. Trump ale ve středečním rozhovoru s Brianem Kilmeadem z Fox News Radio uvedl, že do bunkru šel „jen na krátkou inspekci“ ve dne, nikoli v noci, kdy se odehrávaly protesty před jeho rezidencí.

„Byla to falešná zpráva,“ uvedl Trump a dodal: „Byl jsem tam jen na maličkou, krátkou chvíli. A šlo hlavně o inspekci … Možná ten bunkr někdy bude potřeba.“

Několik zdrojů televize CNN situaci popsalo jinak. Podle nich byl Trump ve spěchu odveden do bunkru, kde při intenzivních pátečních protestech strávil skoro hodinu. Podle jednoho ze zdrojů tam byli spolu s ním odvedeni také jeho syn Barron a první dáma Melania.

Trumpa podle CNN hluboce rozčílily zprávy, že se skryl v bunkru a trval pak na tom, že se vyfotí před branami Bílého domu. Právě to nakonec vedlo k jeho návštěvě nedalekého kostela, kde zapózoval s biblí. Trump v rozhovoru dále řekl, že bunkr navštívil už v minulosti a byl tam „dvaapůlkrát“. I v těchto případech podle něj šlo o prohlídku místnosti.

Za svou cestu na fotografování před kostelem svatého Jana nedaleko Bílého domu prezident nadále čelí kritice. Přidala se k ní i řada duchovních, kteří poznamenali, že Trump do kostela nevešel, nepomodlil se a bibli použil spíše jako rekvizitu.

„Ráda bych se vyjádřila jasně: prezident právě použil bibli, nejsvětější text židokřesťanské tradice, a bez povolení jeden z kostelů v mé diecézi jako jeviště pro sdělení zprávy, jež je v přímém rozporu s Ježíšovým učením,“ uvedla biskupka Mariann Buddeová, do jejíž diecéze episkopální kostel naproti Bílému domu spadá.

Trump ale trvá na tom, že se jeho návštěva setkala s pochvalou a řekl, že duchovním se velmi líbilo, že tam šel s biblí. „Nelíbilo se to jen druhé straně, víte, té odporující-opoziční straně, jak se říká,“ řekl. „Den předtím kostel spálili, slyšel jsem, jak milí a úžasní ti demonstranti tam byli. Opravdu? Tak proč spálili kostel?“ ptal se.

Americký prezident také řekl, že nevěděl o tom, jak byli rozehnáni demonstranti v parku před jeho návštěvou kostela. CNN ovšem uvádí, že při svém vystoupení v Růžové zahradě Bílého domu musel slyšet zábleskové granáty a při cestě ke kostelu byl ve vzduchu stále cítit slzný plyn.

Reklama

Doporučované