Hlavní obsah

V bytech Prahy se žije až čtyřikrát levněji. Sociální nájemné mají i lidé s vysokými příjmy

Inventura pražských městských bytů je u konce. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V městských bytech žijí také nájemníci s nadprůměrnými příjmy. Jde o soudce nebo podnikatele.

Článek

Pražský magistrát dostal po několika měsících závěry inventury nájemného v městských bytech.

Prověřování zahájil poté, co loni Seznam upozornil, že právě v pražských městských bytech bydlí řada lidí s vysoce nadprůměrnými příjmy.

Šlo třeba o soudce či státní zástupce. Ti, i když mají často příjmy převyšující 100 tisíc korun měsíčně, platili za byt magistrátu nájemné, jež města obvykle stanovují sociálně slabým.

Tato prověrka připomněla navíc to, že mezi nájemníky jsou i další lidé s vysokými příjmy. Platí přitom, že v městském bytě je až čtyřikrát nižší nájem, než se ve stejné lokalitě platí soukromému majiteli.

„My jsme si dělali takový průzkum na základě několika desítek nájemníků. A zjistili jsme, že mezi nimi bylo několik podnikatelů, jednatelů firem, které mají stomilionové obraty,“ uvedl pražský zastupitel Adam Zábranský (Piráti).

Praha smlouvy jen tak vypovědět nemůže

Radní Radek Lacko (ANO) o zhruba dvou desítkách podobných případů ví. Praha jim nájemní smlouvu podle něj jen tak vypovědět nemůže.

„Všichni už mají smlouvu na dobu neurčitou. Pokud nedochází k porušování domovního řadu a nájemní smlouva je řádně plněna, nelze takovou nájemní smlouvu vypovědět,“ prohlásil Lacko.

Lze jim tak pouze zvyšovat nájemné: jednou za tři roky, maximálně o dvacet procent. Což v praxi znamená, že se měsíční nájem zvýší o pár korun za metr čtvereční.

„Individuálně s těmito lidmi jednáme o navýšení toho nájemného tak, aby to odpovídalo výši jejich příjmů,“ dodal Lacko.

V současné době nabízí Praha smlouvy nájemníkům už jen na dva roky. Konkrétně v poslední měsících takto rozdělila například zhruba tři sta bytů.

Při podpisu nových smluv začal magistrát prověřovat to, jaké mají nájemníci příjmy.

Reklama

Doporučované