Hlavní obsah

V Calais došlo k potyčkám mezi uprchlíky a policií. Vzduchem létaly kameny i dýmovnice

 

Reklama

Uprchlický tábor v Calais se začne vyklízet v pondělí.

Článek

V noci na dnešek se ve francouzském uprchlickém táboře v přístavním městě Calais střetlo asi padesát migrantů s několika jednotkami policistů. Nepokoje zřejmě vyvolalo plánované pondělní uzavření tábora. Policie musela použít i kouřové granáty, když na ně zpoza plotu začaly létat kameny a láhve.

Bitva o Džungli začala. 

Mnoho obyvatel tábora, kterých je v Calais oficiálně šest a půl tisíce, neoficiálně však až deset tisíc, se chce dostat do Velké Británie a plánovaný převoz do menších uprchlických center rozesetých po celé Francii se jim nehodí. Uprchlický tábor v Calais, kterému se přezdívá Džungle, by měly se zemí srovnat buldozery. Migranti dostali letáky s upozorněním, že tábor musejí opustit. Francouzské úřady ujišťují, že nechtějí tábor vyklidit násilím, ale připouštějí, že budou muset zasáhnout, pokud část běženců odmítne tábor opustit.

Francouzský prezident Hollande se už několikrát nechal slyšet, že podmínky v uprchlických táborech jsou velice těžké a nepřijatelné, vláda nicméně čelí kritice, že není schopná účinně zasáhnout a situaci tisícovek uprchlíků ve Francii efektivně vyřešit. Minulý měsíc se úřady pokusily zlikvidovat rozsáhlý tábor na severu Paříže, ve kterém žilo asi 1 500 lidí převážně z Afriky. Běženci se nicméně na místa bývalých táborů rychle vracejí.

Reklama

Doporučované