Hlavní obsah

Další migranti mířili do Británie v chladírenském voze. Zachránili je na poslední chvíli

Foto: Twitter.com/nghspe

Ilustrační foto.

Reklama

Francouzské úřady v přístavním městě Calais v neděli objevily chladírenské nákladní vozidlo přepravující osm migrantů, kteří jevili známky podchlazení. Kamion směřoval do Velké Británie jen několik dní poté, co bylo v hrabství Essex v podobném nákladním vozidle nalezeno 39 mrtvých migrantů z Vietnamu.

Článek

Čtyři dospělí a čtyři děti, kteří uvedli, že pocházejí z Afghánistánu, byli převezeni do nemocnice za účelem léčby podchlazení. Podle zpravodajské agentury AFP byla teplota uvnitř vozu nastavena na 7 stupňů Celsia.

Migranti byli nalezeni na trajektu směřujícím do Velké Británie. Dva řidiči náklaďáku, kteří jsou podle policie rumunští státní příslušníci, skončili ve vazbě. Zatím není jasné, odkud nákladní vozidlo na trajekt přijelo.

„Afghánci v zadní části vozu trpěli mírným podchlazením. Kdyby tam zůstali déle, bylo by to mnohem horší. Byli ale převezeni do nemocnice v Calais, kde dojde k okamžitému ošetření,“ uvedl Daily Mail s odvoláním na zdroj mezi vyšetřovateli. „Řidiči jsou podezřelí ze snahy propašovat lidi do Anglie. Migranty našla britská pohraniční stráž, zatčení provedly jejich francouzské protějšky,“ dodal zdroj.

Případu se věnuje pozornost převážně kvůli tomu, že jde tento týden již o druhou takovou událost.

Běžná taktika pašeráků?

Pašeráci zřejmě tímto způsobem dostávají migranty do Velké Británie častěji, než se zdá. Ve středu bylo východně od Londýna nalezeno 39 mrtvých lidí rovněž v nákladním prostoru chladírenského kamionu. Podmínky pro kohokoli uvnitř označil generální ředitel sdružení dopravců Road Haulage Association (RHA) Richard Burnett jako „naprosto hrozné“. „Teploty v takových jednotkách mohou dosahovat až –25 °C, pokud se přepravují zmrazené produkty,“ sdělil Burnett webu Daily Mirror.

Britské úřady se snaží identifikovat oběti, ačkoli jejich totožnost zatím nemohou potvrdit. Podle zahraničních agentur většinu z obětí pravděpodobně tvoří Vietnamci.

Policie v souvislosti s nálezem mrtvých v Essexu zatím zadržela čtyři osoby. Tři z nich byly propuštěny na kauci. Pětadvacetiletý řidič kamionu Maurice Robinson, který pochází ze Severního Irska, je už od středy ve vazbě a po rozhodnutí soudu v Chelmsfordu v ní zůstane. Už v sobotu byl obviněn z 39násobného zabití, spiknutí za účelem obchodování s lidmi, spiknutí za účelem napomáhání nezákonné migraci a z praní špinavých peněz.

„Zpřísníme opatření,“ zní z Británie i Francie

Migranti si podle některých britských poslanců myslí, že po brexitu by se vstup do Británie omezil, nebo dokonce uzavřel. Tím si vysvětlují, proč počet pokusů o ilegální vstup do země v posledních měsících prudce vzrostl. A to navzdory novému plánu Francie a Británie, který má zabezpečit severní pobřeží Francie pomocí moderních technologií včetně kamer, nočního vidění i dronů.

V srpnu se totiž britská ministryně vnitra Priti Patelová a její francouzský protějšek Christophe Castaner dohodli, že zintenzivní společná opatření na omezení migrace přes kanál La Manche.

Toho si pravděpodobně všímají i pašeráci migrantů. Kamion nalezený minulý týden u Londýna musel zjevně přijet nejprve do Irska a poté přejet trajektem do britského přístavu Holyhead. Taková trasa je podle zástupce severoirské Asociace pro nákladní dopravu (FTA) Seamuse Lehenyho velmi neobvyklá.

V roce 2015, kdy v Evropě vrcholila migrační krize, úřady žádné pokusy migrantů o přeplutí Lamanšského průlivu nezaznamenaly. Migranti se v moři mezi Francií a Británií začali ve větších počtech objevovat loni v listopadu. Od té doby jejich množství podle úřadů „pomalu, ale jistě roste“. Ani posílení pobřežních hlídek na moři i na souši tomu nezabránilo, píše AFP.

Od začátku roku do konce srpna se do Británie dostalo nelegálně na člunech více než 1 100 lidí.

Reklama

Doporučované