Hlavní obsah

V táboře v Calais zůstaly stovky dětí bez rodin. Skončí u pašeráků, varují Britové

 

Reklama

Velká Británie už převezla z tábora několik stovek dětí ke svým rodinám.

Článek

Stovky dětí zůstaly bez svých rodičů v uprchlickém táboře v Calais, který dnes začala vyklízet francouzská policie. A hrozí, že se tak za svojí rodinou na Britské ostrovy kvůli nepřehledné situaci nedostanou, nebo padnou do rukou zločinců.

„Jak se bude tábor v Calais vyklízet, děti „jen tak” zmizí do rukou pašeráků a překupníků," varuje poslankyně britského parlamentu a členka komise pro domácí záležitosti Yvette Cooperová.

Podle ní Británie i přes veškerou snahu nedokázala dostat z tábora všechny děti. Kritiku směřuje poslankyně na britské a francouzské úřady, podle ní nejednaly dost rychle a pečlivě.

„Víme, že jsou lidé, kteří pracovali pro charitu několik měsíců a ti jsou stále uvězněni v Calais,” říká Cooperová. „To, co je velmi znepokojující, je riziko, že se zahájením evakuace mnoho dětí a mladých lidí prostě zmizí. Stejně jako se to stalo minule, když byla část tábora zavřena a nebyl zde žádný plán," dodala.

Cooperová dále tvrdí, že nebyla přijata dostatečná opatření pro děti v táboře po jeho zavření: „Stále jsou v táboře stovky dětí a mladistvých, které tu uvízly a francouzské orgány neuvedly žádné bezpečné místo, kam by děti mohly jít. Proto si myslím, že je dobře, že Británie svou troškou přispěla.”

Britská vláda vyzvala k přemístění co největšího počtu dětí bez doprovodu z tábora ještě předtím, než začalo vyklízení, všechny děti ale nestihla přesunout. „Jsme naprosto odhodláni děti v Calais chránit," vzkázal k problému britský ministr pro imigraci Robert Goodwill.

Od minulého pondělí na ostrovy připlulo podle organizace Citizen UK, která v této věci s vládou spolupracuje, 200 dětí. Kolem 70 z nich zatím zůstane v nouzových ubytovnách v Devonu. Poté se sejdou s rodinnými příslušníky nebo poputují do jiné části země.

Evakuace tábora v Calais začala v pondělí ráno a dohlíží na ni přes 1200 policistů. V místě, kterému se říká „Džungle" žije nejméně 7 tisíc lidí v nevyhovujících podmínkách. Zatímco někteří migranti spolupracují a chtějí se dostat autobusy do určených středisek, je zde obava, že někteří z nich pomoc odmítnou a budou chtít utéct do Velké Británie. K potyčkám došlo v táboře v noci na pondělí, kdy skupina uprchlíků házela kameny na policii a zapalovala záchody. Během dne už k žádným incidentům nedošlo.

Autorka: Barbora Kalátová

Reklama

Doporučované