Hlavní obsah

Vysvětlil jsem paní Holé, že příběh jejího manžela jí nepatří. Je to veřejný majetek, říká režisér Zelenka

V Dabing Street jsem rezignoval na poselství, říká ve Výzvě Petr Zelenka. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nastává doba tichého a zdlouhavého vysvětlování. Bude to doba, kdy budeme dokola opakovat zásady, které máme, aby demokracie nepřestala být demokracií. Měli bychom pokorně a srozumitelně vysvětlovat svoji pozici, říká režisér řady úspěšných filmů a divadelních her Petr Zelenka.

Článek

„Zaujalo mě to okamžitě. O docentu Holém jsem věděl od svých spolužáků. Věděl jsem, že to byla velká veličina,“ tvrdí o nové hře Elegance molekuly o úspěšném chemikovi a vědci, kterou režíroval v Dejvickém divadle.

„Vysvětlil jsem paní Holé, že příběh jejího manžela jí nepatří. Je to veřejný majetek. Můžu se pouze domýšlet, proč byla původně proti. Ve hře se na to snažím dát odpověď. Mají špatnou zkušenost s lidskou závistí,“ říká režisér o setkání s vdovou po chemikovi Holém, která byla původně proti představení.

V rozhovoru s Renatou Kalenskou došlo i na téma naší současné společnosti. „Nemáte se dnes vůči čemu vymezovat, všechno je povolené. Sociální sítě rozdrobily krajinu. Najít téma je strašně těžké. Klip Přemluv bábu potvrdil, že Češi nemají smysl pro humor,“ dodává Zelenka.

Jaký ze svých filmů má nejraději? Je obtížnější režírovat film, nebo divadelní hru? V čem je největší rozdíl? A je dnešní doba drsná? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované