Hlavní obsah

V cementárně u Lovosic se testuje technologie na získávání lithia

Těžba lithia.

Reklama

V cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku se otevřelo výzkumné centrum, kde se ověřuje mimo jiné technologie na získávání lithia.

Článek

V Krušných horách v okolí Cínovce na Teplicku by se tento kov mohl těžit. „Centrum CirkTek s experimentální rotační pecí vybudovala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze (VŠCHT) za 40 milionů korun,“ řekl rektor Pavel Matějka.

Roční provozní náklady se odhadují na 20 milionů korun. „Zařízení je unikátní v tom, že chceme materiály chemicky přepracovávat bez použití kapalné fáze a získat nový materiál použitelný pro další výrobky, Představme si, že budeme mít použité lithiové baterie a my chceme z nich lithium dostat a vyrobit nové baterie,“ řekl. Fungoval by tak cyklus, kdy by se z různých materiálů na skládkách, které obsahují lithium a další cenné kovy, získával nový. „Představa je vysokoteplotního zpracování, kdy doufáme, že oddělíme kovovou část a získáme materiál použitelný ve stavebním průmyslu,“ řekl rektor.

Prvním úkolem centra je ověřit vlastní patentovanou technologii na získávání lithia. Mimo laboratoř v tzv. poloprovozu se bude technologie zkoušet několik měsíců. „Otázka stavby něčeho většího je pak na samotných průmyslových podnicích,“ řekl Matějka. CirkTech spolupracuje s Lafarge Cement i společností Geomet, kterou majoritně vlastní ČEZ. Firma je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia u Cínovce, které je jedno z největších v Evropě. „Rozhodnutí, zda budeme těžit, nebo ne, padne v polovině roku 2023,“ řekl dnes člen představenstva ČEZ Ladislav Štěpánek. „Jsme svědky otevření zařízení, kde bude probíhat výzkum, testování, prověřování. Cesta k průmyslovému nasazení je daleká, ověřuje se metoda, která vypadá nadějně, má zajímavou výtěžnost. Teď se musí ukázat, jak to funguje v reálnějších podmínkách,“ uvedl Štěpánek.

Vedle lithia ruda na Cínovci obsahuje i další kovy, jako je wolfram nebo cín. „V průběhu extrakce lithia z lithné rudy odpadává materiál, který by mohl být použitelný do směsných cementů. V technologickém centru se bude ověřovat vhodnost tohoto materiálu,“ uvedl člen představenstva Lafarge Cement Martin Kadlec.

Principy tzv. cirkulární ekonomiky, která produkuje minimum odpadů a udržuje zdroje co nejdéle v oběhu, se podle VŠCHT ve světě nyní rychle prosazují. „Jde o byznys model budoucnosti. Cirkulární ekonomika má nahradit stávající lineární systém vytěžit-vyrobit-vyhodit modelem hospodářství, kde se už při navrhování výrobků počítá s jejich recyklovatelností a téměř veškerý odpad nachází nějaké využit,“ uvedl Milan Pospíšil z VŠCHT. Odpad využívá také cementárna. „Minulý rok se nám podařilo energeticky využít okolo 100.000 tun odpadu alternativního paliva,“ uvedl Kadlec. Podle něj není vyloučeno, že by v budoucnu se lithium zpracovávalo právě v Čížkovicích. „Je to ale hodně daleko,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Doporučované