Hlavní obsah

V centrální části Portugalska bojuje s lesním požárem přes 850 hasičů

V centrální části Portugalska bojuje s lesním požárem přes 850 hasičů.Video: facebook.com/osnossosbombeiros

 

Reklama

Boj s plameny komplikuje silný vítr a vysoké teploty, uvedla agentura Reuters. Portugalská vláda v souvislosti s požárem vyhlásila na pondělí a úterý „stav výstrahy“ pro celou zemi.

Článek

V pohotovosti jsou tak hasiči, policisté i zdravotníci, platí zákaz rozdělávat ohně a omezen je i přístup do lesů. Požár již v sobotu odpoledne vypukl v obci Oleiros, postupně se ale rozšířil i do dalších dvou obcí. Několik osob bylo z preventivních důvodů evakuováno.

Na místě operuje přes 850 hasičů spolu s dvěma stovkami hasičských vozů a 14 letadly. V sobotu při večerní dopravní nehodě zahynul 21letý hasič a dalších sedm lidí utrpělo zranění, včetně jednoho civilisty. „Chtěl bych hasiče povzbudit a poděkovat jim za práci, kterou dělají pro Portugalsko a pro nás všechny,“ vzkázal hasičským jednotkám premiér António Costa.

+2

Podle portugalských meteorologů budou i v příštích dnech pokračovat vysoké teploty, v pondělí se v zasažené oblasti vyšplhají na 38 stupňů. Místní úřady varovaly před zvýšeným nebezpečím požárů kvůli suchu a vysokým teplotám.

Požáry stejnou oblast zasáhly i v červnu 2017, tehdy o život přišlo 66 lidí a dalších 250 osob utrpělo zranění. Země Pyrenejského poloostrova každoročně bojují s rozsáhlými lesními požáry. Příčinou je dlouhodobé teplo, sucho, vítr a lidská nepozornost. Poslední velké požáry propukly ve Španělsku a v Portugalsku loni v létě.

Reklama

Doporučované