Hlavní obsah

V centru Brna bude klid, nové disciplíny na zimní olympiádě a Beluga XL poprvé ve vzduchu

Den očima Pavla Lochaře.Video: Pavel Lochař

 

Reklama

Události, které ve čtvrtek 19. července 2018 zaujaly editora Pavla Lochaře.

Článek

V centru Brna bude víc klidu a ticha. Město musí snížit hlučnost svých akcí. Na popud jedné z rodin, která v místě bydlí a s městem vede už několik let spory, o tom rozhodl tamní krajský soud. Pořadatelů ostatních akcí se omezení netýká.

Obchodní válka mezi USA a Evropou se přiostřuje. Unie by mohla zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států. Informují o tom německá média. K opatření by EU přistoupila, pokud by americký prezident Donald Trump omezil dovoz evropských aut do USA.

Na zimní olympiádě v Pekingu v roce 2022 bude o 7 nových disciplín víc. Rozhodl o tom Mezinárodní olympijský výbor. Nově budou bojovat o cenné kovy třeba smíšená družstva mužů a žen ve skocích na lyžích, ve snowboardcrossu nebo při akrobatickém lyžování. Celkem se bude bojovat o 109 medailí.

Na světě je Beluga XL. Nejde o žádnou abnormalitu v rybím světě, ale o další obří nákladní letadlo, které se poprvé vzneslo do vzduchu. Letadlo je dlouhé 63 metrů a rozpětí křídel má 60 metrů. Uveze 53 tun nákladu. Do plného provozu ho chce Airbus zařadit v příštím roce.

A na obloze ještě zůstaneme. Aerolinky si rozdaly „Oscary leteckého průmyslu”. Nejlepší jsou Singapore Airlines. Výsledky vycházejí z hlasování více než 20 milionů cestujících, kteří od loňského srpna do letošního května hodnotili 335 dopravců. Z evropských společností se v první desítce umístila jen německá Lufthansa. Všechny ostatní byly z Asie.

Reklama

Doporučované