Hlavní obsah

V centru Londýna už přes týden kempují ekologičtí aktivisté. Policie už zatkla přes 1400 lidí

Foto: Reuters

Aktivisté tráví noci ve stanech v centru Londýna.

Reklama

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, které bojuje proti vyhynutí lidstva a proti klimatickým změnám, obsadili minulé pondělí centrum Londýna. Od té doby na některých místech města bez přestávky demonstrují. V pondělí večer přitom město vydalo oficiální zákaz protestů.

Článek

Již osmým dnem protestují členové hnutí Extinction Rebellion v londýnských ulicích. Minulé pondělí aktivisté zablokovali příjezdové cesty k budově Parlamentu. Lidé se tak nemohli dostat do práce nebo do nemocnice, která sídlí naproti Westminsterskému paláci.

V průběhu týdne se policistům podařilo aktivisty, kteří se s oblibou přilepovali k asfaltu nebo k automobilům, z hlavních silnic vyhnat. I nadále ale demonstranti ovládají například Trafalgarské náměstí, kde mají stanový tábor.

Správě města už dochází trpělivost. V pondělí večer proto vydala oficiální zákaz demonstrací.

„Všichni protestující, spojovaní s hnutím Extinction Rebellion, musí skončit s demonstracemi uvnitř Londýna,“ stálo v příkazu, který vešel v platnost v devět hodin večer britského času.

Zanedlouho po prohlášení ale bylo jasné, že aktivisté ze svých pozic jen tak neustoupí.

Stovky policistů tak v noci opět vyšly do ulic, aby zbývají protestující rozehnaly. Informoval o tom britský The Guardian. Ani ráno ale protesty neskončily.

„Strážníci začali s ‚čištěním' Trafalgarského náměstí a vrátí stav věcí zpátky do normálu,“ uvedl Laurence Taylor z metropolitní policie.

Policisté už za osm dní v Londýně zatkli více než 1 400 aktivistů. Mezi nimi i jednu z hlavních tváří protestního hnutí, Gail Bradbrookovou, která vedla jeden z protestů před vládní budovou ministerstva dopravy.

Bradbrooková, stejně jako ostatní aktivisté, požaduje, aby se britská vláda zasloužila o drastické snížení uhlíkových emisí. „Dělám to pro krásnou hrušeň v cubbingtonském lese, který je 250 let starý, on nemá žádná práva,“ hlásila před davem poté, co se dostala na vyvýšené místo nad otáčivými dveřmi budovy ministerstva a rozbila jedno z oken. „Dělám to v lásce ke 108 starodávným lesům, které ohrožuje HS2 (plánovaná vysokorychlostní železnice, kterou aktivisté považují za klimatický zločin).“

Dalším požadavkem hnutí Extinction Rebellion je, aby britská vláda říkala lidem pravdu o klimatické situaci. Skupina chce rovněž po vládě, aby ustanovila lidové hnutí, které by se podílelo na formování budoucí ekologické politiky.

Aktivisté v úterý plánují další sérii organizovaných protestů, hodlají například uzavřít jeden z mostů přes Temži a na řeku spustit pirátskou loď s podobiznou premiéra Borise Johnsona. Informoval o tom list London Evening Standard. I přes razantní policejní zásahy se tak protesty zřejmě ještě povlečou.

Reklama

Doporučované