Hlavní obsah

V centru Prahy se objevily první značky zakazující vjezd cyklistům

Značky, které omezují cyklisty v centru Prahy, by měly během července přibývat.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dopravní cedule zakazující průjezd cyklistů mezi desátou dopolední až pátou odpolední stojí uprostřed ulice Na Příkopě a v Železné ulici u Stavovského divadla.

Článek

Městská část Praha 1 rozmístila v centru hlavního města první dopravní značky, které omezují vjezd cyklistů do vybraných pěších zón.

Tím začalo být účinné nařízení, které radnice vyhlásila v dubnu, pobouřilo příznivce městské cyklodopravy a udivilo například britská média.

Nové značení, které zakazuje vjezd cyklistům v době mezi 10. až 17. hodinou, je nyní v Železné ulici nedaleko Staroměstského náměstí. Další je v ulici Na Příkopě u Havířské ulice.

Zákaz je nový i pro městskou policii. Její hlídku v pondělí viděli reportéři nedaleko jedné z nových značek, avšak strážníci proti cyklistům nezasahovali. I když by podle mluvčí městské policie Michaely Teplé mohli vybírat pokuty.

„Pokud je někde umístěna dopravní značka, měla by být platná a strážníci mohou konat,” řekla.

Kritikem nových opatření v centru Prahy je především spolek Auto*Mat, který je propagátorem městské cyklistiky v Praze.

„Jsem trochu zklamaný tím, že nejprve nevzniknou objízdné trasy a teprve potom zákazy. Některé legální objížďky budou až třeba za týden. Ukazuje to, jak je to opatření nesmyslné a chaotické,” řekl Vratislav Filler z Auto*Matu.

Spolek se chystá k protestům, ale během letních prázdnin to prý nebude.

Podívejte se, jak cyklisté protestovali proti omezení v dubnu:

Cyklisté v maskách starosty Prahy 1 na protest proti omezování projížděli centrem města.Video: Petr Švihel

Během dalších dní a týdnů by se mělo v centru objevit značek omezujících cyklisty více.

„Značení má nyní na starost Technická správa komunikací, doufáme ale, že bude rozmístěno co nejdříve,” řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Podle mluvčí TSK Barbory Liškové se kromě cedulí upravuje i vodorovné značení, které je složitější instalovat.

„Předpokládáme, že do konce měsíce by mělo být vše hotové,"  uvedla mluvčí s tím, že akce proti cyklistům je složitější, než když se Praha rozhodla před dvěma lety regulovat provoz vozítek segway.

Opatření, které zavedla městská část Praha 1, omezuje průjezd cyklistů během dne a zaměřuje se na pěší zóny v okolí Můstku, Staroměstského náměstí a náměstí Republiky.

Reklama

Doporučované