Hlavní obsah

V Praze lidé protestovali proti opatřením, Hůlka zrušil cestu na Hrad

Demonstrace v centru Prahy.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Praze se na náměstí Republiky sešli odpůrci vládních opatření proti koronaviru. Magistrát povolil akce pouze pro 100 lidí, přišlo jich ale více. Zpěvák Daniel Hůlka zrušil cestu na Hrad, kde chtěl vrátit státní vyznamenání.

Článek

Akce, která byla svolána na 11:55 pod názvem „Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci“ na náměstí Republiky k Obecnímu domu, měla od pražského magistrátu předepsané limity podle vládních nařízení.

Podle reportéra Seznam Zpráv byla na místě řada lidí bez roušek, která diskutovala s přítomnými policisty. Často bylo slyšet argument, že jsou jedna rodina. Policie uvedla, že kapacita 100 lidí je již naplněna. „Příchozí se vystavují možnému postihu za nedodržení vládních nařízení,“ uvedla policie na twitteru. Další stovky lidí tak stály v přilehlých ulicích za kordonem policistů.

„Politici likvidují naše práva a naši zem. Neřekli, jak opatření zabrala na covid, ale my víme, že ničí nás,“ řekl na pódiu David Tesař, jeden ze svolavatelů demonstrace. „Záměrně těmito opatřeními likvidujete naši psychiku, náš stát a naše svobody. Chceme zpět normální svobodný život,“ dodal. Dalším organizátorem je jeho bratr ekonom Luděk Tesař. Tento odborník na finance veřejné správy, který v minulosti radil Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) na ministerstvu financí a několik let vedl odbor na Úřadu vlády, je tvrdým odpůrcem vládního postupu proti šíření koronaviru. Demonstrace skončila ve 13:30, lidé pak ještě stáli ve frontě a podepisovali petici proti vládním opatřením.

V Praze byly na středu plánované i další akce. Odpůrci koronavirových opatření se měli od 12 hodin sejít na pražském Klárově. Akci svolal Jiří Černohorský z Brna, který je označován za proruského aktivistu. Podle reportéra Seznam Zpráv však ve 12:30 na místě nikdo nebyl.

Sešli se tam až po 16. hodině, akce probíhala poklidně, docházelo jen k drobným slovním přestřelkám s policií, která na přítomné dohlížela. Mnozí demonstranti porušovali krom jiného i zákaz popíjení alkoholu na veřejnosti, jak natočil i reportér Seznam Zpráv:

Další průvod měl vyrazit v poledne ze Staroměstského náměstí a projít přes Letnou až na Hradčanské náměstí. Akci, kterou nahlásila další aktivistka a bývalá reportérka TV Nova Jana Peterková, jež je známa hlasitým protestováním s megafonem například před ministerstvem zdravotnictví, ale magistrát omezil jenom na Staroměstské náměstí. Nakonec se na místě sešlo jen pár desítek lidí. Akce byla rozpuštěna a lidé zamířili na náměstí Repubiky.

Po 14. hodině chtěl zpěvák Daniel Hůlka prezidentovi Miloši Zemanovi vrátit medaili Za zásluhy. Měl vyrazit z Vyšehradu pěšky na Hrad. Akci chtěl vysílat na svém facebookovém profilu. Dnes dopoledne ji však zrušil.

„Jak všichni víme, vláda opět přitvrdila ve svých nařízeních. Jsem rád, když v této době kdokoliv vyjádří svůj nesouhlas s omezováním lidských práv a svobod. Jsem však toho názoru, že účast na veřejných shromážděních se nyní může obrátit proti nám všem (viz např. poslední větší demonstrace 18. října na Staroměstském náměstí),“ napsal na svém profilu Hůlka. „Vzhledem k náladě, která v naší zemi panuje, jsem přesvědčen o tom, že je třeba hledat jiná konstruktivní řešení. Proto jsem se rozhodl zrušit dnešní plánovanou procházku,“ dodal.

Co se chystá 28. října v Praze

11:55 - Shromáždění kritiků vládních opatření proti šíření koronaviru nazvané Manifestace za svobodu a pravdu odsuzující teror a manipulaci. Místo: náměstí Republiky vedle Staré celnice.

12:00 - „Pochod za svobodu“. Magistrát s ohledem na vládní opatření proti koronaviru konání akce omezil na Staroměstské náměstí.

12:00 - Veřejné shromáždění nazvané Předání požadavků občanů ČR vládě Andreje Babiše, vyvolání dialogu a slyšení v Poslanecké sněmovně. Místo: Klárov.

14:00 - Recesistická oslava nazvaná Slavíme s Milošem! Čínská delegace bude udělovat prezidentovi Miloši Zemanovi řád velkého rudého bacila. Místo: Staroměstské náměstí.

18:00 - Kladení věnců u příležitosti výročí vzniku Československa. Pořádá Univerzita Karlova. Místo: náměstí Republiky (Obecní dům, pomník na rohu domu blíže k Prašné bráně).

20:00 - Prezident Miloš Zeman udělí státní vyznamenání. Seznam oceněných Hrad zveřejní na svém webu. Ceremoniál se neuskuteční. Ve 20:05 Zeman pronese projev, který odvysílají různá média.

Reklama

Související témata:

Doporučované