Hlavní obsah

V centru Prahy začne sochařská výstava VáclavART

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V centru Prahy dnes vpodvečer začne čtvrtý ročník výstavy VáclavART. Dvanáct mladých umělců při ní představí více než čtyři desítky děl. Sochařskou expozici letos také doplní obrazy několika malířek.

Článek

Výstava pod širým nebem potrvá do 5. října.

Hlavní část výstavy si bude možné prohlédnout v ulici Na Příkopě, v části pěší zóny od Václavského náměstí směrem k ulici Panská a v prostoru Jungmannova náměstí. Některé sochy budou instalované v pasáži Paláce Koruna, v obchodním domě Van Graff či v Paláci The Forum. Obrazy, které jsou letošní novinkou VáclavARTu, budou instalované v nákupní galerii Myslbek a v pasáži Paláce Koruna.

V projektu VáclavART budou letos díla absolventů a studentů z ateliérů sochařství Lukáše Rittsteina, Vojtěcha Míči a Jaroslava Róny a ateliéru malířství z pražské Akademie výtvarných umění. Výstavu organizuje Sdružení Nového Města pražského.

„Výrazové prostředky se vyvíjejí. Nové technologie, konceptuální umění a jiné sochařství obohacují. Socha je ale pořád nezastupitelná, protože člověku nemůže zmizet vášeň pro hmotu,“ říká pedagog AVU a patron výstavy Lukáš Rittstein. Václavské náměstí a jeho okolí je podle něj jakási „aréna reality“ a rychle ukáže, jaká věc je schopna se prosadit, žít sama o sobě bez vysvětlivek a obohatit prostředí. Tato důležitá zkušenost je pro mladé sochaře zároveň výjimečnou příležitostí představit se široké veřejnosti, dodal Rittstein.

Reklama

Související témata:

Doporučované