Hlavní obsah

V centru Sarajeva se střetli váleční veteráni s policisty

Váleční veteráni se střetli s policisty.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Veteráni demonstrovali kvůli vypršení časové lhůty parlamentu na přijetí novely zákona, která se jich týkala. Policisté použili slzný plyn.

Článek

V centru Sarajeva se střetly policejní zásahové oddíly s několika stovkami protestujících válečných veteránů z někdejších převážně muslimských (dnes bosňáckých) a chorvatských sil v Bosně za války v letech 1992 až 1995. Podle regionální televize N1 jsou mezi zraněnými i čtyři policisté, dvě osoby byly zadrženy.

Váleční vysloužilci v bosňácko-chorvatské Federaci Bosny a Hercegoviny (FBaH), která tvoří bosenský stát společně s Republikou srbskou (RS), se již delší dobu domáhají větších příplatků. Chtějí také, aby se prověřila podezření, že v seznamech zasloužilých veteránů je řada lidí podvodně, a aby se skoncovalo s financováním podle nich zbytečných sdružení veteránů.

Parlament FBaH měl již počátkem roku schválit novelu zákona o válečných vysloužilcích, jež by vyšla požadavkům veteránů vstříc, ale doposud se tak nestalo. Když uplynula lhůta ke svolání mimořádného zasedání obou komor zákonodárného sboru, na němž by se úprava zákona schválila, zablokovali veteráni jednu z hlavních ulic Sarajeva.

Při protestu se pak střetli demonstranti s policií, která k rozehnání zástupu použila především slzný plyn. Po uklidnění situace protest podle N1 pokračoval v klidu dál.

Reklama

Doporučované