Hlavní obsah

V Černobylu by se mohla znovu vyrábět elektřina. Tentokrát ze slunečního záření

V Černobylu by mohla vyrůst solární elektrárnaVideo: Reuters, Ruptly

 

Reklama

Francouzská společnost Engie chce v blízkosti vybuchlého reaktoru vybudovat solární elektrárnu v přepočtu za 28,5 miliardy korun.

Článek

Ukrajinská vláda jedná s jednou z největších francouzských energetických firem Engie o stavbě solární elektrárny, která by měla vyrůst v blízkosti pohřbeného jaderného reaktoru. Se zprávou přišel americký deník The Washington Post.

„Zkušenosti Francie s jadernou energií jsou jedním z důvodů, proč jsme s nimi chtěli pracovat,” řekl americkému listu ukrajinský ministr ekologie Ostap Semerak.

Francouzi chtějí do projektu investovat v přepočtu 28,5 miliardy korun. Tamní vláda financuje studii proveditelnosti, jejíž výsledky, a tedy i rozhodnutí, jestli se bude stavět, zveřejní do konce roku.

O vybudování solárních panelů v uzavřené zóně kolem černobylského reaktoru se uchází asi šedesát firem. Velký zájem o projekt mají například čínské společnosti GCL System Integration Technology Co a China National Complete Engineering Corporation.

Kolem elektrárny zůstává od havárie v roce 1986 10kilometrové zakázané pásmo. Do vnější 30kilometrové zóny je vstup na vlastní nebezpečí. V roce 2016 přikryl vybuchlý reaktor nový betonový kryt, který ho uzavře na sto let.

Reklama

Doporučované