Hlavní obsah

V červenci dostane Česko o milion dávek vakcíny méně než v červnu

Foto: Marc Bruxelle, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V červnu obdrželo Česko dohromady zhruba 3,5 milionu dávek vakcíny.

Článek

V červenci podle plánů dodávek dostane Česko o téměř milion dávek vakcíny proti covidu méně než v červnu. Nejvíc se dodávky sníží u nejčastější vakcíny Pfizer/BioNTech. Vyplývá to z dat o dodávkách vakcín, která zveřejňuje Středočeský kraj. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už dříve avizoval, že druhou dávku očkování by mělo v červenci dostat zhruba 1,6 milionu lidí. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes Mladé frontě Dnes řekl, že na pokrytí potřeb Česka by snížené dodávky měly stačit.

V červnu obdrželo Česko dohromady zhruba 3,5 milionu dávek vakcíny, z toho zhruba 2,3 milionu byly od Pfizer/BioNTech. Přišlo také asi 650 000 dávek jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson, 307 000 dávek vakcíny od firmy Moderna a asi 255 000 dávek od AstraZeneca, přičemž všechny tři vakcíny směřovaly především do ordinací praktických lékařů.

Vakcíny Moderna by mělo přijít v červenci asi o 160 000 dávek víc a zhruba 370 000 dávek bude vakcíny Johnson & Johnson. Česko očekává také asi 400 000 dávek vakcíny AstraZeneca. Podle Radiožurnálu by je ale český stát chtěl darovat do některé z mimoevropských zemí, vláda to projedná v příštím týdnu. O tuto vakcínu není v Česku příliš velký zájem kvůli velmi vzácným nežádoucím účinkům, kdy se u očkovaných objevily krevní sraženiny. Po nich ministerstvo vakcínou nedoporučilo očkovat mladší 60 let.

V srpnu se pak dodávky od Pfizer/BioNTech mírně zvýší na 1,69 milionu vakcín, nedosáhnou ale jarních více než dvoumilionových hodnot. Více než 580 000 dávek vakcíny by měla dodat firma Moderna, 461 000 Johnson & Johnson a očekává se také dalších asi 500 000 dávek od AstraZenecy.

Reklama

Doporučované