Hlavní obsah

V červenci navštívilo jihočeské hrady a zámky více lidí než loni

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V červenci navštívilo státní hrady a zámky na jihu Čech 285.339 lidí. Je to o téměř 36.000 více než ve stejném období loni. Nejvíce návštěvníků dorazilo na zámek Hluboká nad Vltavou, kde v červenci registrovali 67.898 lidí.

Článek

Kvůli koronaviru však památkáři zaznamenali během prvních letošních sedmi měsíců výrazný meziroční propad. ČTK to řekla mluvčí českobudějovického národního památkového ústavu (NPÚ) Markéta Slabová.

„Přestože počet turistů na jihočeských památkách v červenci stoupl o 14 procent oproti loňskému roku, výpadek zahraniční klientely, tuzemských zájezdů a školních skupin v květnu a červnu je značný. Ztráty na velkých objektech s celosezónním provozem, jako jsou zámky Český Krumlov a Hluboká, které byly z důvodu karantény uzavřeny 75 dní, už nedoženeme,“ uvedl ředitel jihočeského NPÚ Petr Pavelec.

Letos od ledna do konce července zamířilo na státní hrady a zámky v Jihočeském kraji 411.164 návštěvníků. Loni jich bylo ve stejném období 632.853. „Od začátku roku do konce července se jedná o téměř třetinový pokles celkové návštěvnosti oproti roku 2019. Chybí nám také příjmy za kulturní akce a komerční pronájmy. Proto s napětím sledujeme vývoj epidemiologické situace, která má bezprostřední vliv na návštěvnost našich památek,“ uvedl Pavelec.

Hrady a zámky v ČR spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) navštívilo v červenci 1,3 milionu lidí. Bylo to o 100.000 více než loni a zároveň nejvíc za poslední tři roky.

Reklama

Doporučované