Hlavní obsah

V červnu by volby vyhrál Babiš, Piráti, komunisté a ČSSD dál ztrácejí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po tornádu na Moravě.

Reklama

aktualizováno •

ANO v červnu zastavilo propad z minulých měsíců a v čerstvém volebním modelu agentury STEM by se dostalo před koalici Pirátů se Starosty, která ztratila část podpory.

Článek

Nyní by se do Poslanecké sněmovny dostalo samostatně osm stran, případně pět stran a dvě koalice.

„Červnová situace je zřejmá: ANO zastavilo propad z minulých měsíců a v modelu STEM by se dostalo před koalici Pirátů se Starosty, která ztratila část podpory. Třetí by s jistým odstupem skončila zvolna rostoucí konzervativní koalice SPOLU. Protestní hlasy se koncentrují v podpoře SPD. Mezi menšími stranami dále roste hnutí Přísaha Roberta Šlachty. ČSSD a KSČM naopak oslabují,“ uvedli autoři průzkumu z agentury STEM.

ANO by v červnovém volebním modelu získalo 26,7 %, Piráti a STAN 24,1 %, Koalice Spolu 17,4 %, SPD 10,9 %, ČSSD a KSČM shodně po 5,5 % a Přísaha 5,1 %.

Foto: STEM

Červnový volební model podle agentury STEM.

Pokud jde o samostatné strany, tedy nikoliv o koaliční uskupení, v červnu nejlépe dopadlo ANO s 27 %, Piráti by získali 15,5 %, SPD 10,9 %, ODS 10,9 %, STAN 8,7 %, KSČM 5,5 %, ČSSD 5,5 %, Přísaha 5,1 %, KDU-ČSL 3,2 %, TOP 09 3 % a Zelení 1,6 %.

Červnový výzkum STEM ukazuje situaci zhruba týden před letními prázdninami. „Jde o období výrazného zklidnění aktuální vlny nákazy covid-19, za současného průběžného očkování proti této nemoci a významnějšího rozvolňování protipandemických opatření. Na začátku června odolala vláda hlasování o nedůvěře, do říjnových voleb tak na politické scéně neočekáváme výraznější změny,“ uvedla agentura.

Hlavní vládní strana ANO podle průzkumu zastavuje propad z předchozích, náročnějších pandemických měsíců a naopak mírně roste. V modelu se samostatnými stranami hnutí ANO posiluje vedoucí pozici. V modelu s ohlášenými koalicemi se vrací na první místo před koalici Pirátů se Starosty.

Hnutí ANO je podle průzkumu stále široce rozkročené, silně sbírá podporu zejména v táboru levice. Jeho možní voliči mají prý obstojný zájem o politiku, intenzita osobní vazby ke straně je u nich pevná a motivace k účasti ve volbách je na průměrné úrovni.

Piráti jsou na místě druhém, jejich podpora od dubna oslabila. Stojí si stále dobře u mladých voličů a příznivce mají i u těch ve středním a vyšším věku. Motivace jejich potenciálních voličů k volební účasti je sice podprůměrná, zájem o politiku i vztah ke straně oproti dřívějšku vzrostl.

SPD nezopakovala dubnový vrchol, v modelu se samostatnými stranami však nadále drží třetí místo. „SPD pravděpodobně stále nejlépe těží z protestních hlasů. U možných voličů SPD se mobilizuje především volební motivace, vztah ke straně zůstává volnější,“ míní průzkumníci.

Starostové od dubna oslabili a jako samostatná strana by dle průzkumu skončili na pátém místě. Osobní vazba k hnutí je údajně u jejich podporovatelů slabší, což vede k tomu, že se výsledky této strany mohou snadno přelévat – jak sledujeme na vývoji v posledních měřeních. Zájem o politiku i motivace k účasti ve volbách zůstávají relativně silné.

Foto: STEM

Volební model STEM se stranami samostatně – únor 2018 až červen 2021.

ODS podle STEM by se v samostatném klání stran dostala na místo čtvrté a přerušila delší období poklesu. „Vykazuje stabilní a silné charakteristiky co do kvality přízně,“ komentují průzkumníci.

ČSSD se dále nedaří, v aktuálním měření se dostává kpětiprocentní hranici. Příznivci ČSSD vyjadřují průměrnou ochotu přijít k volbám a průměrný zájem o politiku, varovným ukazatelem je pak slabší vazba ke straně.

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty od počátku roku setrvale posiluje a v červnovém modelu STEM se poprvé ocitá na hranici vstupu do sněmovny. Jeho příznivci vyjadřují nadprůměrný zájem o politiku a průměrnou vůli přijít k volbám i sílu vztahu k této straně.

Při dotazu, zda se respondenti chtějí zúčastnit poslaneckých voleb, odpovídá kladně 64,5 %, záporně 16,5 % a rozhodnuto podle vlastního vyjádření není 19 % dotázaných. Jako obvykle před volbami ochota účastnit se voleb mírně posiluje.

Kolik lidí odpovídalo

Výzkum STEM byl proveden kombinací metody online dotazování na Českém národním panelu a telefonických rozhovorů prostřednictvím vyškolených tazatelů STEM/MARK na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 21. 6. – 29. 6. 2021. Respondenti byli vybráni kvótním výběrem, celkem odpověděl soubor 1010 respondentů.

Reklama

Doporučované