Hlavní obsah

V České Kamenici obnovili park miniatur, stával ve městě na začátku 20. století

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V České Kamenici na Děčínsku obnovili zhruba po 70 letech park miniatur. Jde o drobné modely domků z modřínového dřeva a betonu. Takzvané Mlýnky stávaly ve městě už na začátku 20. století. Město je dokončilo v pondělí.

Článek

„Jde o dlouhodobou aktivitu města, jak podpořit turistický ruch na našem nejdůležitejším okruhu, který nazýváme vyhlídky Brand,“ uvedl starosta města Jan Papajanovský. Vyhlídky se spolu s parkem miniatur nacházejí v historickém lesoparku, který město postupně obnovuje.

Příprava projektu začala na konci roku 2019, kdy na něm začal pracovat městský architekt, který je autorem návrhu. Stálo to 600 tisíc korun, zhruba polovinu pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

„Doufáme, že to bude atrakce unikátní, a že sem za ní budou návštěvníci jezdit,“ podotkl starosta, podle kterého se chodili nejen místní do lesa na Mlýnky dívat ještě před jejich dokončením. Areál parku miniatur tvoří oplocení, přehrady, říčka a základ domů. Teď budou mít děti z místní školy možnost ho doplnit o další domečky nebo postavičky. „V rámci svých aktivit, dílen, které mají, budou vyrábět nějaké doplňky… Byli bychom rádi, kdyby českokamenická komunita přijala areál za svůj,“ řekl starosta.

Původní park miniatur vznikl v České Kamenici před 2. světovou válkou. Vytvořil ho českokamenický obyvatel Anton Gampe. Po odsunu Němců park miniatur postupně zanikl, protože se o něj neměl kdo starat. Město se bude teď snažit sehnat správce areálu, který by park každý den chodil kontrolovat. „Přesně tak, jako se o něj historicky staral pan Gampe,“ dopnil Papajanovský.

Letos město investovalo do rozvoje cestovního ruchu asi 4,5 milionu korun. Opraveno je informační centrum, rekonstruovány vyhlídky a přibyly i nové naučné stezky. V příštím roce by chtěla radnice v investicích pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované