Hlavní obsah

V České republice začíná studie kolektivní imunity vůči covid-19

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Jarun Ontakrai, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Ministerstvo zdravotnictví spouští studii, která má zjistit úroveň kolektivní imunity v české populaci vůči onemocnění covid-19. Testováno bude zhruba 27 tisíc lidí z různých skupin obyvatelstva ve čtyřech lokalitách.

Článek

Vyšetření v této studii je určeno pouze pro osoby, které jsou zdravé, tj. nemají příznaky onemocnění horních cest dýchacích a ani dříve u nich nebylo potvrzeno onemocnění covid-19. Budou vyšetřovány zejména dospělé osoby, speciálně v Praze a v Brně i děti od 8 let. Cílem studie není zjistit počet nemocných lidí, ale přinést data o tom, kolik osob v populaci prodělalo onemocnění s mírnými nebo žádnými příznaky.

Celkem bude vyšetřeno přibližně 27 tisíc lidí ve čtyřech geografických oblastech s rozdílnou zátěží onemocnění covid-19, a to v Praze, Brně a okolí, Olomouci a okolí a Litoměřicích. Dále se studie zaměří i na zvláštní skupinu chronicky nemocných. Odděleně pak studie proběhne v Litovli a Uničově, kde bude provedeno podrobnější zhodnocení kvantitativní analýzy přítomnosti protilátek vůči koronaviru.

Od středy ráno se ve vybraných lokalitách zahájí intenzivní přípravné práce. Na většině míst se pak začne testovat ve čtvrtek 23. dubna, v Olomouckém kraji v pátek 24. dubna. Sběr by měl probíhat přibližně 7–8 dní, v případě Olomouckého kraje o týden až dva déle z důvodu odběru žilní krve.

K testování se budou používat tzv. rapid testy, které odhalí přítomnost protilátek proti novému koronaviru v krvi. První výsledky studie budou k dispozici na začátku května a zásadním způsobem přispějí k ověření aktuální epidemické situace v ČR a budou sloužit k odpovědnému rozhodnutí o dalších krocích ke snížení dopadů této nemoci.

Co čeká testované?

Samotný odběr probíhá v odběrovém stanu. Před odběrem se účastníkovi změří teplota bezdotykovým teploměrem, účastník vyplní a podepíše informovaný souhlas, souhlas se zpracováním osobních údajů a vyplní krátký dotazník. Poté mu bude odebrána krev z bříška prstu pro vyšetření protilátek proti viru SARS-CoV-2. Výsledek vyšetření bude znám přibližně do 15–20 minut. V případě, že test protilátky neprokáže, testování je ukončeno.

V případě nálezu protilátek bude neprodleně proveden ještě výtěr z nosohltanu, který se odešle k dalšímu vyšetření do laboratoře. Do doby, než účastník obdrží oznámení o výsledku vyšetření výtěru z nosohltanu, je vhodné, aby dodržoval protiepidemická opatření (dostane informační letáček). Výsledek účastníkovi telefonicky sdělí buď laboratoř (v případě negativního výsledku), nebo krajská hygienická stanice (v případě potvrzení pozitivity), a to v řádu několika dní po odběru. Pokud bude výsledek výtěru z horních cest dýchacích negativní, znamená to, že se daná osoba s koronavirem s největší pravděpodobností setkala již dříve, ale již není nakažlivá a není třeba dodržovat další zvláštní opatření.

Kdo se bude testovat?

Testovaní budou rozděleni do skupin podle věku. Zvláštní pozornost je věnována ochraně seniorů. Pro seniory, kteří jsou pro potřeby studie zařazeni do této skupiny už od 60 let, jsou vyhrazeny ve studijních stanech, stejně jako pro nákupy, zvláštní hodiny. V Praze je pro ně pak každý den dopoledne zvláštní studijní stan v Kateřinské zahradě, kde je odpoledne vystřídá testování dětské skupiny.

Do studie se může zapojit každý dospělý (v Praze a Brně i děti od 8 let), který splňuje vstupní kritéria a nevykazuje známky onemocnění. Vyšetření je určeno pro osoby, jež v dané oblasti žijí. Dále se vyšetření zúčastní osoby, které jsou vybrány z tzv. reprezentativních skupin Českého statistického úřadu a výzkumných skupin IKEM ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Testovaní musí mít s sebou občanský průkaz nebo průkaz zdravotního pojištění.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Co dělat v místě testování?

Zařazovací kritéria do studie jsou:

  • Věk od 18 do 89 let (v Praze a Brně i pro děti od 8 do 17 let)
  • Bez akutních zdravotních potíží
  • Bez zvýšené teploty (˂ 37,5 °C)
  • Bez příznaků onemocnění covid-19
  • Bez potvrzené diagnózy covid-19
  • Osoba, která nemá v současné době nařízenou karanténu
  • Občané s trvalým/přechodným pobytem v ČR

Odběrová místa:

Otevírací doba: 10 hodin denně

Začátek studie: 23. 4. 2030, doba trvání cca 1 týden (Olomoucký kraj 24. 4. 2020), bude upřesňováno na webových stránkách.

Osoby starší 60 let mohou přijít na odběr přednostně v čase mezi 8.–10. hodinou (vyjma Prahy, blíže viz Praha). Pokud půjde doprovod s dítětem, bude mu umožněn odběr na daném místě též, i když je vyhrazen pro děti a dorost apod.

Praha – náměstí Míru

10:00 - 20:00 pouze pro osoby ve věku 18-59 let

Praha – Zítkovy sady

10:00 - 20:00 pouze pro osoby ve věku 18-59 let

Praha – Kateřinská zahrada

10:00 - 15:00 pouze pro osoby starší 60 let

15:00 - 20:00 pouze pro děti a dorost

Brno – Moravské náměstí

8:00-18:00

v době 8:00-10:00 přednostně pro osoby starší 60 let

Brno – Bohunice, parkoviště před kampusem MU

8:00-18:00

v době 8:00-10:00 přednostně pro osoby starší 60 let

Olomouc – hypermarket Globus

8:00-18:00

v době 8:00-10:00 přednostně pro osoby starší 60 let

Litovel – před supermarketem Billa

8:00-18:00

v době 8:00-10:00 přednostně pro osoby starší 60 let

Uničov – náměstí Osvobození

8:00-18:00

v době 8:00-10:00 přednostně pro osoby starší 60 let

Litoměřice – místo bude upřesněno

8:00-18:00

v době 8:00-10:00 přednostně pro osoby starší 60 let

IKEM – kohorta chronicky nemocných

Zadavatelem studie je ministerstvo zdravotnictví a realizátorem je Ústav zdravotnických informací a statistiky, resp. jeho organizační složka Národní screeningové centrum. Na přípravě studie spolupracovalo velké množství odborníků z lékařských fakult, Akademie věd ČR, Českého statistického úřadu, nemocnic, hygienických stanic a bezpečnostních složek. Důležité instituce pro vlastní realizaci jsou zdravotnická zařízení, která garantují vlastní realizaci studie v jednotlivých stanech, a také lékařské fakulty, které zajišťují koordinaci mediků a dalších pracovníků přímo na místě. Klíčovou roli má rovněž Armáda ČR, která pomáhá s vytvořením zázemí a s odběry z dýchacích cest.

Podrobné informace o studii jsou na stránkách https://covid-imunita.uzis.cz. Zájemci o testování se v případě nejasností mohou obracet také na zavedenou bezplatnou telefonickou linku 1212 pod volbou 2 (zdravotnická část).

Více informací pak najdete na webových stránkách MZ ČR ke koronaviru či přímo na webových stránkách studie.