Hlavní obsah

V Česku bouřky lámaly stromy, v Rakousku jedna zabíjela

Kvůli bouřkám skončily tisíce lidí v Česku bez elektřiny.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Silné bouřky přišly do České republiky v noci z pátka na sobotu, pršet by mělo celý víkend.

Článek

Kvůli noční bouřce je v Jihočeském kraji několik tisícovek domácností bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě v regionu. Hasiči v kraji v noci na dnešek řešili přibližně 250 událostí. Šlo především o popadané stromy na vozovky, porušená elektrická vedení a další jevy spojené s bouřkou.

Kvůli silnému větru s bouřkami museli hasiči v Plzeňském kraji v pátek večer vyjíždět ke 40 událostem, zejména padlým stromům na silnici.

Bouřky trápí ale také Německo a Rakousko. V Bavorsku nepřízeň počasí způsobila komplikace zejména v železniční dopravě, přerušeno muselo být několik hudebních festivalů.

Dva lidé přišli v noci na dnešek o život při silné bouřce nedaleko města Braunau am Inn v Horních Rakousích. Zřítil se na ně festivalový stan. Dalších nejméně 40 lidí utrpělo zranění, z toho deset těžká.

V Bavorsku se v noci dočasně zastavil provoz vlaků mezi Mnichovem a Salcburkem, policie musela částečně uzavřít i několik dálnic. Bouřka přerušila koncerty pod širým nebem a pořadatelé festivalu v Übersee u jezera Chiemsee ho předčasně ukončili.

Kvůli silnému lijáku byl také na několik minut přerušen fotbalový zápas Bayernu Mnichov s Bayerem Leverkusen.

Bouřky budou podle předpovědi postupovat směrem na východ. V neděli by pak mělo pršet především na Moravě a ve Slezsku.

Reklama

Doporučované