Hlavní obsah

„V Česku by Kurzova aféra zapadla.“ Rakousku povládne loajální úředník

Foto: Profimedia.cz

Nový rakouský kancléř Alexander Schallenberg.

Reklama

Rakousko má od pondělí nového předsedu vlády. Kancléře Sebastiana Kurze ve funkci vystřídal Alexander Schallenberg. Dosavadní nevýrazný ministr bude služebníkem Kurze, říká v rozhovoru Kateřina Vnoučková z IMS FSV UK.

Článek

„Když vidíme, co se řeší u nás, tak by tohle u nás pravděpodobně zapadlo,“ říká o aféře Sebastiana Kurze Kateřina Vnoučková z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Kauza vypukla minulý týden ve středu policejní razií v sídle rakouských lidovců (ÖVP) a v kancléřství. Následovalo obvinění z korupce a zpronevěry kancléřova okolí, ale i samotného předsedy vlády.

Aféra s cinknutými průzkumy

„V roce 2016, když ještě Kurz nebyl předsedou strany, měl v listu Österreich, což je deník distribuovaný převážně zdarma třeba u metra, zadávat přes prostředníka průzkumy, které ukazovaly, že jeho předchůdce Reinhold Mitterlehner je málo populární a že lidovci klesají. Kurze to mělo vykreslit jako politika, který je může zachránit,“ vysvětluje Vnoučková podstatu kauzy, která otřásla rakouskou politikou. Průzkumy byly v novinách placeny jako inzeráty.

„Je normální, že si vláda nebo ministerstva zadávají inzeráty do novin, ale obvinění je v tom, že za peníze na inzeráty vycházely i oslavné články, které se tvářily nezávisle, a průzkumy, které se tvářily nezávisle,“ dodává expertka na rakouskou politiku. Aféra stála Kurze místo ve vládě – po nátlaku koaličních Zelených ho v pondělí ve funkci vystřídal dosavadní šéf diplomacie Alexander Schallenberg. Vnoučková v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje důsledky skandálu na rakouskou politiku.

Kdo je Alexander Schallenberg? Co se od něj dá očekávat?

Schallenberg je dlouhodobý blízký spolupracovník Sebastiana Kurze. Už v době, kdy byl Kurz ministrem zahraničních věcí, Schallenberg tam působil ve vysokých úřednických funkcích. Schallenberg je diplomat a úředník dlouhodobě působící v rakouské zahraniční službě, a to, že je úředník, se projevilo i v jeho působení v úřednické vládě, která nastoupila po aféře Ibiza (aféra s nahrávkou z ostrova Ibiza, která „potopila“ tehdejšího vicekancléře za Svobodné Heinze-Christiana Strachem a vedla k pádu Kurzovy první vlády na jaře 2017, pozn. red.).

Schallenberg je rozhodně člověk loajální Kurzovi a politický kurz tak nijak zásadně nezmění. Bude mít složitou pozici, protože nezastává žádnou významnou pozici v lidovecké straně.

Schallenberg na mě nepůsobí jako výrazná osobnost, která by prosazovala svoje názory a byla vůdčím politikem. Skutečně je to úředník, který pracuje pro svoji zemi a nedává na odiv své názory.
Kateřina Vnoučková

Do jaké míry může být Schallenberg autonomním kancléřem? Nemůže se zopakovat například slovenský scénář, kdy Roberta Fica vystřídal Peter Pellegrini, který se pak osamostatnil? Jak je Schallenberg populární?

Schallenberg na mě nepůsobí jako výrazná osobnost, která by prosazovala svoje názory a byla vůdčím politikem. Skutečně je to úředník, který pracuje pro svoji zemi a nedává na odiv své názory. Podle mě je pravděpodobné, že hlavní kurz politiky bude dále určovat Sebastian Kurz a lidová strana a Schallenberg bude jejich služebníkem.

Jaká je teď pozice Sebastiana Kurze, když se stahuje do ústraní do parlamentu?

Stahuje se, ale stále si chce ve straně udržet pozici. Lidová strana nemá žádnou výraznou osobnost, která by ho mohla nahradit. Kurz si ponechává funkci předsedy strany a převezme funkci předsedy poslaneckého klubu a chce být nadále hlavní osobností strany, i když nebude ve vládě. Bude se teď snažit očistit, a pokud se mu to podaří a obvinění se ukážou jako nedostatečná, je možné, že bude chtít vést vládu jako její předseda do dalších voleb.

Volby nejspíš nebudou

Předčasné volby tedy teď nejsou reálným scénářem?

Momentálně ne, protože má vláda podporu koaličního partnera, a tím pádem nemají opoziční strany většinu na vyslovení nedůvěry. Pokud by se ale objevila další kauza nebo pokud by v kauzách figurovala další postava z lidové strany, tak už by to možná bylo pro Zelené neúnosné. Kurz teď ale splnil jejich požadavek, takže by teď vláda měla pokračovat.

Takže Kurze k odstoupení donutil jeho koaliční partner – Zelení?

Ano, oni dlouho trvali na tom, že má být ctěna presumpce neviny a počkat, až se všechno vyřeší, ale s tím, jak přibývala obvinění a přibývaly důkazy, tak si vyžádali odstoupení Sebastiana Kurze.

V rakouských médiích se také spekuluje o tom, že Kurz má sice velkou oporu v lidové straně, ale že má také tradičně odpůrce v postavách zemských hejtmanů – takovém vyvažovacím křídle. Kurz už vstupoval do politiky s tím, že chce moc zemských politiků oslabit, a rakouská média teď píšou, že právě tito zemští politici se Kurzovi postavili, a že to byli oni, kdo ho vyzval k odstoupení a tedy že protiváha proti Kurzovi ve straně pořád existuje.

Kdo je nový rakouský kancléř?

Alexander Schallenberg je dvaapadesátiletý kariérní diplomat, právník a politik, člen rakouských lidovců. V diplomacii působí víc než 20 let. Narodil se ve švýcarském Bernu, kde byl jeho otec rakouským velvyslancem. Pochází ze šlechtického rodu, jehož rodové sídlo se nacházelo v hornorakouském Sankt Ulrich im Mühlkreis.

Pracoval jako mluvčí dvou ministrů zahraniční a rakouskou diplomacii sám od roku 2019 vedl v úřednické vládě Brigitte Bierleinové a místo si udržel i v druhé Kurzově vládě. Společné má s Kurzem, jemuž je blízkým spolupracovníkem, například restriktivní názory na migraci i rezervovaný přístup ke sporu o právní stát v Polsku a Maďarsku. Je rozvedený a má čtyři děti.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Schallenberg a Sebastian Kurz na snímku z letošního léta.

Jaký je teď trend preferencí? Mají lidovci nadále neotřesitelnou pozici?

Po téhle kauze ještě žádný průzkum veřejného mínění nevyšel, ale před ní se lidovci drželi na 35 procent, čili na výsledku z voleb na podzim 2019. Podpora byla stabilní jako u minulých voleb, možná s výjimkou mírného nárůstu u liberálů z Neos. Předchozí Kurzovy kauzy se na podpoře neprojevily, ale je možné, že ta aktuální dopad mít bude, protože jde o korupci.

Sebastian Kurz šel do politiky s tím, že znamená změnu, a že zpřetrhá staré vazby mezi politikou a médii a klientelismus, jenže teď se ukazuje, že toho možná byl součástí, což může u veřejnosti vést ke ztrátě podpory.

Současná kauza zní zdánlivě jednoduše – jde v ní o údajnou korupci a zpronevěru a ovlivnění průzkumů v Kurzův prospěch. Je ale srozumitelná i pro veřejnost?

Po důkazech a sms zprávách, které byly zveřejněné, není skoro pochyb o tom, že se to dělo, ale je tu otázka, do jaké míry na to měl Sebastian Kurz vliv. Kurz se ve veřejných vystoupeních brání tím, že tehdy na ministerstvu financí nepůsobil, a ministerstvo financí bylo to, které platilo inzeráty a tedy čerpalo z peněz daňových poplatníků. Je otázka, jestli na to Kurz měl nějaké páky, ale on nebyl ten, kdo o penězích rozhodoval.

Tuhle kauzu Kurz neustál, předchozí ale ano. O jaké kauzy šlo?

Je tu významné podezření, které se týká Kurzova spolupracovníka Thomase Schmida, který figuruje také v aktuální kauze s mediálními výstupy – on byl prostředníkem mezi Kurzem, ministerstvy a vydavateli. V předchozí kauze z jara tohoto roku šlo o to, že Kurz měl dosadit Schmida do státního investičního fondu ÖBAG (Rakouská podílní, a.s., holding, který spravuje podíly státu v různých společnostech, pozn. red.). Obvinění vůči Kurzovi je kvůli údajně křivé výpovědi před parlamentní komisí – Kurz měl tvrdit, že Schmid nebyl dosazen na jeho přání, ale proti tomu stojí pravděpodobně jiné výpovědi a důkazy.

Čím se ta současná kauza liší, byla to poslední kapka, nebo tak velká kauza, že ji nemohl ustát? Kancléř si během několika dní prošel několika fázemi: nejdřív se bránil, mluvil o presumpci nevinny, lidovci mluvili o zaujaté prokuratuře, ale nakonec kancléř po třech dnech odstoupil.

Byla to určitě poslední kapka, ale zároveň v tomto případě je výrazné to, že se jedná o korupci, a ne o křivou výpověď. Týká se to už peněz daňových poplatníků a uplácení a je to řádově vyšší obvinění. Důležité je také to, že už ho nepodařil koaliční partner – Zelení měli rozhodující slovo.

Jakou roli v tom sehrál prezident Alexander Van der Bellen, který hned den po vypuknutí kauzy absolvoval sérii schůzek se zástupci politických stran. Vystupoval jako mediátor, nebo aktivní hráč?

Van der Bellen se snaží zůstat v pozadí, co to jde a působí jako mediátor, pevně ctí ústavu a dělá jen takové kroky, které jsou potřeba. Nevkládá do toho ale své názory nebo iniciativy.

Co se dá očekávat za dění uvnitř koalice lidovců a Zelených? Četl jsem, že se teď bude Sebastian Kurz z pozice šéfa lidoveckého poslaneckého klubu snažit koaličním trochu pomstít a „okopávat kotníky“, navíc bude mít imunitu. Jak to teď bude fungovat?

Rakouská média píšou, že koalici dobře táhnul tandem Sebastian Kurz-Werner Kogler, tedy předseda Zelených vicekancléře. Teď je otázkou, jak dobře si Kogler se Schallenbergem sednou. Kurz si Koglerem rozumí a dokázali překonat i programové rozdíly mezi stranami. Nemyslím si ale, že se to výrazně změní, a pokud se neobjeví další kauzy, tak ta vláda bude moci pokračovat a dosáhnout projednání daňové reformy, o kterou usilují.

Kurz se vyjádřil, že poslaneckou imunitu nebude využívat, a pokud dojde na požadavek k vydání ke stíhání, on to podpoří, protože chce, aby se obvinění vyšetřila co nejdříve. Deklaruje tedy, že nejde do poslanecké lavice kvůli imunitě.

Foto: Profimedia.cz

Lidovecký kancléř Alexander Schallenberg a vicekancléř a šéf Zelených Werner Kogler.

Co Kurzův pád znamená pro střední Evropu, pro kterou byl viditelnou postavou?

Středoevropská politika tím ztrácí významnou osobnost, na druhou stranu v názorech vůči EU a migraci jsou si Kurz s novým kancléřem Schallenbergem podobní a tendence být přísnější vůči migraci bude pravděpodobně pokračovat.

Jak kancléřská výměna rezonuje u rakouské veřejnosti?

Pro tu část veřejnosti, která Kurzovi fandila, to může být velké zklamání v tom, že chtěl být Kurz tou změnou. Tahle korupční kauza pro ně může být vykřičníkem, že stále patří do starých struktur a systému, a že s ním změna nepřišla.

Z českého pohledu byla zřejmě Kurzova rezignace dost nečekaná, ale nejde o první politickou aféru v Rakousku v posledních letech. Podobá se rakouská politické scéna té české?

Asi v jiném měřítku. Když jsem to četla poprvé, tak mi to nepřišlo jako nic moc zásadního, protože když vidíme, co se řeší u nás, tak by tohle u nás pravděpodobně zapadlo. Souvisí to s aférou Ibiza a jejím vyšetřováním – parlamentní komise se totiž začala dívat i na další působení a kauzy, a tím pádem je teď rakouská politika pod větší kontrolou.

Reklama

Doporučované