Hlavní obsah

V Česku čekali na certifikát FFP3 půl roku. Maďaři to zvládli za měsíc

Rozhovor s Janem Bukem, ředitelem Pardam Nano4fibers.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Nanotechnologická firma Pardam Nano4Fibers vyvinula jako první v Česku nanovlákenný respirátor s možností opakovaného použití. Získala pro něj certifikát FFP3, tedy nejvyšší třídu ochrany.

Článek

„Na certifikaci jsme pracovali více než půl roku a věnovali jsme tomu spoustu úsilí,“ popisuje Jan Buk, ředitel firmy Nano4Fibers. „Nakonec jsme ale museli ukončit spolupráci s původním certifikačním úřadem a najít si jiný, který nám vyšel vstříc,“ řekl.

Ani po půl roce totiž v tuzemských laboratořích k výsledku nedošli. Nakonec proto začali testovat v Maďarsku a certifikát získali po měsíci. „Byl jsem osobně v obou institucích a v maďarské laboratoři byl daleko více proklientský přístup: byli ochotnější se s námi bavit, diskutovat, ukázali nám průběžné výsledky našich online testů,“ popsal ve studiu SZ Byznys.

Pardam Nano4Fibers

Česká nanotechnologická společnost z Roudnice nad Labem.

Zabývá se výzkumem, vývojem a průmyslovou výrobou anorganických a polymerních nanovlákenných materiálů.

Jako jediná na světě využívá technologii odstředivého zvlákňování.

V roce 2020 se rozrostla na 40 zaměstnanců a rozšířila výrobu certifikovaných respirátorů třídy FFP2 a FFP3.

Respirátory obsahují nanovlákno vyráběné technologií odstředivého zvlákňování, kterou v Pardamu vyvíjejí přes deset let. Díky tomu nemusí mít výdechový ventil, který je jinak pro nejvyšší třídu respirátorů typický.

Pro firmu bylo získání certifikátů FFP2 i FFP3 zásadní i z pohledu dalšího byznysu. Oba totiž otevírají dveře pro distribuci nejen na českém trhu, ale také do zahraničí. Během letoška výrazně navýšila výrobu na 1,8 milionu kusů ochranných pomůcek měsíčně.

Reklama

Doporučované