Hlavní obsah

V Česku chybí dárci kostní dřeně. „Je to jako najít identické nepříbuzné dvojče,“ říkají odborníci

Na dárce kostní dřeně čeká v pražském IKEMu cca 50 pacientů. Dárců je ale v Česku málo.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V databázi pražského IKEMu je přes 32 tisíc dárců kostní dřeně. To je ale stále málo. Česko trápí nedostatek dárců. Ročně při tom u nás onemocní přibližně 100 pacientů některým typem leukemie a 1 000 pacientů různými poruchami krvetvorby, které je možné léčit transplantací kostní dřeně.

Článek

„Dárců není nikdy dost. My potřebujeme, aby se dárci zapsali do naší databáze a poté jsou vybíráni pro konkrétní pacienty. Najít tu shodu mezi nepříbuzným dárcem a příjemcem je jako hledat jehlu v kupce sena a jako hledat nepříbuzné identické dvojče,“ říká tisková mluvčí IKEMu Gabriela Hošková.

O dárcovství se lidé v Česku začali v posledních letech zajímat a také více lidí vstupuje do registru. Stále to ale nestačí. V databázi pražského IKEMu je přes 32 tisíc dárců, ale nalezení shody je půl až jedno procento. Navíc současní dárci stárnou a nejsou pak vybráni.

Člověk, který vstupuje do registru, dá buď vzorek slin nebo krevní vzorek. Z toho v IKEMu testují takzvané HLA znaky, což jsou dědičné znaky na povrchu bílé krvinky. Na základě těch se páruje dárce a příjemce.

Poruch, kdy je potřeba dárcovství, je hodně – například leukemie, různé druhy anémií či metabolických vad. A také imunodeficitní stavy, které jsou velmi časté v novorozeneckém věku.

„Třetina pacientů má štěstí a je pro ně vhodných hned několik dárců, protože jejich HLA systémy je možný párovat. Třetina nalezne dárce v rodině. Ale přibližně třetina pacientů nenalezne svého dárce vůbec,“ vysvětluje Gabriela Hošková.

Světový den dárců

21. září se oslaví Světový den dárců kostní dřeně. Jde mimo jiné i o vzdání holdu, že lidé chtějí pomoci a zapisují se do registrů po celém světě.

Tento den se po celé Praze červeně rozsvítí významné pražské památky – Petřínská rozhledna, Tančící dům, Národní divadlo a fontána před Národním muzeem.

Nábor dárců

V ten samý den ale především vyvrcholí série náborů. Noví dárci se budou moci zapsat na velké náborové akci ve Vestci u Prahy od 11 hodin do 21 hodin. Akce na hledání dárců spolupořádá pražský IKEM s tatínkem nemocného patnáctiletého Matěje, kterému se doposud dárce nepodařilo najít.

„Hledáme dál a nejen pro Matěje. Hledáme pro všechny pacienty, kteří potřebují transplantaci kostní dřeně. Právě teď hledáme pro cca 50 pacientů,“ říká mluvčí IKEMu.

Jakými způsoby probíhá odběr kostní dřeně a kde ještě se můžete zúčastnit náboru? To prozradila mluvčí pražského IKEMu ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované