Hlavní obsah
Online

Ministerstvo: Nechoďte do barů ani restaurací, když už jedete za hranice

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

V Česku dál neklesá počet nových případů covidu pod dvě stovky denně. Ve čtvrtek přibylo dalších 215 nakažených. Dění sledujeme online.

Článek

- Čtvrtý den po sobě v Česku přesáhl počet nových případů covidu stovky denně. Ve čtvrtek přibylo dalších 215 nakažených. Od vypuknutí epidemie na začátku března byla nemoc potvrzena celkem u 17 740 lidí.

- Na rozdíl od předchozích dní klesl počet aktuálně nemocných, kterých je nyní 5030. Nejvíce ze všech okresů republiky zůstává šířením nemoci zasaženo Frýdecko-Místecko. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

- Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by se doba karantény mohla brzy změnit. Ze 14 dní by se mohla zkrátit na deset. Jedná o tom expertní skupina Ministerstva zdravotnictví.

- Ministerstvo také připravilo doporučení pro české občany, kterými je vhodné se řídit v přímořských oblastech: dodržovat hygienu i dvoumetrové rozestupy, nosit roušky v MHD a vyhýbat se místům, kde se pohybuje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách, jako jsou bary, restaurace a noční podniky.

  • Ze statistik zmizely dvě stovky nemocných

    Z koronavirových statistik zmizely dvě stovky nemocných. Ze čtvrtka na pátek proběhla na datech, která Seznam Zprávy importují přímo ze stránek ministerstva zdravotnictví, další změna v údajích o vyléčených. S několikaměsíční zpětnou platností se jejich počet znovu zvýšil. To způsobilo také snížení v současnosti aktivně probíhajících případů onemocnění. Ze čtvrtečních 5 232 nemocných se číslo snížilo o dvě stovky na 5 030.

  • Večerní čísla: Od rána je o jednoho mrtvého méně

    V Česku dál neklesá počet nových případů nemoci covid-19 pod dvě stovky denně. Ve čtvrtek přibylo dalších 215 nakažených, za dnešek do podvečera 156.

    V poklesu pokračuje počet aktuálně nemocných, kterých je nyní 4809, zhruba o 200 méně než ke čtvrteční půlnoci.

    Nejvíce ze všech okresů republiky zůstává koronavirem zasaženo Frýdecko-Místecko. Vyplývá to z informací k dnešním 17:30 na webu Ministerstva zdravotnictví (externí odkaz zde).

    Výrazně dnes zatím přibylo vyléčených, téměř o 400 na 12 698. Z covidu-19 se tak uzdravilo přes 70 procent nakažených. Počet úmrtí s koronavirem ministerstvo aktualizovalo na 389, což je o jednoho méně, než uvádělo ráno.

  • Na Jihlavsku už nebudou od soboty povinné roušky v obchodech

    Hygienici na Vysočině zrušili k 8. srpnu opatření zavádějící na Jihlavsku povinnost nosit roušky i v obchodech nebo v městské hromadné dopravě v Jihlavě. Vyplývá to z informací na webu krajské hygienické stanice. Mimořádné opatření platilo kvůli vyššímu počtu nemocných s covidem-19 v okrese Jihlava od 14. července.

    Nadále na Vysočině platí, že jsou roušky povinné ve všech zdravotnických zařízeních včetně lékáren i v zařízeních sociálních služeb včetně dětských domovů.

  • Radnice Prahy 14 má čtyři zaměstnance s pozitivním testem na covid

    Počet zaměstnanců radnice Prahy 14, kteří mají pozitivní test na covid-19, se zvýšil na čtyři. Jedná se o pracovníky působící ze stejných nebo sousedících kanceláří.

    Prvního nakaženého zaznamenal úřad v tomto týdnu. Na radnici je tak možné chodit pouze s rouškou a v upraveném režimu fungují rovněž zaměstnanci. V uplynulých měsících se potvrdila nákaza u několika pražských politiků a úředníků magistrátu.

    „Všichni kolegové, kteří byli hygieniky vyhodnoceni jako blízký kontakt, byli izolováni a podstoupili testy. Ve všech případech s negativním výsledkem. V souladu s doporučeními hygieniků zůstávají pracovníci, u nichž navzdory negativnímu výsledku vyšetření nadále hrozí riziko šíření nákazy, byť minimální, v karanténě,“ uvedl starosta obvodu Radek Vondra (TOP 09).

  • Na koronavirovou infolinku budou Pražané moci volat i o víkendu

    Hygienická stanice Hlavního města Prahy rozšířila provoz obnovené informační linky o nemoci covid-19 i na víkendové dny. Ranní provoz navíc začne už v 08:00, dosud začínal v 10:00 a volat bylo možné jen v pracovní dny. Informovala o tom na webu. Provoz linky byl obnovený v úterý, na běžné linky se totiž podle ředitelky Zdeňky Jágrové nedalo dovolat. Na lince nepracují hygienici, ale proškolení operátoři.

  • V zahraničí se vyhýbejte barům a restauracím, doporučuje ministerstvo

    Po pravidelném vyhodnocení dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zůstává seznam zemí s nízkým rizikem nákazy COVID-19 neměnný. Z evropských zemí v něm ani nadále nefiguruje Rumunsko, které zůstává červené. Ministerstvo zdravotnictví zároveň připravilo doporučení pro české občany, kterými je vhodné se řídit v přímořských oblastech: dodžovat hygienu i dvoumetrové rozestupy, nosit roušky v MHD a vyhýbat se místům, kde se pohybuje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách jako jsou bary, restaurace a noční podniky.

  • Praha vydala desatero boje s covidem

    Pražský magistrát a hygienici hlavního města vydali desatero doporučení k prevenci onemocnění covid-19. Určena jsou zejména pro nejohroženější skupiny seniorů a chronicky nemocných. Informoval o tom magistrát. Mezi doporučení patří vedle hygienických zásad také očkování proti chřipce a pneumokokům, pohyb nebo redukce nadváhy. Prvních pět bodů zahrnuje udržování odstupu 1,5 metru, mytí rukou, dezinfekci povrchů, vyhýbání se větším srocení lidí a používání respirátorů a roušek. Další doporučení mluví o očkování proti sezonní chřipce, které snižuje riziko, že lidé s křehčím zdravím prodělají dvě závažná virová onemocnění po sobě, nebo dokonce současně.

  • Karanténa by se mohla zkrátit jen na deset dní

    V Česku by se mohla zkrátit doba karantény ze dvou týdnů na deset dnů. O návrhu v současnosti diskutuje expertní skupina ministerstva zdravotnictví. Hlavní hygienička Jarmila Rážová je pro, sdělila to MF Dnes. Délkou karantény se nyní zabývá expertní klinicko-epidemiologická skupina ministerstva zdravotnictví. Podle Rážové by skupina měla mít jasno do konce srpna. Sama hlavní hygienička by se zkrácením karanténní doby souhlasila.

  • OKD bude preventivně testovat zaměstnance

    Těžební společnost OKD, která se chystá na obnovení provozu dolů na Karvinsku, bude zaměstnance pravidelně testovat na koronavirus. Testování se nebude týkat jen lidí, kteří onemocnění prodělali. Společnost zřídí čtyři odběrová místa, řekla dnes ČTK mluvčí firmy Naďa Chattová. V OKD vzniklo jedno z regionálních ohnisek koronaviru a firma se nakonec rozhodla pro dlouhodobou odstávku ve všech dolech, od pondělí má začít s přípravou všech svých pracovišť na návrat k plnému provozu. Práce potrvají několik dnů.

  • Cestovatelé se vydávají za pacienty s podezřením na covid-19

    Fakultní nemocnice Brno každý den řeší nepravdivé informace od lidí, kteří se chtějí dříve dostat na testování na koronavirus. Jsou to třeba samoplátci odjíždějící na dovolenou, kteří žádají o testování dvakrát – poprvé jako samoplátci a podruhé se vydávají za pacienty odeslané k testu praktickým lékařem. ČTK to dnes řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. Podle něj pracovníci nemocnice manuálně systém kontrolují a systém od dvojích žádostí čistí. Nemocnice denně testuje až 120 lidí, kapacitu by v případě potřeby mohla navýšit.

  • V Praze se ubytovalo dvacetkrát méně turistů

    V Praze se kvůli koronavirové krizi drasticky propadl počet turistů. Ve druhém čtvrtletí se v hotelech, penzionech a kempech v hlavním městě ubytovalo jen 138 187 lidí, což je o 93,6 procenta méně než před rokem. Kvůli uzavřeným hranicím a omezením cestování nepřijeli hlavně zahraniční návštěvníci, kteří dříve tvořili většinu hostů pražských ubytovacích zařízení. Na jižní Moravě se ubytovalo ve druhém čtvrtletí 127 216 turistů, což je jen pětina v porovnání s loňskem. S výjimkou Prahy je relativní úbytek srovnatelný s ostatními kraji, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

  • V Jablunkově jsou kvůli koronaviru zrušeny bohoslužby

    Apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David zrušil s platností ode dneška ve farnosti v Jablunkově na Frýdecko-Místecku všechny veřejné bohoslužby. Důvodem je zhoršená epidemiologická situace ve městě. Vyplývá to z informací zveřejněných na webových stránkách diecéze www.doo.cz. Koronavirová nákaza se v Jablunkově dostala do kláštera sester alžbětinek, jehož součástí je i Domov sv. Alžběty pečující o seniory. Covidem-19 tam onemocněly desítky lidí, především klienti a personál domova.

  • Na jihu Čech se počet pacientů s covidem-19 za týden zvýšil o 55

    V Jihočeském kraji se za poslední týden zvýšil počet pacientů s koronavirem o 55. Přírůstek tak mírně poklesl. V předchozím týdnu přibylo v regionu 90 nových případů covidu-19. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví. Podle něj tak v kraji od března onemocnělo koronavirem 386 lidí.

  • V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 50 nákaz koronavirem

    V Olomouckém kraji za poslední týden přibylo 50 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, celkem jich je evidováno 1 087. Roste i počet aktuálně nemocných, který je 157. Přírůstek počtu potvrzených nákaz je stejný jako o týden dříve a výrazně vyšší než v předchozích třech týdnech, kdy se pohyboval od 18 do 28 případů. Více než pět desítek nákaz za týden hygienici evidovali naposledy na začátku července, kdy bylo v kraji registrováno devět stovek případů covidu-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

  • V Česku dál přibývá přes dvě stovky nových případů covidu-19 denně

    V Česku dál neklesá počet nových případů covidu-19 pod dvě stovky denně. Ve čtvrtek přibylo dalších 215 nakažených. Od vypuknutí epidemie na začátku března byla nemoc potvrzena celkem u 17 740 lidí. Na rozdíl od předchozích dní klesl počet aktuálně nemocných, kterých je nyní 5 030. Nejvíce ze všech okresů republiky zůstává šířením nemoci zasaženo Frýdecko-Místecko. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Hlavní zprávy