Hlavní obsah

V Česku hrozí vyhazování vakcín. „Nikdo to nechce,“ stěžují si praktici

Foto: Marc Bruxelle, Shutterstock.com

Praktici opět nemohou očkovat. Vakcíny sice mají, ale lidé je nechtějí.

Reklama

Po dlouhých peripetiích, kdy praktici měli nedostatek vakcín, se jim situace opět komplikuje. Vakcíny sice už mají, ale nikdo je nechce. Mají totiž vakcíny Vaxzevria a Janssen, které ministerstvo mladším 60 let nedoporučuje.

Článek

„Jansseny máme v podstatě k vyhození, protože tím to v podstatě sestřelili. Představa, že Janssena chtějí senioři, je mylná, to nikdo nechce,“ líčí praktický lékař z Kobylis Petr Ivančák situaci, která nastala po středečním doporučení Ministerstva zdravotnictví.

Uvedlo, že vakcíny Vaxzevria od AstraZenecy a Janssen od Johnson & Johnson není vhodné podávat lidem mladším 60 let. Reagovalo tak na doporučení České vakcinologické společnosti a Státního ústavu pro kontrolu léčiv, které padlo už před třemi týdny.

Ivančákovi v jeho druhé ordinaci v Kolíně zbývá ještě 10 dávek vakcíny Janssen. Jak říká, bude se snažit někoho sehnat, ale obává se, že nikoho, kdo by si vakcínu nechal aplikovat, nenajde.

Důvodem jsou možné nežádoucí účinky v podobě syndromu trombózy s trombocytopenií (TTS), kvůli kterým ministerstvo vakcíny pro lidi mladší 60 let nedoporučilo.

Novinka nyní plně dopadla na praktické lékaře. Právě oni totiž v současnosti jako jediní vakcíny Vaxzevria a Janssen podávají.

U AstraZenecy komplikace tolik nezaznamenávají, protože v současné době mají vakcínu pouze na druhé dávky pro starší lidi, a ti druhou dávku neodmítají. „Touto vakcínou jsme očkovali hlavně v březnu a dubnu, kdy se očkovali převážně lidé nad 60 let,“ vysvětluje místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

„Problém je spíš s tím Janssenem,“ potvrzuje Mucha. „Velmi rádi jsme ji dávali mladým lidem, protože je jednodávková a už po 14 dnech mají certifikát a mohou cestovat,“ vysvětlil. „Teď nevíme co s ní,“ dodal.

Vyhazování vakcín se bojí i praktický lékař Jan Kovář z jižních Čech. „Obvykle tři čtvrtě pacientů, kterým vakcínu nabídnu, a to dokonce i lidé nad 60 let, tu vakcínu odmítnou,“ vysvětluje. Nedokáže si ale vysvětlit, proč i starší lidé o tuto vakcínu nestojí. „Takže je reálné riziko, že budu muset likvidovat některé nevypotřebované vakcíny,“ říká Kovář.

„V ledničce mám ještě 30 Janssenů a 100 druhých dávek od AstraZenecy,“ říká. Momentálně má přihlášeno zhruba 10 lidí.

Podávat vakcíny mladším 60 let si už nikdo netroufne

Jelikož se jedná o doporučení, je možné obě vakcíny po domluvě s pacientem podat i mladším 60 let. To si ale podle Muchy a Ivančáka nikdo netroufne. „V momentě, kdy se něco stane, tak se všichni budou koukat na doporučení České vakcinologické společnosti a Ministerstva zdravotnictví a vezete se,“ řekl Seznam Zprávám Ivančák.

Proto už praktici nemají v plánu tento druh vakcín nadále objednávat. Hrozí ale, že i většina praktiků s očkováním skoncuje. Očkování Modernou je podle Kováře zase nepraktické, protože v jednom balení je 100 dávek a je obtížné sehnat tolik pacientů, kteří by se nechali naočkovat.

„Myslím si, že teď bude strategie taková, že většina praktiků už prostě očkovat nebude,“ vysvětluje Mucha. Praktici totiž už naočkovali většinu svých pacientů nad 60 let. „Bohužel to opět znamená, že očkování u praktických lékařů skoro končí nebo se výrazně komplikuje,“ míní.

„Myslím, že je to ale škoda, protože je to podle mě dobrá vakcína. Je tam sice menší účinnost proti nákaze, hlavně u nových mutací, je ale velmi dobře účinná proti těžkému průběhu,“ postesknul si Mucha.

Zkombinovat s Pfizerem?

Problém s druhou dávkou vakcíny AstraZeneca zatím oslovení praktici neevidují, nicméně podle Muchy už s ostatními praktiky diskutovali, jak by to řešili. „Jako druhá dávka by šel Pfizer, ale je tam problém s certifikátem. Certifikát člověk dostane, jen když má obě dávky od jedné firmy,“ říká Mucha.

„Podle vakcinologů by to ale bylo možné a vytvoří se dost protilátek, i když se zkombinují tyto dvě vakcíny, ale samozřejmě to není dostatečně vyzkoušené. Není dostatek lidí, kteří by tohle podstoupili, a za druhé se nedá snadno odhadnout ten efekt,“ vysvětlil Seznam Zprávám.

U třetí dávky vakcíny, která se plánuje na podzim, by to ale podle Muchy neměl být problém, i když pokyny zatím žádné nedostali.

Prudká bolest hlavy a oteklé nohy

Samotný výskyt syndromu TTS ani jeden z oslovených praktiků zatím nezaznamenal. „Jedná se o nižší výskyt, než je v běžné populaci. Jde hlavně o to, že u těchto vakcín jsou takové zvláštní trombózy, které jsou spojené s nějakou trombocytopenií a krvácením a nebo trombózou s atypickou lokalizací, což jsou věci, které jsou vzácné i v populaci, proto se zjistilo, že to pravděpodobně má nějakou souvislost s očkováním,“ vysvětluje Mucha.

Podle Muchy však hranice 60 let je příliš vysoká. Trombózy se podle něj objevovaly spíše u mladších žen. Proto by vakcínami od AstraZeneca a Johnson & Johnson neočkoval hlavně rizikové skupiny, což jsou podle něj mladé ženy.

Ministerstvo zdravotnictví také zveřejnilo seznam příznaků, na které si člověk těsně po očkování má dávat pozor. Jedná se o dušnost, bolest na hrudi, otoky dolních končetin, bolest břicha nebo malé krevní skvrny pod kůží.

„Velmi často se jedná o prudkou bolest hlavy, popřípadě tam mohou být nějaké neurologické příznaky, například paréza v části obličeje nebo epileptický záchvat, a nejzávažnější příznak je bezvědomí,“ vyjmenovává příznaky Mucha. Upozorňuje ale, že se jedná o opravdu prudkou bolest hlavy, nikoliv bolest, jako když je člověk nemocný, protože bolest hlavy může být i běžný příznak po očkování, který odezní.

Podle něj se i tento typ trombóz dá velice dobře léčit.

Reklama

Související témata:

Doporučované