Hlavní obsah
Online

V nejnovějším ohnisku v Česku přibývá nakažených

Přenos mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli koronavirové situaci.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Ve středu bylo v České republice potvrzeno 129 nových případů nemoci covid-19, podobné množství jako v úterý, kdy byl denní přírůstek 119. Nakažených je dosud 12 814 lidí, 8010 z nich se vyléčilo a 351 zemřelo. V Česku jsou nyní tři ohniska nákazy. Největší z nich na Karvinsku, další v Církvici na Kutnohorsku a ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

- Mírně proti středečnímu podvečeru vzrostl počet aktuálně nemocných, je jich 4453. U většiny z nich má onemocnění mírný průběh. V nemocnici je s koronavirem 137 pacientů, ve vážném stavu je 12 z nich.

- Na Karvinsku, které je nyní nemocí nejvíce zasažené, za uplynulý týden zaznamenali zhruba 154 nových případů na 100 000 obyvatel. Číslo zde klesá, k úterní půlnoci to bylo 168 a v neděli 252 nově nemocných. Nákaza se zde rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a v jejich rodinách.

Dění jsme sledovali také ve čtvrtek

  • Poslanci zamítli návrhy opozice na další postup řešení epidemie

    Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) přišel s celou řadou návrhů, jak v následujících měsících řešit koronavirovou krizi a případnou druhou vlnu epidemie. Sněmovna všechny jeho návrhy zamítla. Bartošek například vyzval k urychlenému řešení krize na Karvinsku a posílení tamních testovacích kapacit, navrhl také, aby vláda urychleně řešila nákupy zdravotnického materiálu do státních hmotných rezerv. Poslanci návrh zamítli, stejně tak jako návrh na vytvoření novely ústavního zákona o bezpečnosti státu či výzvu vládě, aby nejpozději do 30. července představila postup organizačních složek státu pro případ další vlny epidemie a zajistila dostatečnou kapacitu odběrových míst a testovacích laboratoří na úrovni až 30 tisíc testů denně.

  • Počet nově nakažených za den v Česku zatím závratně neroste

    Ve středu bylo v Česku potvrzeno 129 nových případů nemoci covid-19, podobné množství jako v úterý, kdy byl denní přírůstek 119. Dnes zatím laboratoře odhalily 45 případů. Nákaza se tak od začátku března prokázala u 12 859 lidí, 8123 z nich se vyléčilo a 352 zemřelo. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví ke středečním 17:30. V Česku jsou nyní tři ohniska nákazy. Největší z nich je na Karvinsku, další v Církvici na Kutnohorsku a ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

    Proti středě klesl díky přírůstku vyléčených pacientů počet aktuálně nemocných o 69 na 4384. U většiny z nich má onemocnění mírný průběh. V nemocnici je s koronavirem 141 pacientů, ve vážném stavu je 12 z nich.

  • Bez docházky koalici těžko přehlasujeme, upozornil Pirát Ferjenčík ODS

  • Na světě je přes 12 milionů nakažených

    Počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem už celosvětově přesáhl hranici 12 milionů. Podle bilance zveřejněné dnes americkou Univerzitou Johnse Hopkinse (JHU) komplikacím spojeným s touto infekcí podlehlo více než 550 000 lidí. Leckde v Evropě případy nákazy opět narůstají. Nejvíce postiženou zemí zůstávají Spojené státy s 330 miliony obyvatel. Aktuálně tam registrují 3 055 144 nakažených a 132 309 pacientů, kteří zemřeli s nemocí covid-19. Druhá je Brazílie, mezi nakaženými je i tamní prezident Jair Bolsonaro.

  • Vojtěch: Začneme testovat ty, kteří byli negativní

    Hygienici na Karvinsku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) znovu otestují zaměstnance dolů, kterým v uplynulých dnech vyšel negativní test. Testování začne 19. července. Ministr o tom informoval poslance. „Testovat je budeme proto, že by u nich nemoc mohla propuknout v inkubační době,“ uvedl ministr. Testovat chce i dalších 200 horníků z dolu ČSA. Tam zatím bylo otestováno 50 lidí, všichni s negativním výsledkem.

  • Většina lidí považuje opatření státu za přiměřená

    Opatření, která stát zavedl proti šíření nákazy koronavirem, považuje 71 procent občanů za přiměřená. Ještě více lidí, konkrétně 86 procent, si myslí, že tato protiepidemická opatření jsou účinná. V hodnocení opatření státu na podporu ekonomiky je veřejnost kritičtější. Jako přiměřené je vnímá polovina občanů a jako účinné 46 procent lidí. Vyplynulo to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z hlediska jednotlivých oblastí připravenosti státu na šíření koronaviru nejlépe vyšlo zásobování potravinami. Více než čtyři pětiny občanů si myslí, že v této oblasti byla země na epidemii připravena. Naopak nejvíce negativních hodnocení dostalo zásobování zdravotními pomůckami, jako jsou roušky, respirátory, rukavice a podobně. O připravenosti Česka na šíření koronaviru v tomto směru je přesvědčeno jen 17 procent dotázaných. Čtyři pětiny si myslí opak.

  • V ohnisku na Kutnohorsku přibyli další nemocní

    Hygienici zaznamenali dalších šest nakažených z ohniska v Církvici na Kutnohorsku, celkem jich je 33. V některých okolních obcích se opět zavádí nošení roušek ve veřejných uzavřených prostorech, jako jsou obchody, pošta či obecní úřad. Nové ohnisko se objevilo v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13 lidí, poté začali přibývat další.

  • Na Karvinsku s testováním pomohou vojáci

  • Ve Větrném Jeníkově je další nakažený

    Hygienici dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku potvrdili nový případ nemoci covid-19, dohromady má nákazu potvrzenou 15 lidí. Testování dalších bude pokračovat. Pro obyvatele obce platí mimořádná hygienická opatření, první případ byl potvrzený minulý týden. V obci, která má asi 630 obyvatel, je znovu zavedena povinnosti pro místní nosit roušky. Musí s nimi i do autobusu nebo obchodu s potravinami, který zůstal otevřený. Uzavřený je naopak obecní úřad, hostinec, knihovna a muzeum.

  • Vojtěch: Od září by měla fungovat nová verze aplikace eRouška

    Nová verze aplikace eRouška, jež má pomáhat vyhledávat kontakty nakažených novým typem koronaviru, by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha měla fungovat od 1. září. Nově by měla umět komunikovat s podobnými aplikacemi například v Německu či Velké Británii a optimálně fungovat i na mobilních telefonech značky Apple. Aplikaci podle něj nyní používá zhruba 250 000 lidí. „My ji teď upravujeme, dáváme ji do souladu s jinými aplikacemi v zahraničí, aby byly na stejném protokolu, aby mohly třeba komunikovat s německou či britskou aplikací. Měla by takto fungovat od 1. září,“ řekl Vojtěch.

  • Jednání schůze je přerušeno. Poslanci se znovu sejdou ve 14:30

  • Po krizi začala v restauracích platit kartou třetina Čechů

    Platbu kartou v restauracích začalo po koronavirové krizi upřednostňovat 34 procent Čechů. Lidé k platbám také častěji využívají mobilní aplikace. Více zaměstnanců má zájem o stravenkové karty, papírové stravenky by si chtělo nechat 13 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Up Česká republika, která podniká v oblasti firemních benefitů, mezi asi 500 respondenty.

  • Průzkum: Koronavirus zhoršil ekonomickou situaci skoro třetiny lidí v ČR

    V době pandemie koronaviru se zhoršila ekonomická situace zhruba tří z deseti lidí v Česku. Zlepšení zaznamenalo 12 procent lidí, situace je beze změny podle 57 procent. Vyplývá to z výsledků červnového výzkumu, které dnes zveřejnila agentura Median. Dotazovala se 600 lidí ve věku od 18 let. Mírné zhoršení ekonomické situace hlásí čtvrtina lidí, výrazné zhoršení čtyři procenta. Hodně se situace zlepšila pro procento lidí, mírné vylepšení uvedlo 11 procent dotázaných.

  • Jak je to s vakcínou?

    Opozici také zajímá aktuální situace kolem vývoje vakcíny na koronavirus. „V tuto chvíli vám neřeknu, kdy ten projekt bude ukončen. Má tři fáze, ještě to bude nějaký čas trvat,“ uvedl ministr Vojtěch s tím, že z celosvětového hlediska zatím není žádná vakcína, u které by byla potvrzena její účinnost na covid-19.

  • Středočeský kraj dá nemocnicím 153 milionů na výdaje s koronavirem

    Středočeský kraj poskytne oblastním nemocnicím ze svého rozpočtu téměř 153 milionů korun na dodatečné výdaje spojené s pandemií koronaviru. Nejvíce – skoro 72 milionů korun – získá kladenská nemocnice. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Peníze by se hejtmanství měly vrátit z Fondu solidarity EU. O příspěvek z tohoto fondu žádá pro celou ČR ministerstvo financí. Podle krajského radního pro zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO) se rozhodnutí o přidělení příspěvku z Fondu solidarity EU očekává na podzim. „Doufám, že peníze bychom mohli mít v rozpočtu již na konci tohoto roku,“ uvedl.

  • Vondrák: O víkendu měly výpadek některé covidové laboratoře

    O víkendu měly v kraji výpadek některé laboratoře testující na covid-19. Uvedl to poslanec a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Obecně podle něj není problém, kde lidi na nákazu novým typem koronaviru testovat, upozornil ale na omezené kapacity. V době, kdy není vyhlášený nouzový stav, je problém umístit do všech odběrových míst zdravotníky, protože jsou vytíženi v naplno fungujících nemocnicích. Vondrák uvedl, že ve čtvrtek a pátek bylo v kraji zhruba 1 900 testů, o víkendu 4. a 5. července pak 753 a 905. „Ale pořád je tam velká spousta (lidí), která čeká ve frontě,“ připustil. Kapacity laboratoří totiž víc nemohou zvládat, což je podle něj dáno jejich fyzickými možnostmi. „Navíc došlo během víkendu k výpadku některých laboratoří, prostě se jim pokazily stroje, které mají,“ řekl Vondrák.

  • Adamová: Stát měl zavřít OKD

    Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Adamové byla zásadní chyba, že se hned v době zjištění nákazy neuzavřel Důl Darkov do karantény. „Chybou je, že se více netestuje. Důležité je také, aby testy byly kvalitní,“ dodala Adamová a vyzvala ministra zdravotnictví, aby poslancům vysvětlil, jak v současné době funguje bez zapojení armády chytrá karanténa.

  • Kolik testů se na Karvinsku provádí?

    Piráti prostřednictvím svého předsedy Ivana Bartoše znovu kritizují způsob testování na Karvinsku. „Denně se provede na 500 testů, co se od února změnilo?“ ptá se Bartoš. Ministr Vojtěch mu následně odpovídá. „Nevím, kde jste na to číslo přišel, v Moravskoslezském kraji denně proběhne přes 2 200 testů,“ uvedl. Do diskuse se zapojil i lidovec Jan Bartošek. „2 200? To číslo je velmi tristní,“ vzkázal ministrovi.

  • Ve Sněmovně promluví i zástupkyně hygieny

    Na mimořádné schůzi také vystoupí šéfka moravskoslezské hygieny Pavla Svrčinová a hlavní hygienička Jarmila Rážová. Navrhl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Poslanci jeho návrh schválili.

  • Piráti žádají testování zaměstnanců všech dolů OKD

    Podle Pirátů vláda žádný plán na řešení situace na Karvinsku nemá. Piráti proto žádají, aby byli zaměstnanci všech dolů OKD včetně členů jejich domácností testováni na nový typ koronaviru. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to podle nich ve středu na jednání sněmovního zdravotnického výboru přislíbil s výjimkami. „Ve fungování chytré karantény jsou velké rezervy. Stát ale musí rychle navýšit kapacity testování,“ uvedla první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, cílem by mělo být 30 000 provedených testů denně.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy