Hlavní obsah
Online

Zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice

Foto: ČTK

Pražská Thomayerova nemocnice

Reklama

aktualizováno •

Česko má první oběť nemoci COVID-19 z řad zdravotníků. Zemřela sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. V Česku je už 2805 potvrzených případů nákazy koronavirem. Šestnáct lidí zemřelo.

Článek

V nemocnicích je 227 pacientů, z nichž 45 má těžký průběh nemoci.

Nakažené hlásí domovy seniorů v Českém Krumlově, v Litoměřicích nebo pražské Michli. Nejnovějších je 29 potvrzených případů v domově pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu.

Do karantény musí kvůli pozitivnímu testu u biskupa Herbsta také primas český, Dominik Duka.

Politici vládního ANO, nejnověji Adam Vojtěch v ČT, od víkendu přes média vzkazují, že by kabinet rád prodloužil nouzový stav o dalších 30 dnů. Takový návrh vlády by musela schválit Sněmovna.

  • Češi z Peru se vracejí domů

  • Zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice

    Mezi zemřelými na nový typ koronaviru je také zdravotní sestra z pražské Thomayerovy nemocnice. Pro Seznam Zprávy to uvedl její mluvčí Petr Sulek.

    „Můžeme potvrdit, že doma zemřela zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice. S ohledem na přání rodiny nebudeme sdělovat žádné další informace,“ uvedl Sulek.

  • Speciální koronapříplatky pro zdravotníky v Motole

    Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík (ČSSD) zveřejnil výši příplatků pro zdravotníky, kteří se v jeho zařízení starají o pacienty s nemocí COVID-19. V pořadu 168 hodin České televize uvedl, že v nejinfekčnějším provozu na tzv. „covidových jednotkách“ dostanou zaměstnanci ze 8hodinovou směnu navíc 4000 korun, nebo dokonce 6000 korun u provozu 12hodinového.

    Pro pracovníky na oxygenoterapii, kde se pečuje o méně infekční pacienty, činí příplatky 3000, respektive 5000 korun. Pro pracovníky na operačních sálech má ředitel Ludvík 500 korun za každou odpracovanou hodinu s covid-pacienty.

  • Omezení volného pohybu se zřejmě o týden prodlouží

    Vláda Andreje Babiše nejspíš minimálně o týden prodlouží omezení volného pohybu. ČT to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Současné nařízení platí do 1. dubna. Vláda by se prodloužením měla zabývat na jednání vlády na počátku týdne.

    Volný pohyb po celé republice vláda zakázala už 15. března, a to s účinností do 24. března. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení či na pobyty v přírodě a parcích.

  • Babiš: Když se podaří projekt chytré karantény, virus porazíme

    Premiér Andrej Babiš v České televizi znovu apeloval na veřejnost, aby dodržovala přijatá opatření. Vyzdvihl projekt tzv. chytré karantény, který startuje v pondělí. Začíná v Jihomoravském kraji a Babiš věří v jeho úspěch. „Když se projekt zdaří, tak ten virus porazíme,“ uvedl předseda vlády s tím, že v terénu bude vzorky odebírat 33 armádních týmů.

    Podle Babiše se budou v Česku nosit roušky minimálně do Velikonoc. Premiér také slíbil, že „umravní“ ministry Hamáčka s Vojtěchem, kteří si vjeli do vlasů na Twitteru kvůli dodávkám zdravotnických pomůcek. „Požádám je, aby prali prádlo doma,“ prohlásil doslova Andrej Babiš.

  • Premiérův tým „vylepšil“ Kramářovu vilu o vlajku a slogan

    Premiér Andrej Babiš se svým týmem pověsil na plot Kramářovy vily dvě české vlajky a heslo „Zvládneme to!“ Podle Babiše se tak stalo na počest pondělního výročí, kdy uplyne 100 let od uzákonění naší vlajky.

  • Počet obětí koronaviru se v Česku zvýšil na 16

    Ministerstvo zdravotnictví vydalo v neděli večer další statistiku řádění nového typu koronaviru. V Česku je podle nové bilance už 16 mrtvých. Počet nakažených mírně stoupl na 2743.

  • Karlovarský kraj má první oběť koronaviru i prvního uzdraveného

    Karlovarský kraj má první oběť koronaviru. Je jí 82letý muž z Chebska s dalším chronickým onemocněním. Kraj má ale už také prvního vyléčeného pacienta. Celkem počet potvrzených případů onemocnění COVID-19 dnes stoupl na 86, informovala ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovy Vary Michaela Zajíčková. Prvním vyléčeným pacientem je sedmadvacetiletý muž z okresu Karlovy Vary.

  • V chebské nemocnici testy potvrdily nákazu u pěti zaměstnanců

    „V minulém týdnu se nemocnice setkala se čtyřmi pacienty s COVID-19 hospitalizovanými na interním oddělení. Vzhledem k tomu, že se na pozitivitu pacientů přišlo až s časovým odstupem, byla v první fázi plošně testována většina zaměstnanců interního a ARO oddělení. Tedy celkem 70 zaměstnanců,“ uvedl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, pod kterou chebská spadá, Vladislav Podracký. Testy následně odhalily, že pět zaměstnanců má onemocnění COVID-19. Jeden zaměstnanec interního oddělení chebské nemocnice se nakazil přenosem v rodině a zřejmě pak nakazil dalšího pracovníka ve směně. Všichni pozitivně testovaní jsou v domácí karanténě.

  • V hradecké fakultní nemocnici stoupl počet pacientů s COVID-19 na šest

    U jednoho pacienta je průběh onemocnění těžký, u ostatních středně těžký, řekl dnes odpoledne ČTK náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Novinkou je i to, že dva pracovníci oddělení hematologie, kde se onemocnění vyskytlo u několika pacientů, mají potvrzený COVID-19. V sobotu šlo o jednu pracovnici oddělení. Oba jsou v léčení v domácí izolaci.

  • Vojtěch slibuje 300 000 respirátorů týdně pro zdravotníky v terénu

  • Česko má kapacity na výrobu milionů filtrů, uvádí výzva libereckých studentů

    V Česku jsou podle Technické univerzity v Liberci kapacity na výrobu milionů filtrů do plátěných roušek denně. Díky nim by bylo možné výrazně zvýšit účinnost roušek a ochranu obyvatel, ale také třeba pracovníků sociálních ústavů, kterým ochranné prostředky chybí. Zatím se ale využívá jen zlomek kapacit. Proto vznikla na liberecké univerzitě studentská výzva „Roušky s filtrem pro všechny“, která se snaží zapojit do výroby ochranných prostředků co nejvíc českých firem.

  • Z Indie se vrátilo 136 Čechů, informoval Petříček

  • Vojtěch pošle respirátory do krajů

    Ministerstvo zdravotnictví pošle praktickým lékařům, pediatrům a zubařům v krajích 300 000 respirátorů. Dostat by je měli v úterý. V České televizi to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jeho úřad tak podle něj chce vypomoct lékařům v krajích, kde vázne zásobování ochrannými pomůckami.

  • Biskup Herbst není v ohrožení života

    Emeritní biskup Karel Herbst, u kterého se v sobotu potvrdila nákaza novým typem koronaviru, je mimo ohrožení života, řekl Radiožurnálu kardinál Dominik Duka. Arcibiskup je s dalšími biskupy, kteří se s Herbstem tento týden setkali, v karanténě. Příznaky onemocnění nemá. „Díky bohu, zdravotní stav pana biskupa Karla Herbsta je dobrý, dá-li se tak říci, uklidněný a není v ohrožení života,“ řekl Duka.

  • Klienti Břevnice se přesunou do Lázní Toušeň

    Senioři z domova Břevnice, kde se nakazili téměř všichni klienti a část personálu, budou přesunuti do Lázní Toušeň. V pořadu Otázky Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

  • Táborská nemocnice omezuje chirurgii

    Nemocnice v Táboře dočasně omezila příjem pacientů na chirurgii, uvedla Česká televize. Testy potvrdily nákazu COVID-19 u lékaře z chirurgického oddělení. Podle vedení nemocnice měl desítky kontaktů, které aktuálně prověřují hygienici.

  • Vysočina žádá o nasazení armády v domově důchodců

    Kraj Vysočina dnes požádal Ministerstvo obrany o nasazení armádních sil a prostředků v domově důchodců v Břevnicích u Havlíčkova Brodu zasaženém koronavirem. Podle tiskové zprávy na krajském webu na reakci ministerstva kraj čeká. Nákaza se podle hygieniků potvrdila u 20 z 22 klientů domova a u devíti jeho pracovníků. Jedna seniorka, která měla i jiná vážná chronická onemocnění, dnes zemřela v nemocnici. Domov se zvláštním režimem se stará o lidi s demencemi. Hygienici tam do odvolání nařídili karanténu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy