Hlavní obsah
Online

Česko jedná o novém léku na COVID-19, ještě ale neprošel testy

Vláda v pondělí prodloužila omezení pohybu osob do 11. dubna.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku je 2976 lidí s potvrzeným koronavirem. 23 lidí s nemocí zemřelo, 25 se naopak uzdravilo.

Článek

Omezení volného pohybu po celé České republice, které je jedním z opatření proti šíření nového typu koronaviru v zemi, dnes kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna do 06:00. Opatření platí od 16. března, vláda ho naposledy prodloužila do středy 1. dubna. Rozšířila ho tehdy rovněž o ustanovení, podle kterého nemají lidé na veřejně dostupných místech tvořit skupinky a být nejvíce ve dvou.

Do stejného data zůstávají zavřené restaurace a až na výjimky také platí zákaz maloobchodního prodeje a služeb. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodeje zdravotnických prostředků.

Ministerstvo obrany předloží vláde ke schválení návrh, podle kterého by v případě neakceschopnosti parlamentu přešlo krizové rozhodování na vládu, případně premiéra. Návrh již v půli března vzala na vědomí Bezpečnostní rada státu a uložila ministru obrany Lubomíru Metnarovi předložit jej vládě. Resort dnes návrh nahrál do vládního systému.

Náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu v čele krizového štábu vystřídal Jan Hamáček. Prymula se má soustředit na chytrou karanténu, vláda o změně rozhodla v pondělí.

Na jižní Moravě v pondělí začalo testování takzvané chytré karantény. Pokud se osvědčí, mohla by se postupně uvolňovat plošná opatření.

Dění sledujeme v online reportáži:

  • V Praze je 734 nakažených

  • Vláda v krizi zastoupí Parlament, navrhuje obrana

    Ministerstvo obrany předloží vláde ke schválení návrh, podle kterého by v případě neakceschopnosti parlamentu přešlo krizové rozhodování na vládu, případně premiéra. Návrh již v půli března vzala na vědomí Bezpečnostní rada státu a uložila ministru obrany Lubomíru Metnarovi předložit jej vládě.

  • Plzeňská firma vyvinula masku proti viru, s výrobou pomůžou i vězni

    Jejich původním byznysem byly součástky pro letecký průmysl. Během tří týdnů inženýři z Workpress Aviation z Plzně vytvořili ochrannou masku s filtry, které zachytí většinu škodlivin včetně virů.

  • Vláda schválila zvýšení výdajů fondu bydlení o 1,1 miliardy korun

    Vláda dnes schválila návrh Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na zvýšení výdajů Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) na letošní rok o 1,1 miliardy na 4,12 miliardy korun. Jde o peníze, které ve fondu zůstaly z loňského roku. Příjmy mají zůstat 1,24 miliardy korun.

  • V Lázních Toušeň je šest seniorů z domovů v Praze

    Do Lázní Toušeň bylo převezeno prvních šest nakažených seniorů z pražských domovů důchodců. Mělo by pro ně být vyčleněno celkem 320 míst, další v Nemocnici Na Bulovce a Nemocnici Na Františku. Po jednání vlády to řekl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Další podobná místa, kam by mohli být umisťováni senioři s nemocí COVID-19, o které se nebudou moci postarat přímo tato zařízení, by měla vznikat ve všech krajích.

  • SÚKL: ČR jedná s Japonskem o dodávce léku favipiravir

    Ministerstvo zdravotnictví ČR jedná s Japonskem o dodávkách tamního léku na chřipku favipiravir, který má být jednou z možností, jak léčit COVID-19. Informoval o tom na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Stejně jako u ostatních potenciálních léků na nemoc šířenou novým typem koronaviru je tento přípravek experimentální a teprve se hodnotí jeho bezpečnost a účinnost, nelze tak předpokládat, že nějaký z testovaných léků bude ihned ve větším množství distribuovaný populaci. Podle přehledu zveřejněného SÚKL se kromě nového remdesiviru testují také léky, které se jindy používají proti malárii, HIV nebo ebole.

  • Internetová knihovna nabízí zdarma dříve nedostupné tituly

    Zástup lidí v klasické veřejné knihovně či přeplněná čekací listina v té virtuální. Obě fronty jsou minulostí – kamenné pobočky jsou zavřené a online knihovna Open Library rozšířila v době pandemie přístup k digitálním knihám.

  • Přijímací zkoušky na VŠ by mohly být 15 dnů po otevření škol

    Přijímací zkoušky na vysoké školy by se mohly konat prezenčně nejdříve 15 dnů po znovuotevření škol. Vysoké školy by je ale měly mít možnost organizovat i na dálku, podobně jako státní zkoušky. Vyplývá to z návrhu zákona, který dnes na návrh Ministerstva školství schválila vláda. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová. Školy by podle úpravy také mohly prodloužit akademický rok a mohly by studentům odpustit poplatky za příliš dlouhé studium. Předpis musí ještě posoudit Parlament.

  • Vláda v úterý projedná změněný návrh kurzarbeitu

    Vláda by měla v úterý projednávat pozměněný návrh kurzarbeitu pro firmy, na které dopadla opatření kvůli šíření koronaviru. Podle plánu by stát měl nyní vyplácet podle důvodu omezení výroby a služeb dva příspěvky na mzdy. Při karanténě a uzavřených provozech by poskytl 80 procent vyplacené náhrady či výdělku, při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky 60 procent. Vyplývá to z vyjádření ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) na Twitteru.

  • Prymula: Česko by se mohlo přiblížit k 10 000 testům denně

    Tento týden by měla naběhnout hlavní kapacita pracovišť pro testování na nový typ koronaviru, aby se Česká republika přiblížila 10 000 vzorkům denně. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl náměstek ministra zdravotnictví a předseda nového Centrálního řídícího týmu COVID-19 Roman Prymula. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou ambice provádět denně až 20 000 testů.

  • Na Bulovce dnes otestovali 230 pacientů

  • Komentář: Sestřička zemřela. Oběť číslo 17 jako memento

    V přívalu velkých slov a velkého boje s celoplanetární infekcí nesmí zapadnout konkrétní lidské tragédie. Z obětí se nesmí stát jen položky v každodenním výkazu ztrát. Více v komentáři Jiřího Kubíka.

  • Ústřední krizový štáb se pod Hamáčkem poprvé sejde ve středu

    Ústřední krizový štáb se pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), jehož dnes po epidemiologovi Romanu Prymulovi jmenovala do čela orgánu vláda, poprvé sejde ve středu. Za první úkoly si Hamáček stanovil pokračování dodávek ochranných pomůcek pro boj proti šíření epidemie koronaviru nového typu a řešení situace v domovech seniorů, kteří jsou nejzranitelnější skupinou.

  • ČSSD chce nechat obchody v neděli zavřené

  • Banka zrušila hokejovému Liberci úvěr

    Ekonomicko-sportovní dopady koronakrize v plné síle. Ruská banka Sberbank zrušila sportovnímu areálu Sport Park, jehož součástí jsou i Bílí Tygři Liberec, provozní úvěr. Krok banky může znamenat až existenční problém. Více v článku Daniela Andrisáka.

  • Vláda zavedla výjimky pro doprovod u porodu

    Kabinet dnes potvrdil výjimky, které od soboty Ministerstvo zdravotnictví vytvořilo ze zákazu přítomnosti třetí osoby u porodu. Týkají se blízkých handicapovaných rodiček nebo třeba cizinek, které potřebují tlumočení. Stát 10. března zakázal kvůli šíření koronaviru návštěvy nemocnic, ale s výjimkou třeba právě u rodiček. Ministerstvo pak 18. března výjimku u rodiček zrušilo.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy