Hlavní obsah

V Česku je nejméně 700 tisíc nakažených, spočítali vědci

Podle Ministerstva zdravotnictví bylo k úterní půlnoci v Česku více než 170 tisíc lidí s koronavirem. Od počátku epidemie se nakazilo více než 280 tisíc lidí.

Reklama

Oficiální statistiky vypovídají jen o počtu nakažených, kteří měli pozitivní test na koronavirus. Výzkumníci z Masarykovy univerzity vypočítali reálnější čísla podle údaje, kolik lidí na covid-19 v průměru umírá.

Článek

Není žádným tajemstvím, že údaje o nakažených koronavirem, které zveřejňuje Ministerstvo zdravotnictví, nezahrnují zdaleka všechny případy.

Podle oficiální statistiky bylo v Česku k úterní půlnoci zhruba 170 tisíc aktivních případů. Toto číslo však vychází pouze z testování, které absolvuje jen část nakažených. Hlavně proto, že velká část z nich nepociťuje vážnější zdravotní komplikace.

Skutečný počet infikovaných je tak mnohem vyšší. Dosluhující ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v posledních dnech několikrát hovořil až o půl milionu lidí s nákazou.

Podle vědců z brněnské Masarykovy univerzity je jich ale ještě mnohem více.

Virolog Pavel Plevka a biolog Robert Vácha, kteří vedou výzkumné skupiny v univerzitním centru CEITEC, spočítali množství nakažených jednoduchou rovnicí. Využili toho, že je známé procento lidí, kteří se virem infikují a později zemřou.

Podle parametrů Světové zdravotnické organizace (WHO) umírá v Česku asi 0,7 procenta nakažených. Počty úmrtí zveřejňuje Český statistický úřad. Přes uvedené procento se pak dá určit, kolik bylo o čtyři týdny dříve pozitivních (čtyři týdny se musí odpočítat proto, že v průměru tak dlouho trvá doba od momentu nákazy do úmrtí).

„Reálné číslo nakažených je minimálně čtyřikrát vyšší, než ukazují pozitivní PCR testy,“ řekl Seznam Zprávám virolog Plevka. U současných údajů to vychází na zhruba 680 tisíc lidí. Pokud zohledníme očekávaný středeční přírůstek, můžeme počítat se zhruba 700 tisíci aktuálně nakaženými.

Foto: Pavel Plevka, Masarykova univerzita, Seznam Zprávy

Srovnání počtu nakažených koronavirem podle výsledků testů a kalkulace vědců z Masarykovy univerzity.

Ve skutečnosti je to podle Plevky ještě více, protože laboratoře odhalují virus až u třetiny nebo i většího podílu testovaných, což je mnohem vyšší podíl než v předchozích měsících. Například v polovině srpna byl pozitivní výsledek jen u necelých čtyř procent testovaných.

Podle vědců je zřejmé, že oficiální čísla nakažených byla velmi podhodnocená už na začátku epidemie. „Už v únoru byly v zemi tisíce infikovaných, přestože testování pomocí PCR identifikovalo pouze jednotky případů. Počet identifikovaných infikovaných za březen podhodnotil rozsah epidemie desetkrát,“ uvedli ve společné zprávě, kterou zveřejnila Masarykova univerzita.

Výpočty také ukazují, že od května do konce července byla epidemie pod kontrolou. „Množství úmrtí však ukazuje, že i v tomto relativně klidném období se dařilo identifikovat pouze 50 procent nakažených,“ upozornili výzkumníci.

Zlom podle nich nastal v polovině srpna, odkdy se poměr mezi počtem infikovaných identifikovaných pomocí testování a počtem infikovaných vypočítaným z počtu úmrtí snížil na 17 až 25 procent. To znamená, že na každého odhaleného infikovaného zbylo v populaci tři až pět dalších, které se nepodařilo vyhledat a poslat do karantény. O to rychleji se pak virus šířil v září a říjnu.

Podle výzkumníků se budou moci karanténní opatření zrušit až v době, kdy se údaje vrátí na hodnoty z první poloviny srpna - aby testy a trasování dokázaly odhalit mnohem vyšší podíl nakažených. Podíl pozitivních testů by měl být pod třemi procenty.

„Vzhledem k současným počtům denních infekcí to prakticky znamená, že bude v České republice nezbytné dodržovat jistou míru karanténních opatření omezujících sociální kontakty až do jara, i přes navyšování kapacity testování a trasování,“ dodali brněnští vědci.

Reklama

Související témata:

Doporučované