Hlavní obsah

V Česku je nový lék proti srážení krve. Pomáhá lidem trpícím srdeční arytmií

O problematice srdeční arytmie mluvil ve studiu Seznam Zpráv Josef Kautzner z IKEMu.

 

Reklama

Čeští lékaři začali před čtvrt rokem předepisovat nový lék proti srážení krve, který pomáhá lidem s nejčastějším typem srdeční arytmie. Účinná látka se jmenuje edoxaban a má výrazně lepší výsledky než všechny ostatní doteď dostupné. Kolika lidem může pomoct? A kolik Čechů trápí některý z druhů srdeční arytmie?

Článek

Lékaři mluví o průlomu, nová generace léků je totiž pro nemocné výhodnější než dosud hojně používaný Warfarin. Od léta na ně navíc přispívají zdravotní pojišťovny.

Pro lidi trpící srdeční arytmií představuje největší nebezpečí krevní sraženina, která může vzniknout v srdci a putovat dál tělem, například do mozku. Proto lékaři sází na léky, které jednoduše řečeno brání krvi, aby se srážela.

Léky ale nejsou jedinou možností. Podle šéfa Kliniky kardiologie z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Josefa Kautznera mají i jinou možnost - takzvanou katetrizační ablaci.

Jde o zákrok, při kterém na operačním sále, ale nechirurgickou cestou, pomocí ohebných elektrod „spálí” abnormální tkáň v srdci, jež působí poruchy srdečního rytmu.

Profesor Josef Kautzner také ve studiu vysvětluje, jak se starat o zdraví svého srdce a jaké varovné příznaky by lidé neměli ignorovat. Mimo jiné prudké bušení srdce s pocitem slabosti nebo dušnosti.

Reklama

Doporučované