Hlavní obsah
Online

Česko má čtyři nové případy koronaviru

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Dezinfekční stanice na Bulovce.

Reklama

aktualizováno •

V Česku je celkem dvanáct potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví oznámilo čtyři nově nakažené. Ministerstvo původně informovalo, že mezi nově nakaženými je i dítě. Později svoji informaci opravilo s tím, že jde o muže.

Článek

Národní referenční laboratoř ve čtvrtek potvrdila další čtyři pozitivní vyšetření na koronavirus. Ve dvou případech se jedná o kontakty osob, u kterých byl virus potvrzen již v minulých dnech. Pozitivní testy na koronavirus vyšly nově u jednoho muže italské národnosti a jednoho české národnosti, kteří přijeli z Itálie.

Testy kvůli případné nákaze koronavirem se nebudou dělat už jen lidem, kteří se vrátili z vybraných rizikových oblastí. Zdravotníci je provedou všem lidem, pokud to stanoví lékař či hygienik. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Během středy testy prokázaly další tři nakažené. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou nejprve testovala soukromá laboratoř. Všech osm nakažených pobývalo na severu Itálie, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Hospitalizovaní jsou v pražské Nemocnici na Bulovce a ústecké Masarykově nemocnici.

Bezpečnostní rada státu také ve středu rozhodla, že stát nebude rušit či omezovat shromáždění nad 5000 lidí, pořadatelé je ale budou muset hlásit hygienikům. Některé již naplánované sportovní, kulturní či společenské akce se nicméně z obav z dalšího šíření nemoci stejně neuskuteční.

Ministerstvo financí začalo regulovat ceny respirátorů. Ministerstvo zdravotnictví chce zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí, podobně jako to učinilo v případě respirátorů třídy FFP3. Stát chce také vědět o všech vlacích, které do České republiky přijíždějí z rizikových oblastí, řekl ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO) po jednání Bezpečnostní rady státu.

  • Nemocnice v Brně bude kontrolovat podezřelé doma

    Vyčleněné týmy Fakultní nemocnice Brno budou od pátku navštěvovat v domácím prostředí pacienty, u nichž se objeví podezření na nákazu koronavirem. Služba bude dostupná od 7:00 do 19:00 po celém kraji ve spolupráci se záchrannou službou. K pacientům s podezřením na onemocnění vyjede tým, který bude používat speciální ochranné obleky. Zdravotnický náměstek nemocnice Ondřej Ludka upozornil na to, že by se proto lidé neměli bát, pokud uvidí v okolí pracovníka v ochranném obleku. Cílem je zmírnit to, aby do nemocnice chodili pacienti s podezřením na nákazu koronavirem, protože v nemocnici mohou přijít do styku s jinými pacienty, kteří mají například slabší imunitu nebo před operací, a tudíž by pro ně případná nákaza mohla být i smrtelná.

  • Hygiena: Jeden z nakažených novým koronavirem je lékař z Prahy

    Jeden z nakažených novým koronavirem v Česku pracuje jako lékař v Praze. Vrátil se ze severní Itálie. Informaci ČTK dnes potvrdil mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík. Zdravotní sestra z lékařovy ordinace podle mluvčího připravuje seznam všech pacientů, se kterými nakažený pracoval během dvou dnů, kdy měl jen lehké zdravotní potíže. Mluvčí Nemocnice na Bulovce Simona Krautová ČTK potvrdila, že doktor s nemocí COVID-19 je v jejich péči. V ČR je 12 lidí s nákazou novým typem koronaviru.

  • Od pátku se z Česka nesmí vyvážet dezinfekce na ruce

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zakázal kvůli šíření nového typu koronaviru vývoz dezinfekčních přípravků na ruce do zahraničí. Opatření platí od pátku a týká se všech kromě výrobců, uvedl ministr dnes večer na Twitteru. Cílem je podle něj zajistit dostatek dezinfekce pro osobní hygienu na českém území pro účinnější boj s nákazou a také zamezit spekulacím s těmito výrobky. Ministerstvo už tento týden zakázalo vyvážet respirátory třídy FFP3.

  • Privátní laboratoř Agellab bude testovat vzorky na koronavirus

    Soukromá laboratoř společnosti Agel Agellab bude v Ostravě-Vítkovicích testovat vzorky na koronavirus. Dnes to laboratoři povolil Státní zdravotní ústav. ČTK to řekla tisková mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská. Laboratoře o povolení požádaly, náklady spojené s testy bude proplácet pojišťovna. Dosud testy provádělo jen pět nemocnic a zdravotních ústavů.

  • Obce chtějí od Vojtěcha pokyny kvůli koronaviru

    Sdružení místních samospráv vyzvalo ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby obcím dal pokyny, jak postupovat v prevenci proti šíření koronaviru. „Rozumíme snaze nešířit paniku a rozhodně nechceme k šíření paniky nijak přispívat. Jasné instrukce jsou podle nás jedním z opatření, která mohou obavy lidí zmírnit,“ uvedl předseda Sdružení místních samospráv a europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Obce jsou například zřizovateli škol nebo mají na svém území zařízení, jako jsou domov seniorů či léčebna dlouhodobě nemocných, uvedl svaz.

  • V Plzeňském kraji otestovali 43 lidí

    Testy na nový typ koronaviru podstoupilo v Plzeňském kraji už 43 lidí. Krajská hygienická stanice eviduje v kraji 144 lidí v karanténě. Aktuální informace dnes zveřejnila na svém webu. Počty testů i uložených karantén stále rostou. V pondělí bylo v karanténě 83 lidí, ve středu už 123. Zároveň ale roste i počet už ukončených karantén. Ve středu jich bylo 26, dnes už 37. V kraji se zatím u nikoho onemocnění nepotvrdilo.

  • Hrad si objednal 695 masek

    Kvůli nynějšímu šíření nového koronaviru si správa Pražského hradu objednala 695 masek a také filtry či obaly na masky za zhruba 1,2 milionu korun. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. Mluvčí hradní správy David Šebek řekl serveru, že velká část zaměstnanců Hradu se potkává při práci s turisty z celého světa a masky budou využity i při odstraňování azbestu. Část masek dostanou také pracovníci prezidentské kanceláře.

    „Masky byly pořízeny jednak kvůli ochraně před koronavirem a jednak pro pracovníky, kteří dohlížejí na odstraňování azbestu ve Španělském sále,“ řekl serveru Šebek. „Co se koronaviru týče, na Pražském hradě pracuje přes 400 zaměstnanců, z nichž téměř polovina je v každodenním styku s turisty z celého světa,“ doplnil.

  • Ceny dezinfekčních gelů vzrostly téměř na trojnásobek

    Ceny dezinfekčních gelů i dalších ochranných prostředků před nákazou v posledních dnech vzrostly v některých případech až trojnásobně. Vyplývá to z aktuálních dat nákupního portálu a srovnávače cen Heureka.cz pro ČTK. V posledních dvou týdnech přitom vyhledávání těchto produktů stouplo o tisíce procent. Podle Heureky i dalších obchodníků je některé zboží ovšem dočasně nedostupné.

    Průměrná cena dezinfekčního gelu Sanytol vzrostla během posledních tří dnů o 160 procent – z původních 81 korun za lahvičku se vyšplhala na 212 korun, uvedla obsahová manažerka nákupního rádce Heureka.cz Alexandra Čermáková. Tento příklad podle ní není rozhodně ojedinělý. Enormní zákaznický zájem je v poslední době zřejmý u veškerého zboží, které souvisí s ochranou před nákazou nebo prevencí, řekla dále.

  • Znojmo zakázalo návštěvy v domovech seniorů i nemocnici

    Nemocnice Znojmo z preventivních důvodů kvůli koronaviru zakazuje od pátku návštěvy na oddělení dlouhodobě nemocných. Na další lůžková oddělení se zákaz nevztahuje. Ode dneška platí ve Znojmě zákaz návštěv v domově pro seniory a se zvláštním režimem i v odlehčovacích službách, uvedla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

  • Návštěvy v nemocnicích zakázal už i Pardubický kraj

    Vedení krajských Nemocnic Pardubického kraje zakázalo s okamžitou platností návštěvy na všech odděleních nemocnic v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Jedná se o preventivní opatření kvůli šíření koronaviru a zákaz je platný do odvolání. Zdravotníci povolují pouze doprovody dětských pacientů a přítomnost otců u porodu. „Ovšem za předpokladu bezinfekčnosti. To znamená, že dotyčná osoba nejeví příznaky respiračního onemocnění a v posledních čtrnácti dnech nepřicestovala z oblasti zasažené koronavirem,“ uvedla mluvčí nemocnic Kateřina Semrádová.

  • Nakažených v Česku je 12

    Národní referenční laboratoř potvrdila ve čtvrtek další čtyři pozitivní vyšetření na koronavirus. Ve dvou případech se jedná o kontakty osob, u kterých byl virus potvrzen již v minulých dnech. V jednom případě se jedná o blízký rodinný kontakt prvního případu z Ústí nad Labem. Pacientka je hospitalizována v Masarykově nemocnici. Dnes byl také dle předpokladů potvrzen koronavirus u muže z Prahy, jenž je blízkým rodinným příslušníkem ženy, u které byl koronavirus potvrzen včera. Oba jsou v izolaci v Nemocnici Na Bulovce.

    Pozitivní testy na koronavirus vyšly nově u jednoho muže italské národnosti a jednoho české národnosti, kteří přijeli z Itálie (původně ministerstvo zdravotnictví informovalo o nakaženém dítěti, informaci ale později upravilo – pozn. redakce). Oba dva jsou taktéž hospitalizováni v Nemocnici Na Bulovce. Pražská hygienická stanice nyní provádí epidemiologické šetření a vyhledává všechny osoby, se kterými přišli dotyční do kontaktu.

  • Pražský týden módy se odsouvá na květen

    Pořadatelé pražského týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week se rozhodli kvůli nebezpečí šíření nákazy koronavirem přesunout jarní edici své akce na květen. Týden módy měl v metropoli začít 13. března a tradičně se očekávala účast stovek lidí na těch největších akcích i účast mnoha zahraničních hostů. Místo akce zůstane stejné, je jím areál bývalého kláštera sv. Gabriela na Smíchově. Důvody změny termínu jsou nejen zrušené lety z Itálie, ale také preventivní. Přesný nový termín pořadatelé oznámí v nadcházejících dnech.

  • Sonda mezi Čechy v čase koronaviru

    Kam se člověk pohne, tam slyší o riziku nákazy koronavirem, případně o prázdných regálech v obchodech. Zatímco někteří lidé skupují trvanlivé potraviny do zásoby, jiní takové chování považují za hysterii. Reportérka Šárka Kabátová se proto zeptala lidí, jak se staví ke strachu z epidemie a k nákupnímu šílenství, které ještě před zprávou o prvních nakažených v Česku propuklo.

  • Koronavirus proměňuje i bohoslužby

    Jedním z míst, kde přichází více lidí do vzájemného kontaktu, jsou církevní bohoslužby. Vedení křesťanských církví v Anglii nebo Německu už vydala písemné pokyny, v nichž například odrazují od hromadného přijímání mešního vína a nabádají k dalším omezením. České církve zatím k plošnému omezení při bohoslužbách nesáhly. Více v článku Tomáše Perglera.

  • Ústecký kraj ruší reprezentační ples

    Ústecký kraj se rozhodl, že kvůli koronaviru zruší svůj reprezentační ples. Ten se měl konat 21. března v Teplicích. Ke zrušení plesu, jak potvrdil náměstek hejtmana Martin Klika, došlo po jednání krizového štábu. „Ano, včera o tom jednal krizový štáb na kraji. Zrušili jsme i uhelnou platformu, která se měla konat příští týden,“ uvedl Klika.

  • Letecký provoz nad ČR se snížil o sedm procent

    Opatření i snížení poptávky kvůli koronaviru způsobily pokles letecké dopravy nad Českem zhruba o sedm procent. Denně v souvislosti se šířením nákazy ubylo asi 150 pohybů letadel v českém vzdušném prostoru. Letecký provoz nad ČR je v současnosti okolo 1 700 vzletů, přistání a letů denně, což je o 300 meziročně méně. Pokles letů ale vedle koronaviru způsobily i jiné faktory. Kvůli kapacitním problémům v okolních zemích byla například již loni část přeletů přesměrována mimo Česko.

  • Dva nové testy v Ostravě jsou negativní

    Zdravotní ústav v Ostravě od pondělí do dnešních 11:00 otestoval na koronavirus 44 odebraných vzorků. Je to o dva více než ve středu večer. Výsledky všech byly negativní. Dnes se očekávají další. ČTK to před polednem řekl Jakub Mrázek ze Zdravotního ústavu v Ostravě. V Moravskoslezském kraji dosud nebyl potvrzen žádný případ onemocnění novým koronavirem. V Česku je potvrzených případů osm, jsou v Praze a Ústeckém kraji.

  • V Praze vyjíždí odebírat vzorky jedna sestra

    Dnes se v Praze začalo s domácím testováním podezřelých případů. Odebrat vzorky za potenciálně nakaženým vyjíždí zdravotní sestra z infekčního oddělení nemocnice sanitkou. „Pražská zdravotnická záchranná služba má jednu sanitku, která provádí odběr biologického materiálu ve spolupráci s odborníkem z Nemocnice Na Bulovce. Sanitka jezdí od 6:30 do 18:30,“ řekla ČTK mluvčí pražské zdravotnické záchranné služby Jana Poštová. Mluvčí Bulovky ČTK informovala, že pro zdravotníka k prvním odběrům vyrazila sanitka do nemocnice zhruba kolem 11:30.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy