Hlavní obsah
Online

V Itálii zemřelo za den 368 lidí. Smutný rekord dvakrát převyšuje ten čínský

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Počet nakažených koronavirem ve světě dál roste a blíží se k 160 000 případům, mrtvých je už celosvětově téměř 6000 a uzdravených 78 000. V Evropě některé státy zavádí nová bezpečnostní opatření, ke skupině zemí s přísnými pravidly se přidala Francie, Rakousko a Španělsko. To je zároveň po Itálii druhou nejhůře zasaženou zemí v Evropě. V Itálii zemřelo za poslední den na koronavirus 368 lidí, jde o dosud nejvyšší denní nárůst obětí celosvětově. V Číně se nejhorší denní bilance pohybovaly kolem 150 mrtvých.

Článek

V Itálii už je přes 24 700 nakažených a 1800 mrtvých. Nových případů nákazy tam za poslední den přibylo 3590.

Za posledních 24 hodin ve Španělsku přibyly 2000 potvrzených případů, celkem už je v zemi 7753 infikovaných a 288 mrtvých. V noci na neděli informovala agentura Reuters, že nákazu koronavirem už má i manželka španělského premiéra Pedra Sáncheze Begoňa Gómezová.

Kvůli pandemii španělské úřady v sobotu nařídily uzavřít restaurace, kavárny, bary, kina a obchody s výjimkou prodejen se zbožím běžné potřeby. Kromě toho bude od pondělka platit i omezení v pohybu obyvatel, lidé nebudou smět vycházet z domova. Neplatí to jen pro cesty do práce nebo na nákup nezbytných věcí a léků. Na dodržování tohoto opatření bude dohlížet armáda.

Lékař amerického prezidenta Donalda Trumpa Sean Conley uvedl, že test na koronavirus u šéfa Bílého domu má negativní výsledek. Trump se nechal otestovat v pátek poté, co se objevily spekulace, že se novým typem koronaviru nakazil brazilský prezident Jair Bolsonaro. S ním se Trump setkal minulý víkend na Floridě. V pátek ale Bolsonaro na Facebooku popřel, že měl pozitivní test na koronavirus.

Ve Spojených státech se koronavirem doposud nakazilo asi 2866 lidí, více než pět desítek pacientů infekci podlehlo. Trump v pátek kvůli epidemii koronaviru vyhlásil stav nouze. To podle něj dává vládě k dispozici až 50 miliard dolarů (1,18 bilionu korun) na boj s nákazou a umožňuje přijímat rychlejší rozhodnutí.

Guvernér: Nemocnice italské Lombardie jsou na pokraji kapacit

Guvernér italské Lombardie Attilio Fontana dnes upozornil, že nemocnice v jeho kraji přestávají být schopné přijímat nové lidi nakažené koronavirem. Itálie má v Evropě nejvíc případů nákazy a Lombardie je nejpostiženější oblastí země.

„Čísla se stále zvyšují. Brzy nebudou na resuscitačních odděleních žádná další volná lůžka,“ řekl dnes Fontana v rozhovoru televize Sky TG24. Jeho zástupce Giulio Gallera v sobotu řekl, že na jednotkách intenzivní péče zbývá k dispozici 15 až 20 lůžek.

V pevninské Číně úřady za sobotu zaznamenaly 20 dalších případů nákazy novým typem koronaviru, dalších deset lidí infekci podlehlo. Počet nově nakažených se oproti pátku o devět zvýšil, smrtelných obětí je naopak o tři méně. V pevninské Číně se od začátku nynější pandemie nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, nakazilo 80 844 lidí, z nich 3199 zemřelo.

  • New York tento týden zavře všechny veřejné školy

  • Fed srazil kvůli koronaviru úroky skoro na nulu

    Americká centrální banka na svém mimořádném zasedání snížila základní úrokovou sazbu téměř k nule. Zároveň otevřela možnost, že začne ve velkém nakupovat vládní dluhopisy. Obě opatření mají podpořit ekonomiku potýkající se s pandemií koronaviru.

  • V místních volbách ve Francii zřejmě bude rekordně nízká účast

    Účast na hlasování v dnešním prvním kole francouzských místních voleb zřejmě bude rekordně nízká. Podle odhadu institutu Ipsos-Steria k urnám nepřišlo až 54,5 procenta oprávněných voličů. Podle agentury AFP volby, ve kterých se určovalo vedení 35 000 francouzských měst a obcí, poznamenal strach lidí z nákazy novým typem koronaviru. Na 5400 lidí se zatím ve Francii koronavirem nakazilo a 120 osob zemřelo. Dosud nejméně lidí přišlo svůj hlas odevzdat ve francouzských komunálních volbách v roce 2014, kdy doma zůstalo 36,45 procenta voličů, upozornila AFP.

  • Illinois a Ohio zavírají bary a restaurace

    Americký stát Illinois se přidal k Ohiu a nařídil zákaz stolování uvnitř barů a restaurací.

  • Studie: Koronavirus je nejnakažlivější, než se objeví příznaky

    Lidé infikovaní nemocí COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, jsou nejvíce nakažliví předtím, než se u nich objeví příznaky a v prvním týdnu nemoci, tvrdí vědecká studie provedená na devíti nemocných v Německu. Zveřejnil ji web medRxiv.org. V nosech a krku pacientů vědci objevili tisíce a někdy až miliony virů. To je tisíckrát více než u nemocných nákazou SARS, řekl ředitel oddělení pro infekční nemoci a tropickou medicínu v mnichovské klinice Schwabing Clemens Wendtner.

  • Papež František vyšel do prázdných ulic Říma, aby požehnal Italům

  • Francie hlásí 36 mrtvých a 924 nakažených za poslední den

  • Lucembursko si bere příklad nejen z Belgie a Francie

    Premiér země Xavier Bettel oznámil uzavření všech barů a restaurací za účelem snížení rizika nákazy koronavirem. V Lucembursku budou ale i nadále fungovat obchody s potravinami, lékárny a jiné nezbytné obchody. Obyvatelé země byli dále požádáni, aby se pokusili omezit svůj pohyb pouze na přesuny do práce a nákupy.

  • Irák ruší lety

    Irák se rozhodl přerušit lety do Bagdádu i ty opačným směrem, nařízení by mělo platit od úterý. Už v dřívějších nedělních hodinách zavedla vláda v hlavním městě zákaz vycházení. V Iráku je ke dnešnímu dni celkem 110 nakažených, koronavirus si zde vyžádal už 10 obětí.

  • Další výletní lodě v karanténě

    Dvě lodě společnosti Royal Caribbean zjistily, že na jejich palubě cestovali lidé pozitivní na nový typ koronaviru. Jedna z lodí – Silver Shadow – kotví momentálně v přístavu v Brazílii, druhá – Silver Explorer – v Chile. Hosté byli požádáni, aby zůstali ve svých kajutách, zatímco se společnost společně s tamními úřady snaží vymyslet, jak postupovat v dané situaci dál.

  • Irsko má další nakažené

    Čtyřicet nových případů nákazy oznámilo k dnešnímu dni Irsko, jedná se o 17 žen a 23 mužů. Země má momentálně celkem 169 případů a 2 mrtvé.

  • Počet nakažených ve světě přesáhl 160 tisíc

    Podle posledních dat je ve světě už 162 687 nakažených virem COVID-19. Celkem 6 065 lidí nákaze podlehlo a 75 620 se dokázalo vyléčit.

    Nejhůře zasaženou evropskou zemí zůstává Itálie, která eviduje 21 157 nakažených, druhé je Španělsko s číslem 7 798, třetí v pořadí je Německo, které má 5 426 případů.

  • Německo spustí kontroly na hranicích

    Německý ministr vnitra Horst Seehofer oznámil na nedělní tiskové konferenci, že Německo začne provádět kontroly na hranicích s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Belgií, Nizozemskem a Lucemburskem.

  • Slovensko hlásí 61 případů nákazy

    Během neděle přibylo na Slovensku celkem 17 případů nákazy koronavirem. Slovenská vláda rovněž preventivně vyhlásila v zemi nouzový stav a podepsala smlouvu na 30 milionů roušek, které by se měly dostat také mezi občany.

  • Aerolinky SAS zruší většinu letů a propustí 90 procent personálu

    Skandinávské aerolinky SAS kvůli masivnímu poklesu poptávky způsobenému novým koronavirem zruší od pondělí většinu letů a propustí 90 procent personálu, tedy zhruba 10 000 lidí. Společnost to oznámila dnes ve Stockholmu.

  • Italské nemocnice nemají dostatek roušek

    Úřady v Lombardii, která je nejhůře zasaženou oblastí Itálie, obvinily civilní obranu kvůli poskytnutí levných masek, které údajně vypadaly jako prachovky. Zdravotníci i doktoři je proto odmítli nosit. Itálie s nedostatkem masek bojuje od samého počátku rozmachu viru na jejím území.

  • Letecké společnosti mění lety do Španělska

    Nízkonákladové letecké společnosti Ryanair a EasyJet ruší nebo snižují počet letů mířících z a do Španělska. Zatímco britský EasyJet se rozhodl veškerá spojení od 17. března přerušit, irský Ryanair pouze snižuje jejich množství počínaje pondělím.

  • V Británii je už 35 mrtvých, v Nizozemsku 20

    Na 35 dnes vzrostl počet lidí, kteří v Británii podlehli nemoci způsobené novým typem koronaviru. Bilance obětí se tak od soboty zvýšila o 14. Výrazně narostl počet mrtvých také v Nizozemsku, které jich hlásí oproti sobotě o osm více. Obětí tak má již 20.

  • Haiti zvažuje uzavření letišť

    Haiti stále zůstává zemí, kde nebyla prokázána nákaza novým typem koronaviru. Premiér Joseph Jouthe se na Twitteru nechal slyšet, že vláda zvažuje preventivní uzavření letišť a také hranice se sousední Dominikánskou republikou, která má 11 potvrzených případů nákazy.

Reklama

Hlavní zprávy