Hlavní obsah
Online

Na pardubickém letišti přistál letoun s nákladem zdravotnického materiálu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

V Thomayerově nemocnici se koronavirus prokázal u čtyř zdravotních sester, u páté se čeká na další test. Uvedla to Česká televize. Dva případy pravděpodobně souvisí s nakaženým pražským taxikářem, který byl později převezen na Bulovku a je ve vážném stavu. V kolínské nemocnici se virus prokázal u jedné z lékařek.

Článek

V Česku je 995 pozitivně testovaných lidí na koronavirus, zveřejnilo v sobotu večer Ministerstvo zdravotnictví. Vyléčilo se šest lidí. V brněnské nemocnici sv. Anny v sobotu přibyli dva pacienti ve vážném stavu.

Od rána se tak zvýšil počet nakažených lidí, kteří byli pozitivně testovaní, o 70 pacientů. Od včerejška číslo narostlo o 106 lidí.

V Česku bylo provedeno k sobotnímu večeru 13 704 testů.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se nyní schvaluje mechanismus, díky kterému by každý občan České republiky dostal roušku zdarma. Doručovat by je měla Česká pošta. Po internetu se začala šířit nahrávka, na které mladá žena varuje, že v noci z neděle na pondělí vláda vyhlásí úplný zákaz vycházení. Premiér vyzval lidi, aby tomu nevěřili. Žena už se přihlásila na policii.

Dodávky zdravotnických pomůcek, která měla v sobotu dopoledne dorazit z Číny na pardubické letiště, se opozdí. Kvůli problémům s nakládáním 100 tun materiálu v Číně by měla přistát místo v poledne až ve večerních hodinách.

Policie už v Česku rozdala nejméně tři pokuty v hodnotě 10 000 korun lidem, kteří na veřejnosti neměli roušku. Pokutu kvůli porušení nařízení vlády zakrývat si dýchací cesty dostali dva lidé v Děčíně a jeden v Mladé Boleslavi, všichni zároveň neuposlechli výzvu úřední osoby. V Mladé Boleslavi pokutu dostal muž, který popíjel alkohol na předzahrádce jedné z restaurací, potvrdila to místní policie.

Na oddělení rizikového těhotenství v pražské Fakultní nemocnici v Motole byla přijata žena s pozitivním testem na koronavirus. Podle mluvčí nemocnice Pavlíny Dankové byla žena izolována od všech ostatních a personál měl potřebné ochranné prostředky. „Vše proběhlo v souladu s hygienickými předpisy,“ dodala mluvčí.

  • Testování lidí přímo v autech brání nedostatek ochranných pomůcek

    V novém odběrovém místě, které se připravuje v příbramské nemocnici, bude možné testovat na koronavirus i lidi v autech. Zdravotník jim odebere vzorky z okénka.

    Jeho otevření však zatím není možné kvůli nedostatku ochranných pomůcek, uvedla dnes hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

    V kraji fungují čtyři odběrová místa v Benešově, Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi, příbramské bude páté. Kromě odběrových míst odebírají vzorky také sestry, které vozí do domácností sanitky středočeské záchranné služby.

  • V Pardubicích přistál letoun Ruslan se zásilkou zdravotnického materiálu

    Na pardubickém letišti přistál letoun Antonov An-124-100M Ruslan, převážející z Číny zásilku se zdravotnickým materiálem na ochranu proti koronaviru. Z Číny dovezl mimo jiné dva miliony respirátorů a pět milionů roušek, které budou rozděleny mezi kraje a nemocnice řízené Ministerstvem zdravotnictví. Obří letadlo se vydalo na cestu ve čtvrtek dopoledne z ukrajinského Kyjeva, v pátek naložilo 106 tun nákladu. Cestu má ještě dvakrát zopakovat.

    Kromě respirátorů a roušek letadlo přivezlo 200 000 rychlotestů, 120 000 ochranných obleků a 80 000 brýlí. Z letiště materiál odvezou nákladní vozidla hasičů do policejního skladu v blízkém Opočínku. Odtud jej hasiči budou rozvážet do distribučních center v jednotlivých krajích. Část bude směřovat i do páteřní sítě nemocnic a záchranné službě.

  • Olomoucko hlásí 72 nákaz, 59 jich je v uzavřené oblasti

    V Olomouckém kraji bylo dnes od rána postupně oznámeno dalších deset případů nákazy novým typem koronaviru, celkem ji úřady v kraji večer evidují u 72 lidí. Pět nově potvrzených nákaz je z obvodu Litovel, který společně s Uničovem a 19 okolními obcemi spadá do uzavřené oblasti. V tomto izolovaném území je evidováno dohromady 59 nakažených osob. Dva nové případy nákazy dnes přibyly na Olomoucku a tři na Prostějovsku.

  • V Ústeckém kraji přibylo nakažených, čtyři lidé jsou vyléčeni

    V Ústeckém kraji přibyly od pátku čtyři nové případy nákazy koronavirem, ale také vyléčený pacient. V kraji je 36 případů nákazy, z toho se čtyři lidé z Děčínska vyléčili. ČTK to dnes řekla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

  • Na Zlínsku přibylo šest nových případů. Nemocných je v kraji 53

    Ve Zlínském kraji je šest nových potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, v kraji je jich tak 53. V nových případech jde o čtyři muže a dvě ženy. Pět nově nakažených je z Uherskohradišťska, jeden z Kroměřížska. Ve všech nově potvrzených případech onemocnění COVID-19, které nový typ koronaviru způsobuje, se jedná o kontaktní anamnézu, řekla dnes ČTK mluvčí kraje Adéla Kousalová.

  • Nejvíc nakažených je v Praze – 299

    V Praze je k dnešnímu večeru 299 nakažených novým typem koronaviru. Nejvíc z nich (59) je v Praze 4 z původního dělení na deset obvodů. Na webu to uvedla Hygienická stanice hlavního města Prahy. Patří do něj i Praha 11 a Praha 12, tedy velká pražská sídliště Jižní Město a Modřany. Mezi nakaženými je také 19 pražských hasičů, jeden je hospitalizovaný.

  • Pražští hasiči mají 19 nakažených, v karanténě jich je přes sto

  • V Královéhradeckém kraji je 17 nemocných COVID-19

    Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem v Královéhradeckém kraji od dnešního dopoledne vzrostl o další dva na 17 nemocných. Proti pátečnímu večeru to představuje nárůst o tři případy. Novými nemocnými jsou manželé, oba ročník narození 1961, z Hradce Králové. Muž byl v kontaktu s jiným nemocným.

  • Moravskoslezský kraj: počet nakažených vzrostl o dva na 91

    Počet lidí, kteří se nakazili nemocí COVID-19, dnes v Moravskoslezském kraji vzrostl o dva na 91. Oba nově potvrzené případy jsou z Bruntálska a stejně jako několik předchozích mají souvislost s pingpongovým turnajem. ČTK to řekla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Pavla Svrčinová.

    Od pátečního večera počet potvrzených případů v kraji vzrostl o 17. Většinou šlo o lidi, které dohledali hygienici, dva lidé se vrátili z dlouhodobého pracovního pobytu v Rakousku. „V kraji se denně testuje kolem 350 až 400 lidí, kapacita je zatím dostatečná,“ řekla Svrčinová.

  • Na jižní Moravě má koronavirus 66 lidí, přibylo sedm případů

    V Jihomoravském kraji přibylo od pátečního večera sedm případů nákazy koronavirem, má ho už 66 lidí. Vyplývá to ze stránek Ministerstva zdravotnictví. Vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek ČTK řekla, že nařízená karanténa byla u 749 lidí.

    Nejvíce nakažených je podle ní v Brně-městě, jde o 34 případů, dále na brněnském venkově (12) a na Břeclavsku (10). Celkem pět nakažených evidují na Blanensku, tři na Znojemsku a dva na Hodonínsku. Na Vyškovsku zatím onemocnění evidováno není.

  • Liberecký kraj: Nemocní s koronavirem jsou v každém okrese

    Onemocnění COVID-19 se potvrdilo u muže narozeného v roce 1954 z Turnova na Semilsku, který byl před tím v Itálii. Ihned po návratu z dovolené ukázněně nastoupil do karantény, uvedl na webu města starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok). Muž je stejně jako tři další nemocní na infekčním oddělení liberecké nemocnice, dalších pět je v domácí izolaci.

    Ve všech okresech Libereckého kraje tak mají minimálně jednoho nakaženého, případů v kraji je devět. Prvních šest bylo z Jablonecka, po jednom mají na Liberecku, Českolipsku a Semilsku.

  • Na Vysočině byl potvrzen patnáctý případ koronaviru

    Na Vysočině dnes přibyl 15. případ nemoci COVID-19. Podle Aleny Dvořákové, ředitelky protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina, je nakažený člověk z Jihlavska. Nejvíc nemocných zůstává na Havlíčkobrodsku, kde je 11 případů. V obci Kynice, která je od pondělí uzavřená, stále čeká na výsledky testů 41 lidí.

  • Nejvíce nakažených i mrtvých hlásí za dnešek Itálie

  • V Německu je více než 20 tisíc potvrzených nakažených

    Počet prokázaných případů nákazy koronavirem v Německu dnes podle agentury DPA překročil 20 tisíc a vyšplhal se na více než 21 600.

    Mrtvých, kteří zemřeli na nemoc COVID-19, je přes 70.

    Kvůli zvládnutí krize německá vláda výrazně upraví letošní rozpočet, jeho výdajová stránka stoupne o téměř 123 miliard eur (3,4 bilionu korun).

  • Za den přibylo 106 pacientů

    Zatímco v pátek v podvečer hlásilo Ministerstvo zdravotnictví 889 zachycených pacientů s koronavirem, v sobotu jich je ohlášeno 995.

    Za den tak přibylo 106 lidí s pozitivním testem na koronavirus v Česku. Zatím největší denní skok byl v Česku zaznamenaný tento týden mezi středou a čtvrtkem. To přibylo 205 potvrzených pacientů.

    Číslo roste částečně v souvislosti s větším počtem testovaných osob v rámci České republiky. Aktuálně jich bylo otestováno 13 704.

  • Česko má podle večerních dat Ministerstva zdravotnictví 995 pacientů s pozitivním testem na koronavirus

  • Pomoc přehledně na mapě. Diakonie ČCE sesbírala 263 kontaktů

  • Lombardie hlásí 546 mrtvých za den, nejvíce od vypuknutí epidemie

    V severoitalské Lombardii, s hlavním městem Miláno, za den zemřelo 546 pacientů nakažených koronavirem.

    To je za den nejvíce od doby, co se zde nákaza začala šířit. Celkový počet obětí tam tak stoupl na 3092. Uvedlo to dnes vedení regionu.

    Lombardie je nejhůře postiženou italskou oblastí epidemií nemoci COVID-19. Celkově se zatím podle páteční bilance koronavirem v Itálii nakazilo přes 47 tisíc lidí, 4032 z nich zemřelo.

  • Osm let vězení hrozí muži, který je podezřelý z vykradení uzavřeného hotelu

    Trutnovská policie zatkla třicetiletého muže podezřelého z vykradení penzionu a hotelu v Peci pod Sněžkou v Krkonoších.

    Protože muž loupil v době nouzového stavu státu, hrozí mu v případě odsouzení přísnější trest až osmi let vězení. ČTK to dnes řekl mluvčí policie Lukáš Vincenc.

    Obě zařízení byla mimo provoz, sezona v Krkonoších skončila kvůli vládním opatřením k boji s koronavirem předčasně 13. března.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy