Hlavní obsah
Online

Koronavirus v Česku: Ministerstvo zakázalo vývoz respirátorů, chce je pro zdravotníky

Foto: Profimedia.cz

Kontroly na letišti v Bratislavě (ilustrační fotografie).

Reklama

aktualizováno •

V Česku je pět lidí nakažených novým koronavirem. Pátý případ potvrdil v úterý ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, jde o spolužačku nakažené Američanky. Test byl u ní nejprve negativní.

Článek

Na výsledky testů na koronavirus nyní čeká v České republice přes 40 lidí. Zřejmě nejvíce, konkrétně 14, jich je v Ústeckém kraji, odkud pocházejí i dva z pěti nakažených pacientů v zemi. Z některých krajů ale nejsou údaje známy, mimo jiné proto, že se hygienici rozhodli informovat jen o vyhodnocených případech. V preventivní karanténě je kvůli možné nákaze několik stovek lidí. Řada nemocnic nebo domovů seniorů kvůli koronaviru zakázala návštěvy.

Dvoutýdenní karanténu by měli dodržet lidé, kteří se vrací z oblastí postižených nákazou koronavirem. V současné době jsou v ní především ti, kteří se vrátili z Itálie. Několik lidí je preventivně v izolaci po návratu z Asie nebo Íránu. Důležitou roli při onemocnění koronavirem hrají infekční oddělení, v každém kraji funguje minimálně jedno.

V Česku laboratorní testy k dnešku potvrdily nemoc COVID-19 u pěti lidí, přičemž testováno na ni bylo 236 lidí. První tři případy nákazy byly oznámeny v neděli, všichni nakažení pobývali v rizikových oblastech na severu Itálie. Dvě ženy, které přibyly později, byly v kontaktu s dřívějšími případy.

Energetická skupina ČEZ uzavřela kvůli šíření nákazy novým koronavirem informační centra ve svých elektrárnách, do odvolání platí také zákaz veškerých exkurzí a všech zbytných návštěv do všech objektů společností skupiny. Hlavní budovu na Národní třídě v Praze pro veřejnost od středy uzavře také Akademie věd.

  • Hradecká nemocnice vyhlásila zákaz návštěv

    Fakultní nemocnice v Hradci Králové preventivně vyhlásila zákaz návštěv. Týká se všech jednotek intenzivní péče, onkologie, hematologie, plicní a infekční kliniky a také interní gerontometabolické kliniky. Zákaz platí do odvolání.

  • Ministerstvo zakazuje vývoz respirátorů a reguluje jejich prodej

    Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému koronaviru zakazuje od středy 4. března vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Česko a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy. ČTK to dnes sdělila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Mimořádné opatření reaguje na první případy nemoci COVID-19 na českém území a její postupné šíření v sousedních či blízkých zemích, jako je Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo Chorvatsko. Česko má pět potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

    „Cílem je zajistit dostatek respirátorů pro lékaře v nemocnicích, lékaře v terénu, sestry, lékárníky, hygieniky, záchranáře, policisty, hasiče či armádu, a zamezit tak šíření tohoto onemocnění a udržet v případě vypuknutí epidemie bezproblémový chod kritických složek státu,“ uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě.

  • Vojtěch: Všechny výsledky jsou negativní, stále platí pět nakažených

  • ČEZ uzavřel infocentra, AV budovu na Národní

    Energetická skupina ČEZ uzavřela kvůli šíření nákazy novým koronavirem informační centra ve svých elektrárnách, do odvolání platí také zákaz veškerých exkurzí a všech zbytných návštěv do všech objektů společností skupiny. Hlavní budovu na Národní třídě v Praze pro veřejnost od středy uzavře také Akademie věd ČR. „Žádný zaměstnanec, který se vrací z Číny, bez ohledu na to, zda má, či nemá příznaky onemocnění, nesmí vstoupit 14 dní po svém návratu do žádného z objektů společností Skupiny ČEZ, respektive se jakýmkoliv jiným způsobem osobně setkávat se svými kolegy. U zaměstnanců, kteří se vrací z ostatních rizikových oblastí, se vstup do objektů Skupiny ČEZ po stejnou dobu nedoporučuje,“ uvedl generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

  • Proč biatlon a ne derby? Ptá se Stanjura

    Ve Sněmovně poslanci debatují o omezeních spojených s koronavirem. „Proč jste si vybrali zrovna biatlon, kde bude 30 tisíc lidí, a nedělní fotbalové derby, kde bude 20 tisíc ne? Nerozumím tomu a pak člověka napadají otázky, kdo hlasoval proti založení Národní sportovní agentury,“ ptá se vlády poslanec Zbyněk Stanjura (ODS).

  • Od dneška dostanou SMS zprávu o koronaviru všichni, co se vrací z ciziny

    Všichni tři mobilní operátoři budou ode dneška posílat zákazníkům, kteří se vracejí z ciziny do Česka, informační SMS zprávu o nebezpečí nákazy novým typem koronaviru. Zpráva je vyzve, aby vzhledem k pobytu v zahraničí kontrolovali svůj zdravotní stav, zejména teplotu nad 38 stupňů, a řídili se doporučeními na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Po jednání se zástupci ministerstva to uvedl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

  • Nemocný učitel byl v kontaktu s 45 lidmi

    Vysokoškolský učitel, který je ročník 1952, byl podle hygieniků čtyři dny v Udine, poté se vracel letecky přes Frankfurt nad Mohanem. Mezi 24. a 26. únorem chodil do práce. První příznaky, rýma a zvýšená teplota, se u něj objevily ve čtvrtek 26. února, asi o den později kontaktoval pražskou hygienickou stanici a byl odeslán do karantény. V neděli byl kolegy z univerzity v Udine informován o výskytu nákazy, znovu kontaktoval hygienu a byl k testům a hospitalizaci přepraven do Nemocnice Na Bulovce. „Manželka pána je poučena, pražští hygienici ji sledují a prozatím zůstává v domácí karanténě,“ uvedli hygienici.

  • Dvě turistky s koronavirem měly 23 kontaktů s lidmi

    Pražští hygienici zatím zjistili u dvou turistek v Česku, které jsou nakažené novým typem koronaviru, kontakt s 23 lidmi, další prověřují i v Brně. Trojice studentek z Milána, z nichž Američanka a Ekvádorka mají nákazu potvrzenou, přicestovala 24. února letadlem do Vídně a strávila tam tři dny. Poté dívky odjely autobusem na dva dny do Budapešti, pak se přesunuly do Brna, kde přespaly, a v sobotu odjely autobusem do Prahy.

    Nákaza se nejprve projevila u Američanky. „Do ubytování v Praze (Airbnb) byla převezena taxislužbou, s majitelem bytu se nekontaktovala, pouze si vyzvedla klíče v obálce, v bytě už nenocovala a vzhledem ke zdravotním potížím se společně s kamarádkou vozem taxi dopravila do Fakultní nemocnice v Motole,“ napsali hygienici. Spolu s ní byla izolovaná i studentka z Ekvádoru, už níž testy koronavirus potvrdily až napodruhé. V neděli byla hospitalizovaná i třetí spolucestující, která ale neměla příznaky.

  • Frýdek-Místek má v karanténě deset učitelů

    Preventivní opatření kvůli koronaviru ohrožuje výuku na 8. základní škole ve Frýdku-Místku. V okrese byly minulý týden jarní prázdniny, které strávilo v zahraničí na 20 učitelů a 40 dětí. Desítka učitelů má nařízenou preventivní karanténu a škole hrozí, že nebude schopna zajistit výuku. Podle primátora Michala Pobuckého (ČSSD) hrozí, že se preventivní opatření dotknou i dalších pedagogů. „Škola by neměla dostatek učitelů a nejspíš by nebyla schopna zajistit chod školy. O uzavření školy na takto dlouhou dobu, tedy minimálně 14 dnů, co budou učitelé v karanténě, může rozhodnout jen Ministerstvo školství,“ uvedl Pobucký. Primátor předpokládá, že nebude-li možné kvůli nedostatku učitelů zajistit chod školy, poskytne ministerstvo své stanovisko rychle a školu by bylo možné zavřít.

  • UK má štáb pro sledování vývoje kolem koronaviru, výuku neruší

    Univerzita Karlova (UK) zřídila na svém rektorátu štáb, který sleduje situaci kolem šíření koronaviru v ČR. Jeho členem je i lékař – virolog. Pro každou ze svých 17 fakult škola určila v této souvislosti jednoho koordinátora. Výuka ve škole funguje bez omezení, stejně tak i koleje a menzy. Univerzita neruší ani žádné společenské akce. Vyzývá nicméně lidi, aby se jich účastnili pouze v případě, pokud nemají příznaky onemocnění. V případě zájmu je připravena vracet vstupné.

  • Babiš: Stát počítá s kompenzacemi kvůli Světovému poháru v biatlonu

    Český stát počítá s tím, že bude kompenzovat ztráty vzniklé zákazem účasti diváků na Světovém poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že už o záležitosti jednal šéf organizátorů závodu Jiří Hamza s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Babiš dnes řekl, že rozhodnutí o zákazu diváků na Světovém poháru přijala Bezpečnostní rada státu na základě doporučení hlavní hygieničky Evy Gottvaldové a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Rada podle něj bude ve středu rozhodovat o tom, jak se kvůli koronaviru postaví k dalším masovým akcím.

  • Česko je v kontaktu s firmou, která vyvíjí lék

    Česko navázalo kontakt s americkou firmou Gilead vyvíjející lék proti nemoci Covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. „Bylo nám řečeno v případě potřeby a vyhodnocení stavu pacienta, ke kterému dojde v USA, že bychom dostali dodávku léku pro jeho léčení,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

    Klinické testy léku remdesivir začaly v USA před několika dny. Lékaři chtějí do testů zapojit dohromady na 400 lidí v 50 zemích. Polovině z nich přitom dají remdesivir, zatímco zbytku bude podáno pouze placebo, tedy látka bez účinku upravená do stejné podoby jako lék. Výsledky studie by mohly být na konci března. Na Covid-19 zatím neexistuje žádný lék ani vakcína. Lékaři tak nakaženým podávají pouze přípravky, které zmírňují symptomy nemoci, mezi něž patří horečka, kašel a dušnost.

  • Senát dočasně ruší prohlídky

  • Pražské letiště od čtvrtka zastaví lety ze severu Itálie

  • V Hradci Králové budou dveře autobusů otevírat jen řidiči

    Dopravní podnik v Hradci Králové do odvolání zrušil otevírání dveří autobusů a trolejbusů tlačítkem na dveřích. Kvůli obavám ze šíření koronaviru bude dveře ovládat řidič.

  • Kraje zavedou domácí kontroly na koronavirus

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že v krajích začnou fungovat i domácí kontroly na koronavirus, kdy by měly zdravotníci navštívit pacienta u něj doma. „Praha je zavede od středy, další kraje v následujících dnech,“ uvedl Prymula.

  • Babiš si chce kvůli koronaviru posvítit na Airbnb

    Babiš uvedl, že stát se snaží novými pokyny centrálně snižovat rizika šíření nákazy. „Problémem je Airbnb. Tam to zatím pod kontrolou nemáme. Budeme to v nejbližší době řešit,“ řekl premiér.

  • Ředitel motolské nemocnice: Denně potřebujeme 3000 roušek

    „Denně v nemocnici spotřebujeme 3000 roušek,“ uvedl ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. „Respirátorů máme nyní přes dva tisíce,“ dodal s tím, že nemocnice je schopna otestovat během příštího týdne přes tisíc vzorků.

  • Babiš chce centralizovat výdej respirátorů lékařům

    Premiér Andrej Babiš chce centralizovat distribuci ústenek a respirátorů. „Musíme to centrálně koordinovat. Výrobci jsou zoufalí, protože jim všichni volají. Musíme tomu dát nějaký řád,“ řekl po jednání se zástupci lékařů v motolské nemocnici Babiš. Premiér také vyzval veřejnost, aby za ochranné pomůcky neplatila předražené ceny. „Nenechte se napálit. Veřejnost respirátory nepotřebuje, potřebují je hlavně lékaři,“ řekl Babiš a poukázal na jejich současný nedostatek na trhu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy