Hlavní obsah

V Česku letos zůstane sedm milionů kubíků mrtvého dřeva, které nikdo nechce

Foto: Ota Bartovský /MAFRA/, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

V Česku zůstávají miliony kubíků nezpracovaného kůrovcového dřeva. Je téměř neprodejné.

Reklama

Po řádění kůrovce nezůstávají v Česku jen tisíce hektarů holin, ale také miliony mrtvých stromů, které nikdo nezpracovává. Usychající dřevo nemá kdo zpracovat a nikdo o něj nestojí.

Článek

V českých lesích zůstanou ke konci letošního roku miliony metrů krychlových kůrovcem napadeného dřeva, které nikdo nevytěží kvůli nedostatku financí, zpracovatelských kapacit, ale i přetlaku dříví na trhu.

Zatímco loni podle odhadů Lesní ochranné služby zůstalo v lesích stát šest milionů kubíků dřeva, letos to bude mezi pěti a deseti miliony. „Část napadených stromů, které zůstaly z loňského roku, se podařilo vytěžit, ale část zůstala stát a k nim přibyly další miliony metrů krychlových z letošního roku,“ říká Jan Lubojacký z Lesní ochranné služby, která spadá pod Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti. Vzhledem k tomu, že dřevo v lese nepodléhá žádné evidenci, jsou čísla, která výzkumníci dávají dohromady, opravdu jen odhady.

Nárůst nezpracovaného dřeva v českých lesích je podle Jana Lubojackého trendem posledních dvou let. „Doposud lesníci stíhali napadené dřevo těžit, v lesích zůstávalo vzhledem k těmto objemům relativně zanedbatelné množství dřeva. Šlo řádově desítky a v posledních letech 2016 až 2017 o stovky tisíc metrů krychlových,“ říká.

K nárůstu nezpracovaných objemů došlo zejména poté, co kůrovec začal naplno „úřadovat“ na Vysočině, jejíž lesy mají unikátní vlastnickou strukturu. Je tam násobně více takzvaných malovlastníků, tedy lidí, kteří vlastní kolem jednoho hektaru lesa. „Ti v současné situaci nemají dřevo kam prodat, tak ho nechají stát,“ vysvětluje výzkumník.

Dřevo, které se nepodaří včas vytěžit, během několika měsíců ztrácí kvalitu a postupně se stává téměř neprodejným. „Ve chvíli kdy opadá kůra dřevo rozpraská a prkna se rozpadají. Dřevo je tak vhodné jen na otop nebo vlákninu,“ říká člen lesnického think tanku Czech forest a šéfredaktor odborného časopisu Lesnická práce Jan Příhoda. Vlákninového dřeva, tedy dřeva nejnižší kvality, je však na trhu největší přetlak a řada vlastníků nemá šanci ho prodat. Navíc kvůli nízkým cenám ho často prodávají pod náklady.

V následujících letech může podle Jana Lubojackého objem nevytěženého kůrovcového dřeva v českých lesích ještě narůstat. „A to zejména vzhledem k trvající kůrovcové kalamitě, aktuální tristní odbytové situaci na trhu s dřívím, ale i možnosti vlastníků lesa až do roku 2022 odložit těžbu kůrovcových souší,“ vysvětluje.

Rojící se lýkožrout, opět podle odhadů, v Česku letos napadl ke 30 milionům metrů krychlových smrkového dřeva. Chladné a deštivé léto pomohlo jeho šíření jen zmírnit, nikoliv zastavit. Brouk letos vyvedl pouze dvě generace, nikoliv předpokládané tři.

„Další vývoj kůrovcové katastrofy, netřeba si nic nalhávat, není už ani tak v rukách člověka, jako bude spíše záviset na průběhu počasí v následujícím období. I při srážkově a teplotně průměrném počasí může trvat ještě i několik let. Aktuálně je v lesích Česka stále ještě zásoba zhruba 400 milionů metrů krychlových živých smrků,“ říká Lubojacký.

A ty jsou v přímém ohrožení. „Při aktuálním poklesu cen dříví to znamená hrozící škody ve výši přes 600 miliard korun,“ doplňuje Příhoda.

Státní podnik Lesy České republiky, který spravuje téměř polovinu plochy lesů v zemi, chce letos vytěžit asi 13 milionů metrů krychlových napadeného dřeva, je to o milion víc, než původně odhadovali. „V tuto chvíli napínáme všechny síly na těžbu, abychom do jara dostali z lesů co nejvíce napadeného dřeva, a zmírnili tak jarní rojení kůrovce,“ říká mluvčí státního podniku Eva Jouklová. Hlavně běžkaři by se podle ní měli připravit na to, že se i v zimě budou na lesních stezkách potkávat s těžební technikou.

Podle zástupců Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů letos kůrovec napadl stromy na 66 tisících hektarech. Náklady na jejich zalesnění vypočítali přes sedm miliard korun.

Ministerstvo zemědělství letos na obnovu nestátních lesů přislíbilo dotaci 1,15 miliardy korun, což je dvojnásobek proti loňsku. Zároveň připravili dotační program ve výši půl druhé miliardy na letošek a miliardu na příští rok na kompenzace poklesu cen dřeva.

Reklama

Doporučované