Hlavní obsah

V Česku mají dluhy i šestileté děti. Zadlužování nezletilých se musí zastavit, varuje sociální pracovnice

Zadlužování dětí se musí zastavit, říká odborná sociální pracovnice.Video: Lucie Šmídová

 

Reklama

Zadlužování dětí se musí zastavit. Člověk v tísni k tomu ve své kampani vyzývá příslušné orgány. V České republice čelí exekucím tisíce dětí a mladistvých a další desetitisíce dnes již dospělých lidí si dluhy přinesly z dětství.

Článek

Šestiletou dívku chytil revizor v MHD za jízdu na černo a rodiče nezaplatili pokutu. O mnoho let později zjišťuje, že se částka vyšplhala na desítky tisíc korun a exekutor jí zablokoval účet. V takové pasti se děti ocitají často.

„V zákoně není ošetřeno to, aby se taková situace nestávala,“ říká odborná sociální poradkyně Člověka v tísni Barbara Halířová.

Oficiálně je v exekuci 2600 dětí pod patnáct let. Situace je ale prý mnohem horší. Tím, že trvá řadu let, tak spousta dětí už dosáhla dospělého věku. Proto se v oficiálním počítání neuvádí, že jde o dluhy z dětství. „Myslíme si, že těch exekucí z dětského věku může být až desetitisíce,“ vysvětluje Halířová.

Do budoucna by se tento problém mohl řešit novelou občanského zákoníku. Děti do patnácti let by nebyly odpovědné za dluhy, ale rodiče. „Zůstat by měla zodpovědnost za škodu. Kdy třeba dítě posprejuje vlak, to je už jiná záležitost,“ dodává odborná sociální poradkyně Člověka v tísni.

V jakých dalších případech se může dítě dostat do dluhů? A jaké změny by tedy mohly ještě nastat? Dozvíte se v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované