Hlavní obsah

Poprvé ve velkém nasněžilo, rozjíždí se lyžařský byznys

 

Reklama

Závěje zkomplikovaly dopravu a způsobily desítky nehod. Nový sníh vítají lyžařská střediska.

Článek

V Krkonoších a Orlických horách v Královéhradeckém kraji o víkendu zahájí sezonu další lyžařské areály. Provoz spustí největší krkonošské středisko Špindlerův Mlýn, dále Pec pod Sněžkou, Horní Malá Úpa a také Říčky v Orlických horách.

V areálu Černá hora u Janských Lázní se trvale lyžuje od minulé soboty. Urychlení startu pomohlo chladnější počasí, díky němuž mohli vlekaři pokrýt sjezdovky dostatečnou vrstvou umělého sněhu. V noci na čtvrtek navíc na horách napadlo pět až deset centimetrů přírodního sněhu.

„O víkendu budeme otevírat 4 km sjezdovek. V horní části Černé hory se otevře sjezdovka Anděl a Ford Černohorská a rozjede se také vlek na Javoru,” uvedla Zina Plchová, mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec. Zároveň doplnila, že letošní start sezony v Krkonoších pokládají za úspěšnější než ten loňský, už na příští víkend plánují otevřít další sjezdovky.

V Beskydech se zatím nelyžuje

V Beskydech přes noc napadlo 20 cm nového sněhu. Sněhová pokrývka tam nyní tvoří téměř 30 centimetrů. Podle člena horské služby Ondřeje Součka v beskydských Pustevnách by letošní sezona mohla dopadnout lépe než ty předcházející. „Podle toho, jaké je nyní počasí, vypadá celkový výhled nadějněji. My v horské službě jsme na sezonu připraveni, technika i materiály prošly revizemi a kontrolou,” uvedl. Lyžařská střediska v Beskydech se na sezonu připravují, nelyžuje se ovšem ještě nikde.

Člen horské služby v beskydských Pustevnách Ondřej Souček popisuje, jak je na horách. 

Sníh zkomplikoval dopravu zejména ve vyšších polohách Libereckého kraje, kde bylo uzavřeno několik silnic u hranic s Polskem. Pro těžká auta od pondělí zůstává uzavřen i tah na Slovensko mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Na železničních tratích závěje zastavily vlaky mezi Lomnicí nad Popelkou na Semilsku a Libuní na Jičínsku.

Závěje způsobily desítky nehod, zejména na Vysočině, kde napadlo deset centimetrů sněhu. Nehody byly bez tragických následků.

V ostatních krajích jsou silnice s opatrností sjízdné. Řidiči by ale měli počítat s tím, že místy na nich může zůstávat rozbředlý sníh, ujetá vrstva sněhu nebo sněhové jazyky. Podle meteorologů má na horách sněžit až do pátečního poledne a dnešní silný vítr tam dál může tvořit sněhové jazyky a závěje.

Reklama

Doporučované